عمران مرادی پژوهشگر و مدرس نجوم و علوم فضا در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص شهابهای یک شب معمولی و نحوه تشکیل آن گفت: در واقع اگر شما از علاقمندان به آسمان شب و ستاره ها باشید قطعا این تجربه را داشته اید که وقتی محو تماشای ستارگان زیبای آسمان هستید ناگهان نوری درخشان وارد آسمان می شود و با طی سریع مسافتی در میان زیبایی ستارگان از دیده ها پنهان می شود.
وی ادامه داد: در محاورات روزمره به این پدیده "شهاب" می گوییم و در تعریفی دقیقتر باید بگوییم زمانی که سنگهای سرگردان در فضا که تعداد آنها نیز کم نیست در میدان جاذبه زمین به دام می افتند و با سرعت زیاد به سمت زمین جذب میشوند، این سرعت به حدی بالا می رود که در برخورد سنگ با مولوکولهای جو زمین دچار اصطکاک شده و به قدری حرارتش بالا رود که کاملا بسوزد و نور دهد و این تابش سریع زیبا همان چیزیست که ما تحت عنوان "شهاب" می شناسیم.
مرادی گفت: این سنگهای آسمانی عمدتا کوچک هستند و همگی به طور کامل در جو می سوزند اما اگر سنگها بزرگ باشند پس از سوختن قطعاتی از سنگ، تکه هایی از آن به زمین رسیده و در برخورد با سطح زمین پس از مدتی سرد شده و به یک " شهاب سنگ" تبدیل می شود.
این پژوهشگر و مدرس نجوم و علوم فضا ادامه داد: اینها شهابهایی است که ما طی یک شب ممکن است تعدادی از آنها را در جهتهای مختلف و متفاوتی از آسمان ببینیم، اما در مورد بارش های شهابی قضیه قدری متفاوت است.
این پژوهشگر نجوم درباره تفاوت بارش شهابی با شهابهای یک شب معمولی بیان کرد: بارش شهابی چیزی متفاوت تر است و در شبهایی که با بارش شهابی رو به رو هستیم از یک سو با تعداد بیشتر و گاه بسیار بیشتر از شهابهای یک شب عادی رو به رو هستیم که به سمت زمین هجوم می آورند و از سوی دیگر، جهت حرکت و ورود این شهابها در آسمان یکی است یعنی به نظر می رسد این شهابها از سوی یک صورت فلکی خاص به زمین هجوم می آورند که مرسوم است بر همین مبنا نام همان صورت فلکی را بر روی بارش شهابی می گذارند.
مرادی دلیل این هجوم شهابها را عمدتا رد دنباله دارها بیان کرد و افزود: زمانی که دنباله داری از مدار زمین عبور می کند به دلیل گرانش زمین قسمتی از سنگریزه ها را حوالی مسیر حرکت زمین به دور خورشید به جا می گذارد، حال هر گاه زمین به این توده های سنگی می رسد تعداد زیادی از آنها جذب زمین شده و به سمت زمین هجوم می آورند که همگی در جو زمین می سوزند و از خود نور تابش می کنند.
پژوهشگر و مدرس نجوم و علوم فضایادآور شد: اینگونه است که ما با هجوم تعداد زیادی شهاب رو به رو می شویم، البته باید گفت منظور از بارش شهابی، بارشی مانند باران نیست بلکه تنها تعداد شهابها بیشتر می شود و البته گاه تعداد این شهابها آنقدر زیاد می شود که ممکن است در هر دقیقه به طور متوسط بیش از یک شهاب دیده شود.
مرادی بارش شهابی جوزایی که در این شبها با آن رو به رو هستیم را از بارشهای زیبا و پر رونق دانست و افزود: در واقع بارش شهابی جوزایی جزء پر رونق ترین باشهای شهابی است، یعنی تعداد زیادی شهاب که از سمت صورت فلکی جوزا به زمین می آیند.
پژوهشگر و مدرس نجوم و علوم فضا تصریح کرد: دقت کنید که می گوییم از سمت صورت فلکی نه از سمت ستارگان آن صورت فلکی. چرا که ستارگان یک صورت فلکی از ما بسیار دور هستند و این سنگها همانطور که گفتم از نزدیکی های زمین وارد می شوند و این طور به نظر می رسد که از سوی ستارگان می آیند.
مرادی گفت: بارش شهابی جوزایی را برخی، بزرگترین بارش شهابی سالانه و برخی از بزرگترین بارش های شهابی دانسته اند به طوریکه گاهی بارشهای دیگری مثل بارش برساوشی پر رونق تر به نظر می رسند.
پژوهشگر و مدرس نجوم و علوم فضا ادامه داد: سالهاست که متوسط ورود تعداد شهابهای این بارش در هر ساعت کمتر از 120 شهاب نبوده و این نشان دهنده زیبایی این بارش است و معمولا شهاب های این بارش قطر زیادتری دارند و بنابراین در میان شهاب های این بارش شهاب های بسیار درخشان هم دیده می شوند.
مرادی ضمن اعلام زمان رصد این پدیده زیبا تو صیه هایی هم برای رصد گران داشت و گفت: معمولا این بارش از حدود 16 آذر آغاز می شود و تا 27 آذر ادامه می یابد که معمولا 23 و 24 آذر ماه اوج این پدیده زیبا قابل مشاهده است و به خصوص از ساعت 3 بامداد به بعد.
به گزارش مهر، علاقمندان در کشور می توانند با استفاده از اینترنت، رسانه ها و یا یک نقشه آسمان محل قرار گیری صورت فلکی جوزا را شناسایی کرده و تنها به سمت این صورت فلکی چشم بدوزند تا بتوانند ورود و حضور این شهابها را شاهد باشند، البته اگر به جایی سفر کنید که کاملا به دور از آلودگی نوری شهرها باشد حتی شهابهای کم نور تر را هم می توان رصد کرد.
نظر شما