به گزارش خبرنگار مهر، حسین رحمت ظهر چهارشنبه در حاشیه هجدهمین همایش مدیران ارزیابی عملکرد، بازرسی و رسیدگی به شکایات کلانشهرها در جمع خبرنگاران اظهار داشت: این همایش هجدهمین همایش مدیران بازرسی کلانشهرهاست که در آن موضوعات مختلف در دستور کار قرار داده و کارگروهای مختلف گذاشته شده است.
وی ادامه داد: همایش سلامت اداری باعث هم اندیشی، هم افزایی در بین بازرسی کلانشهرها می شود که در این همایش از تعداد 14 کلان شهر 11 شهر شرکت کرده و پاورپوینت در این خصوص نیز ارائه می شود.
جانشین رئیس سازمان بازرسی شهرداری تهران ادامه داد: امیدواریم در پایان این همایش مانند همایش های گذشته سند راهبردی در رابطه با سلامت اداری تدوین کنیم و یک هماهنگی و استاندارد سازی در رابطه با این موضوع بدست آوریم.
وی یادآور شد: شفاف سازی فعالیتها، آموزش شهروندی، نظارتهای سیستمی در فضای سایبری و الکترونیک، ایجاد فرهنگ اعتقادی و وجدان کاری در بین پرسنل، استاندارد سازی فعالیتها و از بین بردن رانت و از جمله گامهای موثر جهت ایجاد بستر مناسب برای تامین سلامت اداری است.
هم اندیشی مدیران بازرسی کمک به تدوین سند راهبردی سلامت اداری
مدیر سامانه نظارت همگانی 1888 شهرداری تهران بیان کرد: برگزاری جلسات هم اندیشی مدیران بازرسی کلان شهرها کمک به تدوین سند راهبردی در ارتباط با سلامت اداری می کند.
رحمت اضافه کرد: افزایش ارائه خدمات به مردم و سالم سازی مدیریت برای ارائه خدمات مناسب یکی از دغدغه های مدیران بازرسی شهرداریها است
گزینش کارکنان نقطه شروع سلامت اداری
همچنین جانشین رئیس سازمان بازرسی شهرداری تهران در همایش مدیران ارزیابی عملکرد، بازرسی و رسیدگی به شکایات کلانشهرها گفت: گزینش صحیح کارکنان در راس شاخصها و نقطه شروع سلامت اداری است و افرادی که در سازمانها و بخشهای اجرایی مشغول به کار هستند باید در گزینش آنها دقت کرد.
وی با اشاره به اهمیت وجود شاخص اخلاقی و وجدان کاری اضافه کرد: نکته اصلی در سلامت اداری بحث آموزش است و باید با آموزش مناسب نیروها را در مسیر صحیح سلامت اداری قرار داد.
رحمت با تاکید بر اهمیت استانداردسازی و ایجاد فرایند صحیح در مسیر ایجاد سلامت اداری گفت: توجه به پیشگیری ،وضع قوانین مناسب با نقش انگیزاننده ،آموزش، ایجاد انگیزه و سیستم یکپارچه کمک به ایجاد سلامت اداری می کند.
نظر شما