۳ دی ۱۳۹۱، ۷:۱۲

رئیس هیات مدیره خانه موسیقی:

"تار" باید به عنوان یک ساز مستقل به نام ایران ثبت شود

"تار" باید به عنوان یک ساز مستقل به نام ایران ثبت شود

رئیس هیات مدیره خانه موسیقی بر این موضوع تاکید کرد که تار با توجه به پیشینه آن می‌تواند به عنوان یک ساز مستقل به نام ایران در جهان ثبت شود و سازمان میراث فرهنگی با مشورت موسیقیدانان می‌تواند این پرونده را به گردش درآورد.

محمد سریر، آهنگساز و رئیس هیات مدیره خانه موسیقی در گفتگو با مهر درباره ثبت تار به عنوان میراث معنوی کشور آذربایجان و مطالبی که درباره ثبت این ساز در سال‌های گذشته در کنار ردیف موسیقی به نام کشورمان، گفت: طبیعی است که کشورهای مختلف با ارائه داده‌ها و اطلاعاتی که دارند، سعی می‌کنند میراث معنوی خود را در سازمان‌های جهانی ثبت کنند تا از این طریق فرهنگ خود را به جهانیان معرفی کنند.

تار به عنوان یک ساز مستقل به نام ایران ثبت جهانی نشده است

این آهنگساز افزود: در این زمینه هم کشور آذربایجان قدمی برداشته و طبیعی است که این موضوع در جلسات مختلف بررسی و در نهایت در یک جلسه عمومی به رای گذاشته شود. اگر کشورهایی دیگر ادعایی داشته باشند در همان جا مطرح می‌کنند اما متاسفانه این موضوع از سوی مسئولان کشور ما مطرح نشده و تار به عنوان یک ساز مستقل به نام کشور آذربایجان ثبت شده است.

رئیس هیات مدیره خانه موسیقی با بیان اینکه ثبت مستقل ساز تار به نام میراث معنوی ایرانیان در یونسکو نیاز به پیگیری ارگان‌های دولتی دارد، گفت: باید یک تقاضای جدید از سوی ارگان‌های مربوطه در دولت تنظیم شود زیرا این کار بر اساس مقرراتی که سازمان‌های جهانی از جمله یونسکو دارد، باید از سوی نهادهای دولتی صورت بگیرد بنابراین یکی از ارگان‌های دولتی مانند میراث فرهنگی که در این زمینه مسئولیت دارد، باید اقدام کند.

از مشورت اهالی موسیقی استفاده شود

وی افزود: ارگان‌های دولتی می‌توانند در زمینه گرآوری اطلاعات به هنرمندان و استادان موسیقی مراجعه کنند تا یک تقاضای جامع به یونسکو ارائه شود و در نهایت تار بتواند به صورت یک میراث خاص و یا به صورت یک میراث مشترک میان کشور ما و آذربایجان ثبت شود.

سریر در حالی از لزوم ثبت تار به عنوان یک ساز مستقل به نام ایران در یونسکو سخن می گوید که یدالله پرمون رئیس مرکز منطقه‌ای مطالعات پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی در گفتگو با مهر از ثبت تار به نام ایران در سال 2009 در یونسکو خبر داده بود. ولی استدلال پرمون این بود: هنگام ثبت ردیف موسیقی دستگاهی ایران در سال 2009 در یونسکو عنوان شد که مجموع ردیف‌های موسیقی با سازهایی چون تار، کمانچه، نی و سنتور اجرا می‌شود بنابراین همان زمان این ساز در پرونده مربوط به ردیف به نام ایران ثبت شد.

این اظهارنظر البته از سوی صاحب‌نظران موسیقی اینگونه برداشت نمی‌شود که تار به نام ایران ثبت شده است؛ که در این صورت سازهای کمانچه، نی و سنتور هم در همان سال به نام کشورمان به ثبت رسیده است!

مقدمات ثبت کانون ترانه‌سرایان فراهم شده است

سریر درباره خبر تاسیس کانون ترانه‌سرایان در زیرمجموعه خانه موسیقی بیان کرد: حدود 2 سال پیش درخواستی در زمینه تاسیس کانون ترانه‌سرایان به مسئولان خانه موسیقی ارائه شد که افرادی تقاضا داشتند کانونی به نام کانون ترانه‌سرایان در زیرمجموعه خانه موسیقی تاسیس شود تا علاقه‌مندان بتوانند در این زمینه فعالیت کنند.

به گفته وی، بررسی این درخواست به مدت 2 سال به درازا کشید و به تازگی درخواست تاسیس این کانون دوباره به خانه موسیقی ارائه شد که مقدمات آن در حال فراهم شدن است.

کد خبر 1772353

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha