به گزارش خبرنگار مهر، اهالی روستای فردوس پیش از این برای اینکه سرپناهی داشته باشند اقدام به ساخت منازلی از شاخ و برگ درختان کرده بودند که منازل آنها در برابر حوادث مستحکم نبودند با کوچکترین وزش باد تخریب و با کوچکترین آتش سوزی تمام منازل آنها دچار حادثه می شد.
این منازل همراه با گرمای شدید شهرستان ریگان گرم و با سرمای سوزان آن سرد می شد به طوری که فرزندان آنها در این گرما و سرما به سختی زندگی می کردند.
رضا جرجندی یکی از اهالی روستا می گوید: با توجه به خشکسالیهای پیاپی در مناطق عشایری شهرستان ریگان و خشک شدن مراتع در این مناطق به طبع آن دامهای ما نیز نابود شدند و با به وجود آمدن این مشکلات از این مناطق کوچ و به حاشیه شهر ریگان آمدیم که در این مناطق مسولین شهرستان ریگان ما را یاری کردند و بار دیگر توانستیم به روستا باز گردیم.
خوشحالی اهالی روستا از پایان کپر نشینی
وی افزود: با ساخت منازل مستحکم اکنون کپرها جمع شدند و در منازلی گرم زندگی می کنیم.
رضا حقیقی یکی از دانش آموزان این روستا در جمع همکلاسیهای خود با دوستان دیگرش می گوید گنجشک پر کلاغ پر و کپر پر و خوشحال است که در مدرسه ای مستحکم که برای آنها ساخته شده درس می خوانند.
وی می گوید: قبلا با توجه به اینکه در کپر بودیم ترس و وحشت داشتیم که طوفان و یا آتش سوزی کلاس درسمان را از بین ببرد اما اکنون و با خیال آسوده در این مدرسه مشغول به تحصیل هستیم.
کپرنشینی در مناطق محروم کرمان
مصطفی کوشایی یکی دیگر از اهالی روستا می گوید: خدا را شاکریم که چنین مسئولین زحمت کشی داریم که در کنار ساخت منازلی مستحکم برای ما اشتغال زایی کردند و با راه اندازی چند حلقه چاه کشاورزی در این روستا کشاورزی رونق گرفته و اکنون برای ما و فرزندانمان شغل ایجاد شده است.
وی افزود: با راه اندازی این موتور پمپهای کشاورزی با کشت یونجه در کنار آن دامداری داریم.
داوود دهقانیان دهیار این روستا به خبرنگار مهر گفت: به زودی ارتباط تلفنی این روستاها برقرار می شود و شبکه مخابرات این روستا را پوشش خواهد داد.
ساخت 12 خانه مسکونی مقاوم برای عشایر کویر
محمد برزنگ، فرماندار ریگان نیز به مهر گفت: با توجه به اینکه خشکسالیهای پی درپی باعث شد که عشایر با مشکلاتی مواجه شود برای جلوگیری از پراکندگی عشایر هفت سایت اسکان عشایر در شهرستان ریگان راه اندازی شده است.
وی افزود: یکی از این سایتها سایت فردوس می باشد که ساکنان آن قبلا در کپر بودند منازلی که از شاخ و برگ درختان ساخته شده بودند که امنیت جانی آنها در این کپرها در خطر بود.
فرماندار ریگان گفت: در این سایت بیش 120واحد مسکونی ساخته و در حال اتمام می باشند که تاکنون بیش از یک میلیارد و ششصد میلیون تومان اعتبار در این زمینه هزینه شده است.
رونق کشاورزی و دامپروری
فرماندار ریگان تصریح کرد: اکنون تعدادی از این خانوارها در منازلی گرم زندگی می کنند.
وی افزود: در این روستا یک واحد آموزشی، آبرسانی، برق رسانی و ساخت مسجد توسط دفتر آیت الله سیستانی از جمله اقداماتی است که در این روستا انجام شده است.
برزنگ تصریح کرد: برای اشتغال زایی اهالی این روستا تعدادی موتور پمپ کشاورزی ایجاد شده است.
قائم مقام سازمان عشایری ایران در سفر به شهرستان ریگان و بازدید از کانونهای اسکان عشایر ریگان در گفتگو با خبر نگار مهر گفت: برنامه های ما در بحث عشایر کوچنده به دو دسته هستند یکی برنامه هایی جهت ارائه خدمات به کوچندگان وارائه خدمات در مناطق ییلاقی وقشلاقی واسکان انها در حد اعتبارات عشایری است.
میر ولی صفر زاده افزود: یکی از برنامه های ما طی چند سال اخیر برنامه اسکان عشایر می باشد که در سال گذشته اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است.
وی گفت: در شهرستان ریگان 25حلقه چاه کشاورزی حفر و تجهیز شده است و اراضی تهیه و در اختیار کشاورزان قرار داده شده است که عشایر در حال بهر برداری از این چاه های کشاورزی هستند.
قائم مقام سازمان عشایری ایران افزود: در شهرستان ریگان هفت سایت اسکان عشایر راه اندازی شده است که در این سایتها بیش از هزار خانوار اسکان داده شده اند و کارهای زیربنایی نیز در این سایتها انجام شده است شامل آب، برق، مدرسه و مسجد ساخته شده است.
وی افزود: این سایتهای اسکان عشایر طوری برنامه ریزی شده است که بیش از دو هزار و 500 خانوار دیگر در آنها می توان اسکان داد.
صفر زاده افزود: با توجه به اینکه بتوان این عشایر را از اسکان سنتی به این منازل تغییر دهیم نیاز به زمان دارد و عشایر باید از دامداری سبک به دامداری سنگین روی آورند و در کنار آن به کار زراعت و کشت بپردازند.
وی گفت: هدف از اسکان عشایر در این مناطق ارتقائ کیفیت زندگی عشایر می باشد و عشایر نیز در این سایتها رو به تولیدات بیاورند و در کنار آن ما هم آموزشهایی در زمینه قالیبافی و گلیم بافی به عشایر ارائه خواهیم داد.
قائم مقام سازمان عشایری ایران بیان داشت: در آینده با تامین منابع آب سایتهای اسکان عشایر در شهرستان ریگان افزایش خواهند یافت و با اجرای این سایتها وضعیت مطلوبی را بتوانیم برای عشایر ایجاد نماییم.
آبرسانی به روستاهای کویری
عباس بنی ابراهیمی، رئیس اداره آب و فاضلاب روستایی ریگان در گفتگو با خبرنگار ریگان افزود: برای آبرسانی به این روستا مجتمع آبرسانی عباس آباد سردار راه اندازی شده مخزن آن 95درصد پیشرفت فیزیکی دارد و به زودی این روستا و چهار روستای دیگر آبرسانی خواهند شد.
وی افزود: تاکنون 550میلیون تومان اعتبار برای این مجتمع هزینه شده و برای تکمیل آن 400میلیون تومان اعتبار دیگر نیاز است.
روستای فردوس در هفت کیلومتری مرکز شهرستان ریگان قرار دارد شهرستان ریگان بیشترین عشایر شرق استان کرمان را دارد.
...................................
گزارش: موسی مولائیان
نظر شما