به گزارش خبرنگار مهر، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جوانان استان خراسان شمالی به نکات مهمی در مورد سبک زندگی اشاره کردند.
ایشان با طرح برخی از سئوالات، خواستار ایجاد گفتمانی در جامعه شدند که ناظر به رفع آسیبها در این زمینه باشد.
ایجاد گفتمان برای اصلاح الگوهای زندگی الزامی است
وظیفه همگان در این زمینه در بیانات ایشان به وضوح مشخص است: "نخبگان موظفند، حوزه موظف است، دانشگاه موظف است، رسانهها موظفند، تریبوندارها موظفند، مدیران بسیارى از دستگاهها بع خصوص دستگاههاى که با فرهنگ و تربیت و تعلیم سروکار دارند، موظفند، کسانى که براى دانشگاهها یا براى مدارس برنامهریزى آموزشى میکنند، در این زمینه موظفند، کسانى که سرفصلهاى آموزشى را براى کتابهاى درسى تعیین می کنند، موظفند. اینها همه یک وظیفهاى است بر دوش همه. باید ما همگى به خودمان نهیب بزنیم. در این زمینه باید کار کنیم، حرکت کنیم".
با گذشت حدود دو ماه از رهنمودهای رهبری، به نظر می رسد که فعالیت چندانی در این زمینه به انجام نرسیده است.
خبرگزاری مهر در استان یزد در راستای وظیفه خود در صدد است با استفاده از نظرات کارشناسان و تشکیل میزگردهایی در زمینه سبک زندگی اسلامی، این مسئله را به بحث بگذارد.
"سبک زندگی اسلامی عامل اصلی پیشرفت" شعاری که باید به عمل برسد
در روزی که در هفته پژوهش با نام "سبک زندگی اسلامی عامل اصلی پیشرفت" نامگذاری شده است، در گفتگو با ابوالفتح عزیزی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ابرکوه زمینه های احیای سبک زندگی اسلامی را مورد بحث قرار داده ایم.
مدیر گروه معارف این دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اسلام در حوزه های مختلف زندگی به اصلاح رفتارهای زندگی بر اساس مبانی اسلامی توجه داشته است و زندگی ائمه نیز که بر پایه عمل به قرآن شکل گرفته است، مبین همین مسئله است.
وی افزود: در پژوهش هایی که در حیطه اصلاح رفتارهای زندگی صورت می گیرد باید دو ملاک قرآن و سیره ائمه ملاک تحقیقات قرار گیرد.
قرآن و ائمه ملاک تحقیق در سبک زندگی قرار گیرد
عزیزی گفت: قرآن در حوزه های مختلف زندگی تفاوت های زندگی اسلامی و غیر اسلامی را با بیان مصداق هایی چون کافر و مسلمان، دین دار و بی دین و... بیان کرده و آنها را با هم مقایسه می کند. ائمه نیز در توضیح آیات قرآنی زندگی کرده اند و سیره آنان عمل به سبک زندگی اسلامی بوده است.
این محقق که پژوهش های بسیاری در قرآن و سیره اهل بیت (ع) در مورد توجه به سبک زندگی داشته است، اظهار داشت: برخی ها این مسئله را مطرح می کنند که با وجود این دو منبع اصیل که سبک زندگی آرمانی را تشریح کرده اند، چرا تاکنون یک زندگی اسلامی کاملأ موفق به منصه ظهور نرسیده است که باید در این زمینه به این مسئله پرداخت که نمونه یک زندگی کاملأ اسلامی که در تمام حیطه ها اسلامی عمل کند تنها در دوران پیامبر اکرم(ص) و دوران پنج ساله حکومت امام علی(ع) شکل گرفت.
وی ادامه داد: علت عدم ادامه این روند، این مسئله بود که بعد از این دوران زمینه حکومت اسلامی برای دیگر ائمه میسر نشد و فرصت ها از آنان برای ادامه این مسیر گرفته شد و دیگرانی که عملأ اعتقادی به حکومت اسلامی نداشتند بر مسند حکومت قرار گرفتند و حکومت ائمه تنها به امامت خلاصه شد.
اصلاح سبک زندگی به سوی سبک اسلامی به کندی صورت می گیرد
این استاد دانشگاه بیان کرد: اگر چه زمینه زندگی اسلامی به تمام معنا به جز در این دوران ها که بسیار هم موفق عمل کرد، دیگر به وجود نیامد ولی تا حدودی سیره زندگی ائمه پیاده شد اما با توجه به اینکه در بسیاری از مسائل ساده و پیچیده زندگی وامدار علوم غربی شده ایم و بسیاری از سبک های زندگی از مکاتب غربی الهام گرفته است. اصلاح روند زندگی به سبک اسلامی به کندی صورت می گیرد.
وی افزود: اسلام اثر خود را در جامعه بر جای گذاشت اما چون حکومت اسلامی صالح وجود نداشت برخی از افراد به صورت فردی در مسیر این رشد قرار گرفتند.
عزیزی ادامه داد: برخی از سنت های زندگی ما نیز ایرانی است و نه اسلامی و به عینه مشاهده می کنیم که به عنوان مثال ازدواج در بسیاری از مواقع با مشکلات زیادی روبرو است و علت آن عدم توجه به ازدواج اسلامی است که ازدواجی آسان و با معیارهای ارزشی است.
نخبگان به سمت منابع اسلامی سوق داده شوند
عزیزی تصریح کرد: تشیع می تواند احیاگر سبک زندگی اسلامی باشد و ابزارهای آن را که قرآن است همچنین تفسیر و سیره زندگی ائمه معصومین، با درصد بالایی در اختیار دارد و باید برای عملی شدن این سبک در زندگی، اساتید و نخبگان را به جای بهره جستن از مکاتب غربی به سمت این منابع سوق داد.
مسئول شورای نهاد رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی ابرکوه گفت: باید قرآن و احکام اسلامی را در سبک زندگی معیار قرار دهیم و آنچه از علوم غربی جنبه مثبت دارد به زندگی اضافه کرد. چرا باید کتاب های مختلف دانشگاهی برگرفته از افکار نویسندگان غربی باشد؟
حکومت اسلامی رفاه اجتماعی را به دنبال دارد
عزیزی افزود: در آموزش عالی و در رشته های علوم انسانی دچار مشکلات زیادی هستیم به عنوان مثال در فتنه 88 یکی از عوامل را می توان در این حیطه جستجو کرد.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا حکومت اسلامی رفاه را برای مردم به ارمغان می آورد، پاسخ داد: اگر سبک زندگی اسلامی پیاده شود به طور قطع در تمام حیطه ها و حتی مسائل مالی شاهد موفقیت خواهیم بود و می توان با تحقیق در حکومت کوتاه امام علی(ع) به این نکته رسید و این امام همام نیز هدف از حکومت خود را ایجاد رفاه ذکر کرده اند.
زمینه سازی ظهور باعث ایجاد حکومت اسلامی می شود
کارشناس ارشد الهیات یادآور شد: ما موظف به زمینه سازی برای ظهور حجت خدا شده ایم و علت ظهور ایشان نیز بر اساس احادیث و روایات، اجرای کامل سبک زندگی اسلامی است.
عزیزی گفت: وجود حکومت های عادل و اسلامی می توانست آسودگی خیال در زندگی دنیا و آخرت را برای مردم به ارمغان بیاورد اما حکومت های ظالم همیشه در این مسیر سد راه بوده اند که با ظهور امام زمان (عج) و عدم پایداری ظلم در مقابل حکومت ایشان، مردم به رفاه کامل در تمام زمینه ها می رسند.
----------------
گزارش: رحیم میرعظیم
نظر شما