به گزارش خبرنگارمهر، خیابان ایرانشهر را که طی کنی به خانه هنرمندان ایران میرسی؛مرکزی برای نمایش فیلم، تئاتر، برپایی نمایشگاه های مختلف از تجسمی و گرافیک و عکاسی گرفته تا مجسمه سازی و اجرای کنسرت موسیقی و... آری نام فرهنگ و هنر که به میان می آید، ناخودآگاه ذهن ها به سوی مرکزی روانه می شود که گروهی از هنرمندان در آن جمع اند و هریک به هنری مشغول اند؛ سقف واحدی که هنرمندانش را مامنی است برای بروز خلاقیت ها و به نمایش گذاشتن ابتکارات هنرمندانه شان .....
در استانهای مختلفی شاهد آن هستیم که اداره کل میراث فرهنگی در مشارکت با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای این اقدام پیش قدم شده و یک ساختمان تاریخی را به همین منظور اختصاص داده است، تا هنرمندان آن استان در این مرکز بخشی از نیازهایشان را رفع نمایند.
این نوشتار تنها درنگی است بر فقدان خانه ای خاص هنرمندان و بدنبال اهداف گروهی خاصی نیست و کاملاً بی طرفانه قصد دارد ضرورت وجود خانه ای برای هنرمندان را در استان البرز یادآور شود.
جمعیت فعلی البرز و شهرستانهای پیرامونی، ترکیب سنی نسل جوان و هنرمندان بیشمار در حوزه های مختلف با گذشت دو سال از استانی شدن کلانشهر کرج ضرورت ساختن خانه ای برای هنرمندان را یادآور می شود. خانه ای که خشت به خشت اش را همین هنرمندان میتوانند پایه ریزی کنند و با هنرهایشان به آن دوام و بقا بخشند.
داشتن خانه ای برای هنرمندان از چند منظر قابل بررسی است، نخست هنرمندانی که بصورت پراکنده در حال فعالیت هستند زیر سقف واحدی گردهم جمع می شوند.
در مرحله بعد هنرهای آنها شناسایی، تفکیک ، تجمیع و هر یک بانک جامعی از تعداد نقاشان، فیلمسازان، عکاسان، تجسمی کاران، شاعران، نویسندگان و....را تشکیل می دهند.
درخانه هنرمندان می توان به آموزش های هنراز تئاتر و سینما گرفته تا موسیقی و....پرداخت؛ میتوان میزگرد و نشست فرهنگی برپا کرد،جلسات نقد و بررسی آثار هنری گذاشت، کتابخانه هنرمندان را ایجاد کرد، درنگارخانه اش آثار هنری را به نمایش گذاشت، در سالن موسیقی اش به رقص ریتم نت ها گوش سپرد و استعدادهای موسیقی را در سنین مختلف شناسایی کرد و گروه های استانی را تشکیل داد و.... اما این ها تنها بخشی از فعالیت های این خانه می تواند باشد.
صمد چینی فروشان عضو شورای نظارت بر تئاتر البرز و از پیشکسوتان تئاتر در گفتگو با خبرنگارمهر، گفت: ضرورت ایجاد خانه هنرمندان در البرز به جد احساس می شود؛ شاهد آن هستیم که در بسیاری از استانها محلی برای فعالیت هنرمندان دیده شده است اما در البرز چنین مراکزی که با فراغ بال به کارهای هنری پرداخته شود وجود ندارد.
وی می افزاید: داشتن پلاتو تئاتر تنها گام اول است که به همت مسئولان و متولیان امر ایجاد شده قطع به یقین هنر تئاتر ملزومات دیگری را هم می طلبد.
این پیشکسوت تئاتری عنوان کرد: خانه هنرمندان علاوه برآنکه علاقمندان به هنر را گردهم جمع می کند؛موجب شناسایی هنرمندان حرفه ای نیز می گردد و علاوه بر آن بخشی از مطالبات نیزدر همین مرکز محقق می شود.
صمد چینی فروشان می گوید: شکل گیری خانه هنرمندان در کلانشهر کرج که جوانان بیشماری در حوزه های مختلف هنری دستی بر آتش دارند و با عشق و علاقه کار می کنند ضروری است.
وی می افزاید: با جمع شدن هنرمندان زیر یک سقف واحد بی شک شاهد رونق گرفتن فرهنگ و هنرخواهیم بود.
چینی فروشان ادامه داد: گاهی اوقات همین کنارهم بودن هنرمندان، تبادل افکار و ایده های هنرمندانه است که می تواند آثار فاخر هنری را خلق کند.
عضو شورای نظارت بر تئاتر استان البرز می گوید: فقدان خانه هنرمندان به مثابه حلقه مفقوده ای در حوزه فرهنگ و هنر است و تا زمانی که مرکزی واحد برای پیوند میان هنرمندان وجود نداشته باشند؛ این چرخه ناقص باقی خواهد ماند و هدف و رسالت غایی هنر محقق نخواهد شد.
این موضوع را با یک تجسمی کار نیز مطرح ساختیم و درجواب اینگونه شنیدیم که هیچ فضایی برای فعالیت تجسمی کاران در استان وجود ندارد، ما باید در کارگاه های شخصی خود فعالیت نماییم و دست آخر هم آثارمان را در گالری های تهران به فروش برسانیم در استان البرز خانه ای که به این شکل وجود داشته باشد ندیده ایم!
هنرمندان ما به جهت آنکه مرکزی اینچنینی ندارند اغلب مجبورند گردهمایی های خود را در کافه تریاهای سطح شهر برپا کنند و همان جا هم بخشی از آثار هنری خود را عرضه به معرض نمایش بگذارند و یا راهی گالری ها پایتخت شوند.
قطع به یقین مسائلی نظیر بیمه هنرمندان و رفع مطالبات آنها بعد از شکل گیری خانه هنرمندان از جمله موضوعاتی است که مطرح می شود وبدنبال آن اهداف گروهی شکل می گیرد که شاید همین موضوع تا به اکنون ساختن خانه هنرمندان البرزی را به تعویق انداخته است واین خود موضوع قابل تاملی است که دراین نوشتار قصد پرداختن به آن را نداریم.
از سوی دیگر باید اذغان داشت که تنها دستگاه فرهنگ و ارشاد اسلامی نمیتواند دراین راستا یک تنه وارد عمل شود؛ این دستگاه در برخی مسائل همچون نظارت بر فعالیت ها و صدور مجوزها و ...به وظایف ذاتی خود جامه عمل می پوشد و سایر دستگاه های استان باید ظرفیت ، توانایی ها و سهم دستگاه متبوع خود در بخش فرهنگ اختصاص داده وارد عمل شوند، دستگاه هایی همچون اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداری کرج، حوزه هنری، آموزش و پرورش، استانداری البرز و فرمانداری شهرستان کرج و...میتوانند در صورت وجود نگاهی فرهنگی در دستگاه خود با اختصاص سهمی در ساخت خانه هنرمندان استان مشارکت نمایند.
آنچه همواره از سوی فرماندار کرج مبنی برافزایش سطح انحرافات و آسیب های اجتماعی در کلانشهر کرج بر روی آن تاکید شده و کارگروه شکل گرفته است با ایجاد خانه هنرمندان می تواند به طرز قابل توجهی کاهش یابد، آموزش هایی که در کلاس های آموزش و پرورش داده می شود در خانه هنرمندان میتواند تکمیل شود، حوزه هنری بنا به ماهیت خود در این راستا نقش بسزایی را ایفا خواهد کرد، شهرداری کرج و به ویژه معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری در این بین میتواند بسیاری از موانع را از میان بردارد و ....
به هر روی با فراهم ساختن زیرساخت ها، همکاری و تخصیص بودجه های فرهنگی هر دستگاه است که میتوان انتظار داشتن خانه ای برای هنرمندان را از اصلی ترین دستگاه متولی امر فرهنگ و هنر در استان داشت. جمعیت هنرمندان البرز که بصورت پراکنده در کنجی به فعالیت هنری می پردازند، سازهایشان را برای پایتخت نشینان کوک می کنند، تابلوهایشان را درگالری های پایتخت به تماشا می گذارند، نقش هایشان را بر روی استیج های درخشان بازی می کنند؛ این روزها خانه ای می خواهند تا زیر سقف اش هنرهایشان را بروز دهند؛ همت مسئولان می طلبد در این خصوص تا با نگاهی ویژه وارد عمل شوند.
موضوع تاسیس خانه هنرمندان البرز از جمله مسایل جدی است که متولیان امر فرهنگ و هنر با عنایت به ماهیت ذاتی خود قطع به یقین به این مهم خواهند پرداخت؛ این موضوع در قالب انجام مصاحبه با مسئولان نیز به صورت جدی پیگیری خواهد شد.
............................................
گزارشگر: سپیده غفاری
نظر شما