به گزارش خبرنگار مهر محمدرضا رجالی شامگاه دوشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تعداد شهدای جنگ تحمیلی افزون بر 200 هزار نفر در طول هشت سال بوده است، اظهار داشت: این در حالی است که از سال 68 تاکنون به طور متوسط سالانه 20 هزار نفر در جادههای ایران کشته میشوند و بر طبق آمارهای رسمی در سال ۱۳۹۰، تصادفات جادهای منجر به کشته شدن ۲۰ هزار و ۶۳ کشته و بیش از ۸۰۰ هزار مجروح شده است.
ایران بهترین کشور دارای توجیه اقتصادی برای توسعه قطارهای پرسرعت
مدیر انجمن حمایت از توسعه قطارهای پرسرعت در ایران با اشاره به اینکه قطارهای پرسرعت و حمل و نقل ریلی راهی مطمئن برای کاهش تلفات جادهای است، گفت: ایران بهترین کشور از نظر توجیه اقتصادی برای توسعه قطارهای پرسرعت است و کشورهایی که دارای وسعت خاکی بسیار و دارای فاصله جغرافیایی بین شهری طولانی هستند، توسعه این قطارها برای آنها مطرح میشود.
وی ادامه داد: در آمریکا انجمن حمایت از قطارهای پرسرعت فعالیت میکند که با یک برنامه 50 ساله از سال 2000 میلادی خواستار تحت پوشش قرار دادن قطارهای پرسرعت در کل کشور آمریکا است.
رجالی بیان داشت: انجمن حمایت از توسعه قطارهای پرسرعت در ایران نیز با هدف فرهنگسازی توسعه قطارهای پرسرعت در کشور شکل گرفته و این انجمن با ایجاد تشکلهای غیر دولتی موجود همنام خود در کشورهای توسعه یافته نامگذاری شده است.
حمل و نقل ریلی تنها 2 درصد محیط زیست را آلوده می کند
وی تاکید کرد: درآمد و منافع حاصل از صنعت ریلی برای تمامی کشور است و با توجه به تحریمهای موجود که هواپیماهای کمتر از ۱۰ سال به ایران فروخته نمیشود، توسعه حمل و نقل ریلی ضرورت دارد.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به اینکه بر اساس آمار جهانی محیط زیست، حمل و نقل هوایی 14 درصد عامل تخریب محیط زیست، حمل و نقل جادهای 84 درصد و حمل و نقل ریلی 2 درصد محیط زیست را تخریب میکند، گفت: سالم بودن سفر و تأثیر مخرب کمتر برای محیط زیست از دیگر ویژگی قطارهای پر سرعت است که میتواند محیط زیست را حفظ کند.
نظر شما