۱۹ دی ۱۳۹۱، ۷:۵۶

قنبری در گفتگو با مهر :

روشنگری یک مفهوم وارداتی است/روشنفکران ایران بیشتر مصرف‏کننده بوده اند

روشنگری یک مفهوم وارداتی است/روشنفکران ایران بیشتر مصرف‏کننده بوده اند

یک استاد گروه فلسفه دانشگاه ادیان و مذاهب قم بر این باور است: جامعه ایرانی بیشتر از اینکه در پیدایش و تکامل روشنگری سهیم بوده باشد مصرف کننده آن بوده‏ و نه در مقام تولید کننده آن.

دکترحسن قنبری استاد گروه فلسفه دانشگاه ادیان و مذاهب قم در مورد اینکه برخی‏ها از جمله هابرماس معتقدند که همه در روشنگری سهیم بوده‏اند اگر با این حرف موافق هستید نقش جامعه ایرانی را در این موضوع (روشنگری) چقدر می‎دانید؟ به خبرنگار مهر گفت: روشنگری یک مفهوم غربی است و در مقطع خاصی از تاریخ هم درغرب پیدا شد. ریشه آن هم بر می‎گردد به قرن هجدهم و به ریشه‏های عقل گرایی فلاسفه و اندیشمندان پس از دکارت.

وی افزود: ولی همانطور که شما گفتید همه اندیشمندان و متفکران دنیا در روشنگری سهیم بوده‏اند و راجع این موضوع اندیشیده و مطلب نوشته‏اند. در نتیجه هر چند در پیدایش روشنگری غربیان بیشتر سهیم بودند و تولید کننده آن به شمار می‏روند، اما در تکامل و به نتیجه رسیدن آن همه متفکران و اندیشمندان جهان سهیم بوده‏اند.

این محقق و پژوهشگر حوزه فرهنگ و فلسفه ادامه داد: بطور اخص سهم جامعه ایرانی را نمی‎شود در این سهم بیان کرد و خیلی مشخص نمود، زیرا همانطور که گفتم این مفهوم وارداتی است و متفکران و اندیشمندان ما پس از آمدن آن به ایران از آن تبعیت و پیروی کردند. روشنگری مثل همه مفاهیم وارداتی دیگر مانند تکنولوژی و صنعت  در غرب به وجود آمده و در آنجا بسط پیدا کرده و بعد از مدتی به کشورهای دیگر از جمله ایران وارد شده‏اند.

این استاد گروه فلسفه دانشگاه ادیان و مذاهب قم درپایان گفت: ما بیشتر از اینکه در پیدایش و تکامل روشنگری سهیم بوده باشیم مصرف کننده آن بوده‏ایم و نه در مقام تولید کننده آن سهیم بوده‏ایم.
کد خبر 1785200

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha