دکتر حسن فتحی استاد فلسفه دانشگاه تبریز در مورد دلایل فقدان اجماع در میان مسئولان در موضوعات مهم و اساسی کشور به خبرنگار مهر گفت: اصل اجماع به این معنا که چند نفر به یک عقیده، مشخصاً معتقد باشند نه شدنی است و نه پسندیده است. اختلاف نظر یک امر کاملاً طبیعی و در صورت ایدهآل و بهترش نشان از استقلال فکر و حتی از جهتی هم آزادی در بیان آن فکر میدهد.
وی افزود: بنابراین اصل اجماع شاید چیز مطلوبی نباشد، آن چه لازم داریم نه وحدت اندیشه یا سلیقه بلکه این است که در کارهای اجرایی و مدیریت امور همینطور در تعامل فرهنگی، تحمل یکدیگر را داشته باشیم و هماهنگی و احترام آرای همدیگر و پذیرش برآیند این ارا در اجرا بر اساس سازو کارهای که اجرا بر مبنای آن صورت میگیرد داشته باشیم.
این استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز اظهارداشت: اگر اختلاف عقیدهها به پراکندگی و ناهماهنگی در عمل منتهی شود این چیز مطلوبی نیست و اثرش هم این است که هر طرف عقیده که اجرا بشود طرف دیگر ناراحت خواهد شد یعنی نبود التزام و حتی مسئولیت در کارها. اینکه گفته بشود فلان کاری که انجام شد نظر من نبود یا اینکه نظرم من چیز دیگری بود.
این محقق و نویسنده تصریح کرد: یک وحدت در اجرا و برنامه ریزی در طول زمان را که از برآیند آرای مختلف اما بر اساس سازوکارهای منظم و مشخص پدید آمده باشد را نداریم. هر دورهای که شروع میشود دوره قبل از خود را به کلی باطل تلقی میکند و گویی که همه چیز باید از نو شروع شود.
فتحی یادآورشد: این هویت واحد فرهنگی اجرایی سیاسی که باید در یک کشور باشد را شاهد نیستیم. این وضعیت گاهی ناشی از تعصبات یا مطلق انگاری در حقانیت خویشتن است. گاهی ناشی از تمامیت طلبیها در محدودههای مختلف است و گاهی ناشی از اغراض سیاسی میتواند باشد.
فتحی درادامه به نقش نخبگان سیاسی کشور در اجماع و هماهنگی تصمیم گیری اشاره کرد و بیان داشت: نخبگی با اجماع که همه یک حرف را بزنند ناسازگار است. کسی که در مرزهای اندیشه سیر میکند اندیشه مال خود اوست ولی آنچه که نخبگان باید برای آن زمینه چینی کنند و برنامه بدهند و فکر کنند این است که ناهماهنگی ها و رد کردن کامل همدیگر را کنار بگذارند. برآیند آرا را بپذیرند و این پذیرش هم بر اساس قانونهای مدون باشد.
وی اظهارداشت: از این جهت که زمینه سازی فرهنگی برای تحمل یکدیگر بکنند و دوم زمینه را برای این هماهنگیها مهیا کنند. یعنی کسانی را که با این هماهنگیها و سازگاریها مخالفت میکنند تضعیفشان کنند و حتی کنارشان بگذارند.
نظر شما