به گزارش خبرگزاری مهر با ورق خوردن تقویم و شروع سال جدید میلادی، مروری بر مهمترین اخبار جهان در حوزه ادبیات و نشر خالی از لطف نیست. در این بخش، اتفاقات هفتمین ماه سال 2012 یعنی ژوییه مرور شده است.
درگذشت روبر ساباتیه؛ این رماننویس برجسته فرانسوی و از اعضای آکادمی گنکور که سال 1923 در پاریس به دنیا آمده بود، درگذشت. این نویسنده با نوشتن «ارتباط سوئدی» در سال 1969 به شهرت رسیده بود و در کارنامه ادبیاش تعداد زیادی رمان، مجموعه مقاله و کتاب کلمات قصار و شعر داشت.
معرفی برنده بوکر آفریقا؛ جایزه «کین» که به عنوان بوکر آفریقا شناخته میشود و به بهترین داستان کوتاه یک نویسنده تعلق میگیرد، راتیمی باباتونده از نیجریه را برای داستانی به نام «جمهوری بمبئی» به عنوان برنده 2012 خود شناخت. وی که سیزدهمین برنده این جایزه معتبر آفریقایی بود، 10 هزار پوند دریافت کرد.
ایجاد یک جایزه به یاد کارلوس فوئنتس؛ دولت مکزیک اعلام کرد یک جایزه 250 هزار دلاری در ادبیات اسپانیایی زبان به یاد کارلوس فوئنتس نویسنده برجسته مکزیکی که ماه پیش درگذشت، راهاندازی میکند. اهدا کنندگان این جایزه تا سپتامبر 2012 زمان تعیین کردند تا شرکت کننده گان اولین دور این رقابت برای شرکت در آن اقدام کنند.
کنگره ادبیات آلمانیزبان کلید خورد؛ سی و ششمین کنگره ادبیات آلمانیزبان از 4 ژوییه (14 تیر) در شهر کلاگنفورت اتریش شروع به کار کرد. در این کنگره ضمن ایراد سخنرانی درباره ادبیات آلمانی زبان، یک ماراتن سه روزه کتابخوانی هم برای انتخاب برنده سال جایزه اینگبورگ باخمن برگزار شد.
انتشار کتاب آنگلا مرکل؛ صدر اعظم آلمان کتابی با عنوان «گفتگو در مورد آینده آلمان» منتشر کرد. او در این کتاب به جمعبندی نتایج بحثهای بیشمار دانشمندان و شهروندان در زمینه تحصیل، جامعه و شرایط زندگی پرداخت و تلاش کرد تا نظر کارشناسان و شهروندان آلمانی را درباره مسایل مختلف جویا شود. مرکل که خودش کار این گفتگوها را انجام داده بود، گفت میخواست بداند مشکل مردم کجاست.
47 پایانبندی برای کتاب «وداع با اسلحه»؛ ارنست همینگوی نویسنده مشهور آمریکایی و برنده جایزه نوبل ، 47 پایانبندی متفاوت برای کتاب مشهور «وداع با اسلحه» در سال 1929 نوشته بود. همه این پایانبندیها در یک کتاب منتشر شدند. او در یک مصاحبه گفته بود 39 بار تمام کتاب را بازنویسی کرد تا سرانجام راضی شد. همینگوی در مورد انتخاب اسم کتاب هم وسواس زیادی به خرج داده بود و اسمهای دیگری مثل عشق در نبرد، دنیای کافی و زمان، هرشب و همه، از زخمها و ... را هم در یک فهرست نوشته بود که همه آنها را خط زد و سرنجام «وداع با اسلحه» را با الهام از یک شعر قرن شانزدهمی انتخاب کرد. جالب اینکه در ساخت فیلمی در سال 1932 با اقتباس از این فیلم هم دو پایان ساخته شد؛ یکی برای اروپا که با مرگ کاترین قهرمان زن کتاب فیلم به پایان میرسد و یک پایانی جدید، که کاترین در آن زنده میماند، برای اکران در آمریکا.
انتخاب برنده استرگا؛ شصت و ششمین دوره برگزاری جایزه ادبی استرگای ایتالیا، با انتخاب «جدانشدنیها» به پایان رسید. «آلساندرو پیپِرنو» نویسنده 40 ساله این کتاب داستان دو برادر است که در دوران بزرگسالی در دنیایی وحشی و بیرحم زندگی میکنند.
تایید فراموشی مارکز توسط برادرش؛ برادر گابریل گارسیا مارکز، نویسنده سرشناس کلمبیایی هم تایید کرد که این نویسنده برجسته دچار فراموشی شده است. او گفت مارکز با حافظهاش مشکل دارد و گاهی اوقات تلفن میکند تا درباره چیزهای بیاهمیت از وی سئوال کند.
انتخاب برنده جایزه اینگبورگ باخمن؛ الگا مارتینوا نویسنده آلمانی روسیالاصل موفق شد جایزه اصلی رقابت ادبی اینگبورگ باخمن 2012 اتریش به ارزش 25 هزار یورو را از آن خود کند. در طول برگزاری رقابت برای انتخاب برنده، 14 نویسنده به روخوانی متنهای منتشر نشده خود پرداختند و در نهایت مارتینوا برای نوشتهاش با عنوان «من خواهم گفت: سلام» به عنوان برنده انتخاب شد. این جایزه از سال 1977 اهدا میشود.
آزادی مترجم آمریکایی؛ جوگوردون، یک شهروند آمریکا که کتابی ممنوعه درباره شاه بومیبول آدولادج پادشاه تایلند را ترجمه و آن را در اینترنت منتشر کرده بود و برای این کار به دو سال و نیم حبس محکوم شده بود، از زندان آزاد شد. او متولد تایلند بود و کتابش را با نام مستعار منتشر کرده بود، اما وقتی پس از 30 سال زندگی در آمریکا برای دیدار خانوادهاش به تایلند رفت، بازداشت و زندانی شد. وی پس از یک سال ماندن در زندان، عفو و آزاد شد.
دفاع از وضعیت عقلی مارکز؛ رئیس «انجمن روزنامهنگاری گارسیا مارکز» خبر ابتلای این نویسنده به بیماری زوال عقل را تکذیب کرد و گفت: گابو فقط سالخورده و کمی فراموشکار شده است. این اعلامیه سرانجام به همه سروصداهایی که درباره سلامت عقلی نویسنده مشهور جهانی ایجاد شده بود، خاتمه داد.
انتخاب پایتخت کتاب جهان برای سال 2014؛ یونسکو، پورت هارکورت نیجریه را به عنوان پایتخت جهانی کتاب در سال 2014 انتخاب کرد. مدیرکل یونسکو گفت این شهر برای کیفیت برنامههایش که موجب گسترش همکاری مردم در گسترش مطالعه برای همه میشود، انتخاب شده است. بانکوک تایلند این مسئولیت را برای سال 2013 برعهده دارد.
اهدای جایزه پینتر به ملکالشعرای بریتانیا؛ کارول آن دافی ملکالشعرای بریتانیا به عنوان چهارمین برنده جایزه قلم پینتر که پس از مرگ هارولد پینتر، نمایشنامهنویس برجسته و برنده جایزه ادبی نوبل اهدا میشود، انتخاب شد.
انتشار کتاب دو ماهه؛ یک ناشر آرژانتینی کتابی با عنوان «کتابی که نمیتواند منتظر بماند» منتشر کرد که با جوهر ناپدید شونده چاپ شده و به محض باز شدن مهر و مومش، مرکبش شروع به مصرف شدن میکند و به تدریج ناپدید میشود. این کتاب که فقط 2 ماه قابل خواندن است، برای این ساخته شده تا مردم را تشویق کند کتابشان را در نهایت ظرف دو ماه بخوانند و تمام کنند.
انتشار تارزان جدید پس از 100سال؛ در صدمین سالگرد انتشار اولین کتاب تارزان، یک کتاب جدید از قصههای تارزان، این بار توسط اندی بریگز منتشر شد. کتاب جدید که با عنوان «تارزان: جنگجوی جنگل» منتشر شد، مرد جنگلی را به آفریقای مدرن برد و شخصیت جدیدی از «تارزان» ادگار رایس باروز خلق کرد. این تارزان با شکارچیانی که بچه میمونها را میدزدند و با تجارت غیرقانونی آنها پول به دست میآورند، مبارزه میکند.
درگذشت استفن کووی؛ این نویسنده کتابهای پرفروش مدیریتی که با کتاب پرفروش «عادتهای هفتگانه شخصیتهای بزرگ جهان» شهرتی جهانی کسب کرد، در 79 سالگی درگذشت. آثار او به عنوان راهنمایی برای کسب موفقیت در تجارت شناخته شده بودند. نام او در سال 2011 در میان 50 متفکر تجارت جهان جای گرفته بود.
کتاب الکترونیک کتاب چاپی را جا گذاشت؛ با انتشار گزارشی اعلام شد در سال 2011 برای اولین بار فروش کتاب توسط کیندل، نوک، ای پدها و گوشیهای هوشمند در بخش کتابهای داستانی، از کتابهای چاپی آمریکا جلو زد. با این حال کتابهای الکترونیک هنوز در همه زمینههای تجارت کتاب بزرگسال از کتابهای چاپی جلو نیفتادند. طبق این آمار 388 میلیون نسخه کتاب الکترونیک در سال 2011 فروخته شد که 210 درصد بیشتر از سال قبل از آن بود.
جنایی شدن آثار جین آستن؛ وال مک درمید نویسنده آثار جنایی گفت «کلیسای نورت انگر» جین آستن را در ژانر جنایی بازنویسی میکند. این پروژه بخشی از برنامه انتشارات هارپر کالینز اعلام شد که قصد دارد 6 اثر جین آستن را با بازنویسی به دوره معاصر انتقال دهد.
جشن کتاب استانبول در ماه رمضان؛ سی و یکمین نمایشگاه کتاب و فرهنگ استانبول در ماه مبارک رمضان کلید خورد. این نمایشگاه هر سال همزمان با ماه مبارک رمضان و با حضور ناشران داخلی و با همکاری سازمان دیانت ترکیه برگزار میشود.
بتمن و حمله به مردم بیگناه؛ بتمن که از دهه 40 قرن بیستم تا به حال به عنوان یک ابرقهرمان کتابهای کمیک با دشمنان مردم مبارزه کرده، عاملی شد تا مردی 24 ساله به نام جیمز هولمز در سینمایی در کلرادوی آمریکا به روی کسانی که منتظر اکران فیلم «شوالیه تاریک برمیخیزد» بودند، شلیک کند و 12 نفر را بکشد و تعداد زیادی را زخمی کند. این مهاجم خودش را جوکر، دشمن بتمن معرفی کرد. او که موهایش را قرمز کرده بود، چند دقیقه بعد از شروع فیلم به داخل سالن رفت و در حالی که ماسک ضدگاز بر صورت و اسلحه در دست داشت، اول یک قوطی گاز اشکآور به میان جمعیت پرتاب و بعد از آن شروع به شلیک کرد. به دنبال این مسئله در جامعه آمریکا که از این رفتار دچار شوک شده بود، بحث و نظرهای مختلفی درگرفت و نویسندگان و دست اندرکاران صنعت کتاب کمیک از مردم خواستند تا بتمن را عامل این فاجعه نخوانند. یک بار دیگر بحث کنترل فروش و داشتن اسلحه در این کشور داغ شد.
جشن کتاب در هنگکنگ؛ بیست و سومین نمایشگاه کتاب هنگ کنگ با میزبانی 950 هزار نفر، به کار خود خاتمه داد. این در حالی بود که 87 درصد شرکتکنندگان بیش از یک بار از این نمایشگاه بازدید کردند و 530 ناشر از 20 کشور در این رویداد شرکت داشتند.
انتخاب نویسنده سال کره؛ مخاطبان اینترنتی کتاب در کره، کیم هون را به عنوان نویسنده سال کشورشان انتخاب کردند. او نویسنده آثار عامهپسند است.
انتشار نخستین کتاب فوئنتس پس از درگذشتش؛ «شخصیتها» اولین کتاب کارلوس فوئنتس نویسنده برجسته مکزیکی، پس از درگذشت او به بازار آمد. او در این کتاب شماری از شخصیتهای مطرح ادبی، سینمایی، نقاشی، سیاست و اندیشه را که با آنها رابطهای صمیمانه و دیرپا داشت، معرفی کرده بود. میلان کوندرا، آلفونسو ریس، لوییس بونوئل و سالوادور دالی، خوزه کامپیلو، ماریو د لا کووا، مانوئل پدروس، خولیو کورتاسار، گابریل گارسیا مارکز، خوان میگل اوترو سیلوا و نیز پابلو نرودا برخی از این چهرهها هستند.
مصر میهمان افتخاری نمایشگاه کتاب شارجه؛ در کنفرانس خبری که با حضور نمایندگان فرهنگی مصر و سازماندهندگان نمایشگاه کتاب شارجه برپا شد، مصر به عنوان میهمان افتخاری نمایشگاه بینالمللی کتاب 2012 شارجه معرفی شد.
«هابیت» در سه فیلم؛ برای اولین بار اعلام شد «هابیت» اثر جی آر آر تالکین به کارگردانی پیتر جکسون و در قالب سه فیلم سینمایی روانه پرده نقرهای میشود.
تجلیل از مارکز؛ به مناسبت گرامیداشت 30 سالگی جایزه نوبل مارکز کتابی با عنوان «گابریل گارسیا مارکز برای همه» که مجموعهای از آثار اوست، منتشر شد. این مجموعه به صورت همزمان در کلمبیا، ونزوئلا، پرو، اکوادور، گواتمالا، پاناما و کاستاریکا منتشر شد. گابریل گارسیا مارکز سال 1982 برای رمان «صد سال تنهایی» که سال 1967 منتشر کرده بود، به عنوان برنده نوبل ادبیات انتخاب شد.
نظر شما