دکتر الهام طلاچیان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: اهداف مداخله ی تغذیه ای در افراد مبتلا به آلرژی غذایی پیشگیری از واکنشهای آلرژیک حاد و مزمن با حذف آلرژن و اطمینان از تغذیه کافی در زمینه رژیم غذایی محدود شده است.
وی افزود: در برخی از افراد بسیار حساس، کمتر از یک میلی گرم شیر، تخم مرغ یا بادام زمینی می تواند موجب بروز نشانه های آلرژی زا گردد درحالی که در بعضی دیگر، حتی مصرف بیش از 10 گرم تحمل می شود. از سوی دیگر، بعضی از انواع آلرژی غذایی مانند Oral allergy syndrome نیاز به حذف دقیق ندارند. بنابراین، پزشک بر مبنای وضعیت خاص بیمار و میزان حساسیت او تصمیم گیری می نماید.
به گفته طلاچیان، واکنشهای آلرژی غذایی معمولا متعاقب خوردن روی می دهند. سایر راهها از قبیل تماس پوستی یا استنشاق، در اغلب بیماران مبتلا به آلرژی غذایی منجر به بروز واکنش نمی گردد.
این فوق تخصص گوارش کودکان ادامه داد: براساس مطالعات، کودکان دچار حساسیت غذایی در مقایسه با کودکانی که آلرژی غذایی ندارند، دریافت کمتری از ریزمغذی ها، درشت مغذی ها و انرژی کلی داشته و باید به دقت پایش رشد شوند.
وی افزود: کودک مبتلا به آلرژی غذایی درمعرض خطر دریافت ناکافی انرژی به دلیل جایگزینی نامناسب در رژیم حذف مواد غذایی آلرژن (Elimination diet) است. به علاوه، مشکلات تغذیه ای مانند تنفر از غذا و محدودیت پذیرش انواع گوناگون غذا ممکن است در این کودکان رخ داده و منجر به دریافت کم انرژی و مواد مغذی گردد. برخی از موارد آلرژی غذایی اغلب با بی اشتهایی و زود سیرشدن همراهند که بالقوه سبب کاهش دریافت انرژی می گردد.
طلاچیان تاکید کرد: نیاز انرژی تخمین زده شده در آنهایی که آلرژی غذایی دارند معمولاً مشابه سایرین است. یک مورد استثنا، بیماران مبتلا به درماتیت آتوپیک متوسط تا شدید است که ممکن است به دلیل اتلاف از سد پوستی صدمه دیده، نیاز بیشتری به پروتئین و انرژی داشته باشند.
این فوق تخصص گوارش کودکان ادامه داد: آلرژنهای غذایی شایع اوایل کودکی شیر گاو، تخم مرغ، گندم، سویا و بادام زمینی هستند. مبتلایان به آلرژی به پروتئین شیرگاو به خصوص کودکان، در معرض خطر کمبود ویتامین D و کلسیم هستند. زیرا شیر منبع اصلی چربی، پروتئین، کلسیم و ویتامین D است و ویتامین B12، ویتامین A، ویتامین B5، ریبوفلاوین و فسفر را تامین می کند.
طلاچیان افزود: مادرانی که به شیرخواران مبتلا به این آلرژی شیر می دهند، باید از مصرف پروتئین شیر گاو پرهیز نمایند زیرا پروتئین های ایمونولوژیک رژیم غذایی مادر در شیر او یافت شده اند. در این موارد، باید کفایت تغذیه ای رژیم مادر برررسی شده و روزانه 1000 میلی گرم مکمل کلسیم دریافت کند. ممکن است تجویز مکمل ویتامین پره ناتال مفید باشد.
وی گفت: در شیرخوارانی که خطر آلرژی بالاست، سویا انتخاب خوبی برای پیشگیری از آتوپی نیست. باید درنظر داشت که تا 92 درصد آنهایی که به پروتئین شیر گاو آلرژی دارند، به شیر بز نیز واکنش نشان می دهند.
نظر شما