۱ بهمن ۱۳۹۱، ۸:۳۰

مطهرنیا در گفتگو با مهر:

نبود اجماع میان مسئولان سبب کاهش قدرت و توان ملی می‏شود

نبود اجماع میان مسئولان سبب کاهش قدرت و توان ملی می‏شود

یک کارشناس مسائل سیاسی کاهش شدید قدرت و توان ملی در رسیدن به اهداف عملیاتی تعریف شده را ناشی از نبود اجماع در میان مسئولان دانست.

دکتر مهدی مطهرنیا کارشناس مسائل سیاسی در مورد دلایل فقدان اجماع در میان مسئولان در موضوعات مهم و اساسی کشور به خبرنگار مهر گفت: اساساً اجماع محصولِ برداشتن چند گام اساسی است. اجماع یا آنچه که در ادبیات سیاسی و یا در حوزه جامعه شناسی سیاسی نامی از آن یاد می‏کنیم، همگرایی، محصول همنشینی، همفکری، همگامی و همدلی است که در نهایت به هم بختی منجر می‏شود.

وی افزود: به نظر می‏رسد که در یک مهندسی معکوس تأثیرگرا، جامعه نخبگان ایران در دهه اخیر دچار یک واگرایی جدی شده است. همنشینی‏ها از حالت تکثر خارج و به همنشینی‏های جناحی و محفلی در دایره بسته تأیید کنندگان و تکریم کنندگان مقامات فرادستی محفل‎های گوناگون تبدیل شده است. ورود گزاره ضد اخلاقی تملق‎گویی نسبت به مقامات فرادست از یکسو و از سوی دیگر تکریم این ضد اخلاقیات از سوی مقامات فرادست این معنا را افزایش  بخشیده است. لذا همنشینی‎ها اگر چه صورت می‎پذیرد اما در هویت تک نشینی است نه همنشینی.
 
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: از طرف دیگر وقتی همنشینی نباشد همفکری‎‏ها هم گستره و پهنا پیدا نمی‎کند و با فقدان گستره و پهنا همفکری‏هاست که گام‏های مشترک در جامعه ملی صورت نمی‏پذیرد و همدلی به وجود نمی‏آید. لذا اجماع از نظر عملیاتی در قالب هم بختی چهره نشان نمی‏دهد.

مطهرنیا عنوان کرد: از طرف دیگر باید بر این نکته تأکید کنیم که هر گونه اختلاف در نخبگان حاکم به گفته معمار انقلاب اسلامی امام (ره) در نهایت به هوای نفس باز می‏گردد و ورود نفسانیات و گرایش‏های نفسانی در میان نخبگان حکومتی می‏تواند زمینه پروری تمایلات واگرایانه مبتنی بر منافع فردی و گروهی به جای منافع ملی و مصالح دینی باشد و این خود یکی از محورهای اجماع شکن است.

وی یادآور شد: از طرف دیگر باز می‏توانیم شاخصه کمرنگ شدن بنیادهای اخلاقی را در جامعه ملی داشته باشیم. سطوح گوناگون جامعه ملی از منظر اخلاقی دچار آسیب‏های جدی شده است. غیبت، تهمت بر بستر ریاکاری‏های متفاوت در نهایت دروغ را جایگزین حقیقت می‏کند و با به میدان آمدن ام الفساد دروغ اساساً از نظر فرهنگی همگرایی آنچه که اجماع می‏خوانید با معضلی بنیادین روبرو می‏شود. بستر اصلی تمام این واگرای‏ها کمرنگ شدن اخلاق در جامعه ملی به ویژه در نزد نخبگان است.

مطهرنیا در مورد اینکه چرا پراکندگی فکری و ناهماهنگی‏های تصمیم‎گیری در میان مسئولان و در رده‏های مدیریتی زیاد است هم تصریح کرد: زمانی که نتوانیم به نوعی همفکری مبتنی بر همگامی دست یابیم نتیجه طبیعی آن واگرایی در سطح مدیریت است از منظر تئوری بحران‏ها بحران سطح سوم یعنی بحران در قاعده مثلث هر سازمانی که دیر بین هواداران آن نظام پیش می‏آید اگردر سطح قاعده به خوبی کنترل نشود شاهد نفوذ بحران به لایه میانی و سطح دوم خواهیم شد.
 
وی افزود: بحران واگرایی ناشی از تمایلات ضد اخلاقی موجود در تحرکات سازمانی و تشکیلاتی در لایه‏های گوناگون اگر کنترل نشوند و مدیران ارشد نتوانند واگرایی مدیران میانی را کنترل کنند یا به بیان دیگر به سمت و سوی ایجاد محدود سازی آن حرکت کنند و فراتر از آن به سمت و سوی ایجاد بحران بیشتر در میان مدیران میانی برای حفظ و کنترل خود و آن هم به اشتباه اقدام نمایند از بخش میانی به بخش اصلی یعنی مدیران ارشد سرایت می‏کند. در اینجاست که اسب سرکش بحران‏ها می‏تواند بر کل بحران‏ها و تشکیلات یک جامعه ملی حاکم شود که می‏تواند تزلزل بنیادین در کل ساختار یا تشکیلات یا یک نظام به وجود آورد.

این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه گفت: اساساً این جریان ناشی از ضعف مدیران ارشد در ایجاد فضای مناسب در جهت مدیریت بحران‎ها و تبدیل تهدیدهای ناشی از آنها به فرصت است. لذا این واگرایها اگر چه در یک بستر اخلاقی منحرف به وجود می‏آید که در چارچوب هوسناکی آن به تعبیر امام (ره) محتوا می‏پذیرد اما در نهایت گام بعدی آن به ضعف مدیریت بر می‏گردد و این ضعف مدیریت بیشتر در مدیریت ارشد سیستم‏ها و تشکیلات خود را به نمایش می‏گذارد.
 
مطهرنیا در مورد تبعات نبود اجماع در میان نخبگان سیاسی برای کشور هم اظهارداشت: کاهش شدید قدرت و توان ملی در رسیدن به اهداف عملیاتی تعریف شده را باید در این زمینه مورد توجه قرار داد. در سطح تحلیل کلان این کاهش قدرت و توان ملی که تا حدود زیادی زمینه ساز و زمینه پرور ایجاد فضای نامناسب برای رسیدن به اهداف تعریف شده خواهد بود. در این چارچوب است که این کاهش توان در لایه‏های مختلف مؤثر واقع شده و زمینه‏های تضعیف هر سیستمی را در لایه‏های گوناگون ایجاد می‏کند.
کد خبر 1794354

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha