۲۲ آذر ۱۳۹۱، ۹:۱۸

ارزیابی پایانی اجرای پروژه طرح حفاظت از تالاب پریشان صورت گرفت

ارزیابی پایانی اجرای پروژه طرح حفاظت از تالاب پریشان صورت گرفت

شیراز - خبرگزاری مهر: طی نشستی با حضور مسئولان امر،ارزیابی پایانی اجرای پروژه طرح حفاظت از تالاب پریشان صورت گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست ارزیابی پروژه حفاظت از تالاب پریشان با حضور مشاور ارزیاب UNDPدر دفتر مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس برگزار شد.

طرح حفاظت از تالابهای ایران با حمایت برنامه عمران ملل متحد UNDPو تسهیلات محیط زیست جهانی GEFو با هدف حفاظت و بهره برداری پایدار از زیستگاههای تالابی کشور و با تمرکز بر حوزه آبخیز دریاچه ارومیه ( آذربایجان غربی ) و پریشان (فارس) شروع به کار کرد.

مدت اجرای این طرح هفت سال بوده که با اعتباری بالغ بر 13 میلیون دلار در تاریخ 26 ژانویه 2005 (1383) کار خود را آغاز کرده است. در حال حاضر تالاب شادگان در استان خوزستان نیز به مجموعه تالابهای پایلوت افزوده شده است.

اهداف این طرح را می توان مدیریت زیست بوم های تالابی و در نتیجه حفاظت از تنوع زیستی تالابی در کشور عنوان کرد. این طرح در صدد ترویج مدیریت یکپارچه زیست بوم های تالابی در کشور است که با رویکردی مشارکتی با توجه به منافع کلیه گروههای ذینفع و نیز محور قرار دادن توسعه انسانی، مسائل زیست محیطی را دنبال می کند. در راستای این اهداف در استان کمیته ای متشکل از کارشناسان، اساتید دانشگاه، تشکل های غیر دولتی و نمایندگان جوامع محلی تشکیل شد. کمیته ها در دو بخش کمیته فنی استانی و کمیته محلی فعالیت می کنند. مصوبات کمیته محلی پس از طرح و تصویب در کمیته استانی قابل اجرا خواهد بود. مهمترین اقدام طرح حفاظت از تالاب های ایران در استان فارس تدوین و تصویب طرح مدیریت تالاب پریشان با همکاری کلیه ذینفعان تالاب اعم از جوامع محلی،تشکلهای مردم نهاد و ارگانهای دولتی بوده است.

پس از تصویب طرح مدیریت تالاب پریشان که آن را به عنوان مصوبه هیئت دولت لازم الاجرا کرد، پروژه وارد فاز عملیاتی شد و اقدامات اجرایی تعریف شده برای هر راهبرد حفاظتی به مرحله اجرا در آمد.

طی این نشست که با هدف ارزیابی پایانی پروژه حفاظت از تالاب پریشان برگزار شد، مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس ضمن مثبت ارزیابی کردن عملکرد پروژه مذکور از جمله دستاوردهای مثبت آن را جلب مشارکت جوامع محلی، افزایش آگاهی آنان ، تغییر شیوه مدیریتی تالابها و همچنین افزایش مشارکت دستگاههای دولتی و شوراهای اسلامی در راستای حفظ و احیاء تالاب مذکور عنوان کرد و گفت: درحال حاضر همه دستگاههای استان برای احیاء و توسعه تالاب همسو شده اند و همه به یک گفتمان مشترک که همان حفظ و احیاء تالاب پریشان است رسیده ایم.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی با اشاره به اینکه راهبرد اصلی این اداره کل در مدیریت پریشان حفظ، احیاء، توسعه و بهره برداری پایدار است اهم اقداماتی که تاکنون با کمک دیگر دستگاهها دراین راستا صورت پذیرفته را شامل مشخص کردن حریم و محدوده تالاب و سند دار کردن آن ، اجرای کشاورزی پایدار وکشت ارگانیک، ایجاد برکه هایی برای حفظ گونه های باقی مانده تالاب ، جلب مشارکت جوامع محلی و آموزش آنان عنوان کرد و از اختصاص 10 میلیون متر مکعب حقا به سد نرگسی به این دریاچه خبر داد.

مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس در پاسخ به این سئوال مشاور ارزیاب UNDP، آقای جان کراینل مبنی بر اینکه آیا مایل به ادامه پروژه هستند و آیا بودجه کافی دراین زمینه وجود دارد گفت : مشکل اعتبار وجود دارد اما مبحث مهمتر در اجرای این پروژه بحث نرم افزاری آن است که از دانش و راهبردهای علمی طرح بتوانیم بهره کافی را ببریم در واقع همه جا اعتبار دولتی نیاز نیست.

وی با ذکر نمونه ای از این مورد به پیشرو بودن استان فارس در کشت ارگانیک اشاره کرد و گفت: وظیفه اصلی دولت همسو سازی و فرهنگ سازی است و اگر کشاورز آموزش ببیند و متوجه شود که صرفه اقتصادی اش در (بعنوان مثال) کشت ارگانیک است مسلما به این سمت میل خواهد کرد و نباید به بهانه نبودن اعتبار کارها روی زمین بماند.

در ادامه مشاور UNDPجلسه ای نیز در استانداری فارس با اعضای کمیته فنی پروژه طرح حفاظت از تالاب پریشان داشت که کلیه اعضاء ضمن ارزیابی خود را از پروژه مذکور مشکلاتی که با آن روبرو شده بودند را مطرح کردند.

آقای زارع معاون مدیر کل امور اقتصادی استانداری فارس به عنوان رئیس جلسه مهمترین دستاورد طرح را تغییر نگرش مردم و مسئولین نسبت به حفظ تالاب پریشان عنوان کرد و گفت که پروژه حفاظت از تالاب پریشان را ادامه خواهیم داد.

وی با اشاره به عدم اختصاص اعتبار ملی ( همانند شادگان و ارومیه ) به تالاب پریشان گفت: استانداری فارس برای پایداری این طرح تفاهم نامه ای با محیط زیست کشور به امضاء رسانیده که طبق آن به همان اندازه که محیط زیست به این طرح اختصاص دهد استانداری هم اعتباری را برای حفظ و احیاء تالاب پریشان اختصاص خواهد داد.

جان کراینل مشاور UNDPنیز مهمترین دستاورد این پروژه را نهادینه کردن رویکرد مدیریت یکپارچه تالاب ها در سطح کشور دانست و گفت: درخصوص جلب مشارکت مردم و اکوتوریسم کارهایی صورت پذیرفته اما نیاز به تلاش بیشتری است. 

کد خبر 1764174

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha