۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۴، ۱۱:۳۱

تاوان طرحهاي كارشناسي نشده را چه كسي مي پردازد ؟

مشكلات معلمان ؛ هر روز بيشتر از ديروز

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - براي او كه پس از 30 سال پاي تخته ايستادن و گچ خوردن امروز مجبور است براي گذران زندگي با پيكان قراضه اي تا پاسي از شب مسافر كشي كند ، هيچ چيز سخت تر از اين نيست كه نتواند مايحتاج زن و بچه و نوه هايش را تامين كند . هر روز از سوي مسوولان وعده هايي مي شنود كه هيچ كدام جامه عمل نمي پوشند و او در حسرت سالهاي از دست رفته ، به دوران سخت بازنشستگي خود مي انديشد و به روزهايي كه با ذوق و شوق فراوان كار معلمي خود را در يكي از روستاهاي دور افتاده كشور شروع كرد . . .

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري "مهر"، مصوبه استخدام 40 هزارمعلم حق التدريس در حالي پس از كش و قوس هاي فراوان در صحن مجلس هفتم به تصويب رسيد كه گفته مي شود در حدود 150 هزار معلم حق التدريس در وزارت آموزش و پرورش مشغول خدمت هستند .

وضعيت بغرنج معلمان بويژه حق التدريسي ها به لحاظ درآمد مالي و امرار معاش به مراتب وخيم تر از اوضاع ساير اقشار جامعه است. زيرا با در نظر گرفتن سالها درس و تحصيل براي فراگيري علوم، جايگاهي كه آنها در آنجا ايستاده اند به هيچ وجه نمي تواند در شان يك معلم دلسوز باشد. شرايطي كه در حال حاضر بر زندگي اين قشر حاكم گرديده ، موجب نوعي رخوت و احساس سردي نسبت به آينده شغلي و خدمت در آنها شده و ناچار شاهد افت كيفي تحصيل ميليونها دانش آموزي هستيم كه سازندگان فرداي اين سرزمين خواهند بود!

در حالي كه در ساير كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه ، جايگاه معلم به مراتب والاتر از جايگاه ساير اقشار جامعه بوده و منزلتي كه براي حفظ شان و ارزش معلم در نظر گرفته شده قطع به يقين با ارج و قرب تر از ديگر قشرهاي زحمكتش است. متاسفانه جايگاه معلمان كشورمان طي يك دهه گذشته به شدت نزول كرده و به مرتبه اي رسيده كه ديگر معلم نمي تواند خود را يك خاك خورده فرهنگي معرفي كند!

جايگاه گمشده معلم

بنابراين آنچه را طي سالهاي گذشته از حضور معلم در كلاس درس درك كرده ايم و ديده ايم به هيچ وجه با معيارهاي واقعي معلمان همخواني و همسويي نداشته است كه اين مسائل باز مي گردد به عدم توجه متوليان امور به جايگاه و منزلت معلم از رسالتي كه بر عهده دارد...

 به دنبال اعتراض جسته و گريخته اي كه طي چهار سال گذشته از صنف معلمان شاهد بوده ايم، باعث شد تلنگري به متوليان امر زده شود و آنها براي درك واقعيت كمي به خود آمده و مشكلات معلمان را جدي بگيرند. به طوري كه شايد مصوبه استخدام 40 هزار حق التدريس كه توسط نمايندگان مجلس هفتم در سال گذشته بسيار شتابزده  از تصويب گذشت، اولين اقدام در راستاي توجه به قشر زحمكتش فرهنگي بوده است.

اما بايد اذعان داشت متاسفانه اقدام عجولانه و تا حدودي غير كارشناسي طرح استخدام 40 هزار حق التدريس، اعتراضات و انتقادات زيادي را از سوي  معلماني كه از مزاياي اين طرح محروم مانده اند به نحوه تهيه و تدوين مصوبه مذكور را به دبنال داشته است. به طوري كه طي يك ماهه اول امسال شاهد برگزاري تجمعات كوچك و بزرگي از سوي معلمان حق التدريس در مقابل وزارت آموزش و پرورش و ساختمان مجلس شوراي اسلامي بوده ايم. آنها ضمن اعتراض به نحوه اجراي مصوبه ، خواهان جذب خود به صورت معلم رسمي بوده اند.

كمبود معلم در مناطق محروم و مازاد معلم در مناطق برخوردار

البته آمار بالاي معلمان حق التدريس وقتي نمود بيشتري مي يابد كه مبحث آمار معلمان مازاد در وزارت آموزش و پرورش مطرح مي شود. اين آمار نشانگر توزيع نابسامان معلمان در مناطق آموزش و پرورش كشور است ، چرا كه به رغم وجود نيروي مازاد در شهرهايي همچون تهران، بسياري از شهرستان هاي كشور با كمبود معلم خصوصا در مقطع متوسطه و كاردانش مواجهند.

 از سوي ديگر ابهام معلمان مازاد و عدم استخدام معلمان حق التدريس وقتي بيش از پيش نمايان مي شود كه بدانيم به رغم كاهش آمار دانش آموزان در آغاز برنامه سوم توسعه كه گفته مي شود حدود دو ميليون نفر بوده است، يك مقاوم مسئول در وزارت آموزش و پرورش از كمبود 4 ميليون و 128 هزار و 555 ساعت استخدام نيرو در اين وزارتخانه طي سال گذشته خبر داده و عنوان داشته بود حدود 189 هزار معلم بايد جذب وزارت آموزش و پرورش شوند تا بتوان كمبودها را جبران كرد.

اما سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور مجوز استخدام 80 هزار نيرو توسط وزارت آموزش و پرورش را تا پايان برنامه سوم توسعه كه خرداد امسال خواهد بود درنظر گرفته است كه اين گزارشات و آمار و ارقام نشان دهنده عدم هماهنگي در برنامه ريزي و نبود مديريت توانمند در وزارتخانه مهمي همچون آموزش و پرورش است.

از سوي ديگر معاون مشاركت هاي مردمي وزارت آموزش و پرورش از اخراج حداقل 20 درصد از معلمان مازاد حق التدريس توسط مدير مدرسه در سال گذشته خبر داده بود و عنوان داشته كه اين وزارتخانه هيچ تعهدي نسبت به نيروهاي حق التدريس ندارد و با واگذاري اختيار كاهش 20 درصدي كاركنان مدرسه به مدير، نيروهاي حق التدريس به تدريج از سيستم آموزشي حذف خواهند شد.

تصويب طرحي ناقص در مجلس

در عين حال يك عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس با اشاره به ناقص بودن طرح استخدام 40هزار معلم حق التدريس، به نحوه اجراي طرح مذكور انتقاد وارد مي كند.

فاطمه آجرلو اظهار داشت: اجراي قانون استخدام حق التدريسي ها به صورت ناقص مشكل آفرين شده و همين مساله سبب گرديده  هر هفته شاهد تجمعات و اعتراضاتي از سوي معلماني باشيم كه از مزاياي اين طرح محروم مانده اند.

به گفته مديركل امور اداري وزارت آموزش و پرورش مراحل استخدام حدود 35 هزار معلم حق التدريس با توجه به مدارك ارسالي نهايي شده و تعداد دو هزار نفر هم از آموزشياران نهضت سواد آموزي و مربيان مهد كودك شامل طرح استخدام مي شوند. ضمن اينكه حدود 10 هزار نفر از معلمان حق التدريس با 3 سال سابقه خدمت نيز با شركت در يك آزمون و بر اساس نتايجي كه از اين آزمون به دست مي آيد در نهايت فقط 3 هزار نفر به صورت رسمي جذب آموزش و پرورش خواهند شد...

اما مشكل ديگري كه وزارت آموزش و پرورش نتوانست در كنار جذب معلمان حق التدريس به آن سر و ساماني بدهد و مانع از وجود تبعيض در بين معلمان شود، مساله نقل و انتقال معلمان رسمي و نيروي مازاد در برخي از مناطق وزارت آموزش و پرورش است. اين مساله طي سالهاي گذشته به شدت اعتراض و شكايات معلماني را موجب گرديده كه بعد از گذشت چند سال سابقه تدريس به صورت رسمي هنوز نتوانسته اند در منطقه اي كه درخواست داده اند تدريس كنند. در حالي كه هستند معلمان حق التدريسي كه بعد از چند صباح در همان منطقه مورد نظر به صورت رسمي مشغول تدريس مي شوند.

در واقع اين مشكل هم به نوعي باز مي گردد به عدم وجود مديريت توانمند در نظام تعليم و تربيت و اينكه همچنان رابطه ها بر ضابطه ها سايه افكنده و باعث شده قشر كثيري از معلمان بعد از سالها ايستادن پاي تخته سياه و خوردن خاك گچ ، هنوز شان و منزلتي از سوي ديگران براي خود قائل نباشند.

 

 

 

کد خبر 177770

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha