۱۰ دی ۱۳۹۱، ۸:۵۲

گزارش مهر/

پهناور بودن کرمان؛ چالش سوادآموزی/چرایی ریشه کن نشدن بی سوادی

پهناور بودن کرمان؛ چالش سوادآموزی/چرایی ریشه کن نشدن بی سوادی

کرمان - خبرگزاری مهر: در حالی این روزها بحث لزوم با سوادی جامعه بیش از هر زمان دیگر مورد توجه قرار دارد که کرمان به دلیل پهناور بودن و تراکم پائین جمعیتی از یک سو و از سوی دیگر بالا بودن سن بی سوادان در جایگاه مناسبی قرار ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از موضوعات مهمی که در آموزه های اسلامی بسیار به آن توجه شده است یادگیری علم و احترام گذاشتن به عالم است تا جایی که احادیث و سنت پیامبران آمده است که برای یادگیری علم باید به دوردست ها نیز سفر کرد و حتی می توان به کافر نیز رجوع کرده و در یادگیری علم از او مدد گرفت در آیات قرآنی نیزبارها به این مهم تاکید شده است در آیات قرآن آمده است: « قُلْ هَلْ یَسْتَوِی الَّذِینَ یَعْلَمُونَ وَالَّذِینَ لَا یَعْلَمُونَ» بگو آیا دانایان با نادانان برابراند؟ در جایی دیگر می فرماید: «یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنکُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ» خداوند به آنانکه ایمان آورده اند و کسانیکه علم و دانش دارند در جات عظیمی می بخشد.

در روایات اسلامی نیز به یادگیری علم سفارش زیادی شده است رسول گرامی اسلام مسلمانان را به آموختن علم سفارش نموده و می‏‏فرماید: «طلب العلم فریضة علی کل مسلم ومسلمة» آموختن دانش برهر زن و مرد مسلمان واجب است.

در حدیث دیگر فرموده است: «اطلبوا العلم من المهد الی اللحد» از گهواره تا گور دانش بجویید.

پیشرفت های علمی مسلمانان ایران در اعصار گذشته

یکی از علومی که در گذشته توسط مسلمانان پیشرفت زیادی داشت علم پزشکی است که توسط مسلمانان پیشرفت عظیم نمود کتابهای ارزشمند تألیف و بیمارستانهای مجهز تأسیس شد.

 محمد بن زکریای رازی نویسنده علم پزشکی است که بیمارستان بغداد با مشورت او ساخته شد و او رئیس آن بیمارستان بود، تألیفات علمی و فلسفی زیادی دارد و اکثر کتابهایش به لاتین،6 فرانسه و یونانی ترجمه شده و مورداستفاده مراکز علمی غرب قرار گرفته است. دانشمند نام دار و بلند آوازه‏ دیگر ابن سینا است که کتاب قانون او در طب شاهکار علمی است که به زبان لاتین ترجمه شده و در دانشگاههای اروپا تدریس می‏شد. این کتاب تا قرن شانزدهم بیست بار چاپ شد و در قرن هفدهم چندین برابر چاپهای سابق رسیده بود. 

علم شیمی هم در میان مسلمین معروف بود و جابر ابن حیان و آثار علمی او در این زمینه قابل توجه است، او در شیمی به کشفیات چشم گیری دست یافت و پدر شیمی به حساب می‏آید.

در صنعت داروسازی نیز پیشرفت مهم حاصل شد و کتابهای ارزشمندی تألیف شد امروزه ثابت شده که مسلمانان پایه گذار این علم بودند و برای اولین بار طریقه‏ داروسازی را ترتیب دادند و داروهای جدیدی کشف کردند. 

مسلمان در اعصار گذشته در علوم مختلف دیگر نیز پیشرفت های زیاد و قابل توجهی داشته اند.

عقب ماندگی ملت ایران به دلیل وابستگی
ملت ایران با تمدن چندصدهزار ساله جزءمردمی با فرهنگ و متمدن در طول تاریخ بوده و همیشه در اتفاقات جهانی تاثیرگذار بوده اند این ملت متمدن که زمانی خود بزرگترین دانشمندان در عرصه های مختلف را تربیت کرده و به جهان صادر می کرده در برهه ای از زمان دچار عقب ماندگی های شدید ناشی از استعمار شد وابستگی های شدید و نفوذ فرهنگ غربی به کشور باعث شد تا تمدن کهن و چند صد هزار ساله ایرانیان لگد مال فرهنگی نوظهور و بی اصل و نصب شود.
وابسته بودن پادشاهان ایران در زمان های مختلف یک عامل مهم در عقب ماندگی این کشور در یک برهه خاص زمانی است در این میان استکبار و ابرقدرت های جهانی تلاش کردند تا با بی سواد نگه داشتن مردم کشورهای تحت سلطه خود، استعمار خود بر کشورها را ماندگار کنند.
اهمیت سواد آموزی بعد از پیروزی انقلاب
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با شکل گیری انقلابی بر پایه اسلام و آرای ملت بحث علم آموزی و سواد آموزی به عنوان یک فرهنگ مورد احترام پای در جامعه ایران گذاشت و جوانان این مرز و بوم با استعدادهای بی نظیر و هوش مثال زدنی یکبار دیگر وارد عرصه رقابت علمی در جهان شدند.
هرچند عقب ماندگی های گذشته پلی طولانی بین دنیای مدرن و پیشرفته امروز با کشور در حال پیشرفت ایران ساخته است اما ملت ایران یکبار دیگر در یک انقلاب اقتصادی و علمی فاصله بین خود با دیگر کشورهای پیشرفته را به سرعت کم کرد و به استانداردهای جهانی نزدیک شد.
تشکیل نهضت سواد آموزی اقدامی در جهت ریشه کن کردن بی سوادی در ایران
نهضت سواد آموزی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در همان اوان انقلاب و با توجه به اهمیت ریشه کن شدن بی سوادی در جامعه در 7 دی ماه 1358 از سوی رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی(ره) تشکیل شد این فرمان در آن شرایط که جامعه ایران دچار مشکلات عدیده اقتصادی و تحریم و تهدید به جنگ نظام بود نشان از اهمیت و توجه خاص رهبر کبیر انقلاب به جایگاه علم و علم آموزی و ریشه کن کردن بی سوادی در جامعه دارد.
 
امام خمینی (ره) در پیام خود فرمودند: از جمله حوایج اولیه برای هر ملت در ردیف بهداشت و مسکن بلکه مهمتر از آنها، آموزش برای همگان است. مع الاسف کشور ما وارث ملتی است که از این نعمت بزرگ در رژیم سابق محروم و اکثر افراد کشور ما از نوشتن و خواندن بر خوردار نیستند چه رسد به آموزش عالی. مایه بس خجلت است که در کشوری که مهد علم و ادب بوده و در سایه اسلام زندگی می‌کند که طلب علم را فریضه دانسته‌است، از نوشتن و خواندن محروم باشد بر همین اساس سازمان نهضت سواد آموزی به ریاست حجت الاسلام قرائتی تشکیل شد.
جاماندن استان کرمان از میانگین کشوری در بحث بی سوادی
جواد کمالی معاون امنیتی و سیاسی استاندار کرمان می گوید: میزان باسوادی در گروه سنی 10 تا 49 سال در استان کرمان بیش از 89.84 درصد است، در حالی که میانگین کشور 92 و نیم درصد است و باید تلاش کنیم که درصد عقب ماندگی از متوسط کشوری را در استان جبران کنیم.
وی افزود: در گروه سنی هفت سال به بالا نیز 82.2 درصد جمعیت کرمان باسواد و 16.82 درصد بی‌سواد هستند و باید همه دستگاه‌های اجرایی در بحث سوادآموزی همکاری کرده و از آموزش و پرورش حمایت کنند.
کرمان دارای رتبه ششم سوادآموزی کشور
استان کرمان نیز با کمک و همیاری همه مردم و مسئولین در طول عمر فعالیت این سازمان در کرمان توانسته است جایگاه ششم سواد آموزی در کشور را کسب کند.
اردشیر بحرینی معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان معتقد است: 9 میلیون و 719 هزار نفر بی‌سواد در کشور وجود دارد که از این میان 18 هزار و 689 نفر بی‌سواد در رده سنی 10 تا 49 سال در استان کرمان هستند که با توجه به سختی آموزش برای رده بزرگسالان کار آموزش آنها به کندی پیش می رود.
بحرینی می گوید: به منظور اجرای سریع‌تر ریشه‌ کن کردن بی‌سوادی کار پالایش بی سوادی انجام می‌شود و در این زمینه باید دستگاه‌های اجرایی با ما همکاری کنند تا امر به سرعت انجام شود.
 
چرایی ریشه کن نشدن بی سوادی در کرمان
استان کرمان به عنوان پهناورترین استان کشور دارای وسعت زیاد جغرافیایی است به نحوی که فاصله دورترین نقطه در شمال استان با دورترین نقطه در جنوب آن به هزار کیلومتر می رسد این وسعت زیاد جغرافیایی همیشه به عنوان یک مانع در رفت و آمد محسوب شده و آموزشیاران نهضت سوادآموزی را با مشکلات عدیده ای در این زمینه مواجه کرده است و در این میان غیر بومی بودن بعضی آموزشیاران کار را برای آنها سخت تر می کند.
مانع دیگر در راه ریشه کن کردن بی سوادی در استان، کهن سال بودن بعضی بی سوادان است بالابودن سن و عدم توانایی و گاه تمایل آنها برای یادگیری باعث شده که آموزشیاران ما برای جذب هر بی سواد به اموزش، مجبور به صرف وقت و انرژی زیادی شوند.
از سوی دیگر هنوز پالایش صحیحی از تعداد بی سوادان و محل سکونت آنها در دست نیست و گاه دادن آمارهای غلط در این زمینه موجب گمراهی مسئولین امر در این زمینه شده است.
کد خبر 1778869

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha