۱۶ دی ۱۳۹۱، ۸:۵۳

ادبیات جهان در 2012/ بخش دوم

بگومگوی اردوغان با نویسنده آمریکایی/ کتاب کاسترو رونمایی شد

بگومگوی اردوغان با نویسنده آمریکایی/ کتاب کاسترو رونمایی شد

با شروع سال جدید میلادی، مروری بر مهم‌ترین اخبار جهان در حوزه ادبیات و نشر جذاب و خواندنی است. در این بخش، اتفاقات دومین ماه سال 2012 یعنی فوریه مرور شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، فوریه 2012 ماه پرخبری در جهان ادبیات بود، اما شاید بشود این ماه میلادی را ماه آرام و کم‌تنشی تلقی کرد.

کشمکش بر سر کتاب هیتلر؛ یک ناشر انگلیسی که می‌خواست گزیده‌ای از کتاب «نبرد من» هیتلر را در قالب ضمیمه‌ای سه قسمتی در روزنامه «سایتونگز سوینگن» منتشر کند، با حکم موقتی وزارت دارایی ایالت بایرن آلمان روبه رو شد. ضمیمه اول این کار باعث فروش 100 هزار نسخه‌ای روزنامه شده بود. حکم دادگاه برای این که کتاب «نبرد من» دربرگیرنده اندیشه‌های سیاسی هیتلر و نازیسم است، صادر شده است.

جشنواره در ‌هائیتی پس از زلزله؛ جشنواره «مسافران ویژه» با حضور 40 نویسنده فرانسوی زبان در‌ هائیتی آغاز به کار کرد. این جشنواره که هر سال با حضور پررنگ نویسندگان فرانسوی برگزار می‌شود، به دنبال زلزله ویرانگر ‌هائیتی دو سال متوقف شده بود.

درگذشت بانوی شعر لهستان؛ ویسلاوا شیمبورسکا، شاعر برنده جایزه ادبی نوبل سال 1996 درگذشت. او که 88 سال داشت بر اثر سرطان ریه در شهر کراکوف لهستان درگذشت.

شروع نمایشگاه بین‌المللی کتاب تایپه؛ این نمایشگاه در بیستمین سال برگزاری‌اش با شرکت 700 ناشر بین‌المللی از 60 کشور جهان برپا شد. موضوع نمایشگاه، بازسازی «اخلاقیات محیطی» بود و با هدف معطوف ساختن توجه مخاطبان به طبیعت برگزار شد.

درگیری لفظی پل آستر با مقامات ترکیه؛ پل آستر، نویسنده مشهور آمریکایی با گفتن این که از سفر به ترکیه خودداری می‌کند، خشم نخست وزیر ترکیه را برانگیخت. او گفت ترکیه به زندان نویسندگان و روزنامه‌نگاران بدل شده است. وی گفت ما دموکرات‌ها در آمریکا از دست بوش نجات پیدا کردیم و از دست دیک چنی خلاص شده‌ایم و معتقدیم او باید به عنوان جنایتکار جنگی دستگیر شود، اما در ترکیه چه اتفاقی دارد می‌افتد؟ این گفته‌ها با خشم رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه روبرو شد و در پاسخ آستر گفت «مگر ما به شما نیازی داریم! آیا نیامدن شما چیزی از عظمت و شکوه ترکیه کم می‌کند؟»

بزرگداشت 100 سالگی «مرگ در ونیز»؛ به مناسبت 100 سالگی رمان «مرگ در ونیز» از آثار مشهور توماس مان نویسنده آلمانی برنده نوبل 1929 یک نمایشگاه در آلمان برگزار شد.

برنده گران‌ترین جایزه شعر آمریکا؛ «تیموتی دانلی» از بروکلین به عنوان برنده جایزه شعر «کینگزلی تافتز» که 100 هزار دلار ارزش دارد، انتخاب شد. اشعار دانلی اشعاری فیلسوفانه، اما غیرانتزاعی هستند. این جایزه را دانشگاه کلرمونت اهدا می‌کند.
شروع نمایشگاه بین‌المللی کتاب لاهور؛ بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب لاهور در ایالت پنجاب شروع شد.

زندگی عاشقانه آتاتورک در یک کتاب؛ انتشار کتاب «لطیفه عشق آتاتورک» نوشته فاتح بیحان در ترکیه خبرساز شد. این کتاب جزییات و ناگفته‌هایی از زندگی عاشقانه آتاتورک بنیانگذار ترکیه را برای اولین بار بیان کرده و اطلاعات خود را از بستگان نزدیک لطیفه به دست آورده است. از ازدواج آتاتورک با لطیفه 89 سال گذشته است؛ ازدواجی که دوام نیاورد و این دو به زودی از هم جدا شدند.

رونمایی کتاب خاطرات فیدل کاسترو؛ فیدل کاسترو 85 ساله رهبر انقلاب کوبا، کتاب دوجلدی خاطراتش را رونمایی کرد. کتاب 1000 صفحه‌ای «پارتیزان زمان» زندگینامه و خاطرات کاسترو از دوره کودکی او تا سال 1958 و زمانی است که او رهبر انقلاب شد.

بزرگداشت خالق «پی‌پی جوراب بلند»؛ دهمین سال درگذشت آسترید لیندگرن گرامی داشته شد. او 28 ژانویه 2002 در 94 سالگی در استکهلم درگذشت و نمایشگاهی که به فاصله چند روز پس از دهمین سالگرد درگذشت این نویسنده نامدار سوئدی در ‌هامبورگ افتتاح شد، برای بزرگداشت یاد او و آثارش ترتیب داده شد. کشورهای دیگری نیز شاهد چنین بزرگداشتی بودند.

«پسری با پیژامای راه‌راه» برنده شد؛ رمان کودکانه «پسری با پیژامای راه‌راه» به عنوان برنده همه دوره‌های جایزه کتاب بیستوی سال ایرلند انتخاب شد. این کتاب که نوشته «جان بوین» است سال 2006 منتشر شد و جایزه بیستوی سال 2007 را کسب کرد و توانست عنوان کتاب سال ایرلند را هم به دست بیاورد. از این کتاب بیش از 5 میلیون نسخه در سراسر جهان به فروش رسیده است.

اسکروج محبوب‌ترین شخصیت دیکنزی؛ ابنزر اسکروج، چهره خسیس و بداخلاق «سرود کریسمس» در یک رای گیری به عنوان محبوب‌ترین شخصیتی که چارلز دیکنز در آثارش خلق کرده، انتخاب شد. خانم‌ هاویشام از کتاب «آرزوهای بزرگ» هم دوم شد و اولیور تویست به عنوان یازدهمین شخصیت انتخاب شد. در حقیقت شخصیت‌های منفی دیکنز در مکان‌های بالاتر جا گرفتند.

دو جایزه برای یک کتاب پوپولیستی؛ دومینیک رینیه، هر دو جایزه بیست و یکمین جشن کتاب سیاسی در شورای ملی فرانسه را از آن خود کرد. او برای کتاب «پوپولیسم؛ سرازیری مرگبار» جایزه بهترین کتاب نمایندگان شورای ملی و بهترین کتاب سیاسی فرانسه را گرفت. به گفته گروه داوری پوپولیسم نشان دهنده وضعیت پیچیده جهان سیاست امروز است.

پایان نمایشگاه بین‌المللی کتاب قاهره؛ چهل و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب قاهره با اعلام اسامی کتاب‌های برتر سال 2011 این کشور تمام شد. نویسندگان این کتاب‌ها در 10 بخش جداگانه، هر کدام 10 هزار پوند مصری جایزه گرفتند.

موفقیت نویسنده خودناشر؛ یک نویسنده تازه کار با انتشار اثرش در سایت آمازون به صورت کتاب الکتریکی، پرفروش‌ترین نویسنده این سایت شد. اسم رمان او «گرفتار شده» بود و به قیمت 99 پنی (کمتر از یک پوند) در کتابفروشی‌های کیندل ارایه شده بود.

شروع نمایشگاه بین‌المللی کتاب بلاروس؛ نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب بلاروس با حضور ارمنستان به عنوان میهمان ویژه در مینسک، پایتخت این کشور کلید خورد. بیش از 600 ناشر از 20 کشور جهان در این رویداد فرهنگی گرد آمدند.
سال برادران گریم؛ آلمان سال‌های 2012 و 2013 را به نام دو برادر راوی قصه‌های کودکان فولکلور کرد. داستان‌های محلی و کودکانه یاکوب و ویلهلم گریم اولین بار 200 سال پیش در دسامبر 1812 منتشر شد.

نویسنده شیلیایی برنده جایزه یا تروریست؟ کارمن آگیوری نویسنده و نمایشنامه نویس جوان ونکووری به عنوان برنده جایزه «کانادا می‌خواند» انتخاب شد. او که در این کتاب از خاطراتش به عنوان یک انقلابی در مبارزه با رژیم پینوشته سخن گفته، به دلیل بیان این واقعیت‌ها از سوی برخی به عنوان تروریست شناخته شد.

کورمک مک کارتی تقلبی در توییتر؛ یک پست تقلبی توییتر که به نام کورمک مک کارتی، نویسنده مشهور آمریکایی کار می‌کرد، باعث شد تا مارگارت آتوود، نویسنده مشهور کانادایی فریب بخورد و فکر کند دارد نوشته‌های این نویسنده مشهور را می‌خواند. تبریک جک دورسی رییس توییتر برای ورود این نویسنده به دنیای توییتر هم موجب شد تا 1.8 میلیون نفر از این سایت استقبال کنند.

جنگ سرد علیه آمازون؛ ناشران مستقل هم به موج مخالفت با آمازون پیوستند و اعلام کردند جزو تحریم‌کنندگان فروش کتاب‌های آمازون هستند. کتابفروشی بارنز اند نوبل آمریکا که این ماجرا را جلوتر شروع کرده بود گفت این کار را برای فشار آمازون برای به انحصار درآوردن ناشران، کارگزاران و نویسندگان انجام می‌دهد. فروشگاه ایندیگوی کانادا با 247 شعبه هم به 705 شعبه بارنز اند نوبل پیوست و اعلام کرد آثار آمازون را در این فروشگاه‌ها نمی‌فروشد. به گفته آنها آمازون با هدف مانع شدن ورود کتاب‌های الکترونیک دیگر به بازار فعالیت می‌کند.

تبرئه تن تن؛ پس از چهار سال کشمکش دادگاه بلژیک شکایت علیه تن‌تن را به دلیل نژادپرستی رد کرد. این شکایت علیه کتاب «تن‌تن در کنگو» اثر هرژه، با دادخواستی برای منع انتشار آن مطرح شده بود اما دادگاه اعلام کرد با توجه به فضای آن دوره، هرژه نمی‌توانست با چنین قصدی این کتاب را نوشته باشد.

خداحافظی نویسنده ژاپنی با نیروگاه اتمی؛ با تصمیم دولت آلمان برای کنار گذاشتن بهره‌برداری از نیروگاه اتمی برای تامین انرژی این کشور تا سال 2022، کنزابورو اوئه، نویسنده ژاپنی برنده نوبل ادبی 1994 ژاپن هم خواستار این عمل در کشورش شد و در راس جنبشی قرار گرفت که شمار حامیان آن همچنان رو به رشد است و خواسته آن‌ها کنار گذاشتن استفاده از نیروی اتمی پس از حادثه فوکوشیماست.

جایزه «بریتیش کلمبیا» برای درختکاری؛ شارلوته گیل جایزه ملی بریتیش کلمبیای کانادا را برای کتابی که درباره خاطرات وی از سه برنامه درختکاری است دریافت کرد. او که در کتاب «خاک خوردن: جنگل‌های عمیق، الوارهای بزرگ، و زندگی با قبیله درختکاران» سه برنامه درختکاری 17 ساله را تشریح کرده، 40 هزاردلار جایزه برد.

موزه پوشکین در متروی مسکو؛ اعلام شد ایستگاه جدیدی در متروی مسکو به نمایشگاه زیرزمینی پوشکین تبدیل می‌شود و نمونه‌های کپی مجسمه‌ها و نیم تنه‌های پوشکین را نمایش می‌دهد. این نمایشگاه سال 2015 افتتاح می‌شود.

استفن کینگ در آلمان هم پرفروش شد؛ رمان «63.22.11» نوشته استفن کینگ که درباره ترور جان اف کندی است، در آلمان هم به فهرست پرفروش‌ها راه یافت. این کتاب 1055 صفحه به فاصله کمی از انتشارش در آمریکا به زبان آلمانی ترجمه و منتشر شد.

دو سال با گئورگ بوشنر؛ آلمان اعلام کرد با برپایی 200 در طول 20 ماه آینده، یاد و خاطره گئورگ بوشنر نویسنده بزرگ قرن 19 این کشور را گرامی می‌دارد. این برنامه‌ها از 19 فوریه (30 بهمن) که صد و هفتاد و پنجمین سالروز درگذشت این شاعر و نویسنده برجسته است، شروع شد و با رسیدن به دویستمین سال تولد بوشنر در تاریخ 12 اکتبر 2013 (21 مهر 1392) تمام می‌شود.

210 نویسنده در کورس نوبل 2012؛ پتر انگلوند منشی آکادمی سوئد اعلام کرد با دریافت 288 پیشنهاد برای جایزه نوبل ادبیات 212، از این میان 210 نفر را حائز شرایط انتخاب می‌دانند.

کانادایی‌ها حرفه‌ای‌ترین کتابخوان‌ها؛ با آماری که نشان می‌داد در تعطیلات ژانویه بیش از 3.4 میلیون نسخه کتاب در کانادا خریداری و یا از کتابخانه‌های عمومی این کشور به امانت گرفته شده، کانادایی‌ها به عنوان کتابخوان‌ترین مردمان شناخته شدند.

حضور کاسترو در نمایشگاه کتاب کوبا؛ بیست و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب کوبا از نهم فوریه (بیستم بهمن ) در ‌هاوانا و با حضور کاسترو شروع به کار کرد. او که کاملا سرحال بود، 9 ساعت با روشنفکران و نویسندگانی که در این نمایشگاه حضور داشتند، به گفتگو پرداخت. وی با تبریک آن‌ها به مناسبت بهبودی و رهایی او از بیماری سال‌های اخیرش روبرو شد. این نخستین حضور عمومی کاسترو از آوریل سال گذشته بود. کاسترو در این گفتگوها با تاکید بر مسایل محیط زیست گفت خطرهایی که انسان امروز را تهدید می‌کند بیش از دو دهه پیش است.

کشف یادداشتی از بورخس؛ یادداشتی از خورخه لوییس بورخس لابلای صفحات کتابی از افلاطون پیدا شد. امضای این یادداشت به سال 1978 باز می‌گردد و متن آن یادداشت برای تشکر نویسنده از گرامیداشت او در این کتابخانه و آرزوی موفقیت برای کتابخانه «اگینکورت» و مجموعه آن است.

چاپ ویژه آثار فاکنر؛ در پنجاهمین سالگرد درگذشت فاکنر اعلام شد 6 اثر از آثار این نویسنده سرشناس آمریکایی منتشر می‌شود.

«پیامبر» جبران خلیل جبران روی پرده سینما؛ با اقتباس از «پیامبر» برترین اثر جبران خلیل جبران نویسنده لبنانی یک فیلم انیمیشن سینمایی ساخته می‌شود و هر فصل این کتاب 89 ساله از سوی یک کارگردان مطرح ساخته می‌شود و راجر آلرز سازنده «شاه شیر» مسئولیت همسان سازی روایت آن را برعهده خواهد داشت.

رولینگ برای بزرگسالان می‌نویسد؛ انتشارات لیتل براون اعلام کرد جی کی رولینگ نویسنده کتاب‌های پرفروش «هری پاتر» برای کودکان و نوجوانان، نخستین رمانش را برای بزرگسالان می‌نویسد.

درگذشت تنها فرزند ناباکف؛ دیمیتری ناباکف، تنها فرزند ولادیمیر ناباکف، نویسنده برجسته ادبیات روسیه که مترجم آثار پدرش نیز بود، درگذشت. او در سوییس فوت کرد.

فروش خانه کودکی همینگوی؛ خانه کودکی ارنست همینگوی در «اوک پارک» در حومه شیکاگو، برای فروش 525 هزار دلار قیمت‌گذاری شد. خانه کلارنس و گریس همینگوی ـ پدر و مادر همینگوی ـ توسط مهندس «هنری جی فیدلک» با همکاری مادر همینگوی ساخته و طراحی شد و آنها در سال 1906 به آن خانه رفتند.

انتشار تمبر یادبود رولد دال؛ پست سلطنتی انگلستان به افتخار رولد دال نویسنده برجسته ادبیات کودک، مجموعه تمبری منتشر می‌کند که با توجه به شخصیت‌های قصه‌های رولد دال طراحی می‌شوند.

درگذشت خالق خرس‌های برنشتاین؛ ژان برنشتاین که ادامه دهنده راه همسرش در خلق مجموعه قصه‌های برنشتاین برای بچه‌ها بود، در 88 سالگی درگذشت. این کتابها یک مجموعه کامل برای کودکان را دربر می‌گیرند و حدود 260 میلیون نسخه از آن‌ها را کودکان جهان خریده اند.

انتشار رمان گمشده ساراماگو؛ 59 سال پس از نوشته شدن این رمان و دو سال پس از درگذشت ساراماگو نویسنده برنده جایزه نوبل، «نورگیر سقفی» منتشر شد. ساراماگو این دستنوشته را سال 1953 از طریق یک دوست به ناشری پرتغالی رساند، اما آن‌ها هرگز این کتاب را به وی بازنگرداندند.

صد سال سینمای هند در نمایشگاه جهانی کتاب هند؛ بیستمین سال برگزاری نمایشگاه کتاب دهلی، به گرامیداشت صدمین سال سینمای این کشور پرداخت. این نمایشگاه با موضوع «ادبیات و سینما» توسط بنیاد ملی کتاب، از 25 فوریه تا 4 مارس (6 تا 13 اسفند) برپا شد و میزبان صدها هزار نفر از دوستداران هنر کشور شد.

کد خبر 1783182

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha