به گزارش خبرنگار مهر، طی سالهای گذشته انجمن نمایش و پس از انحلال انجمن نمایش، انجمن هنرهای نمایشی ایران کار تخصیص بودجه به گروهها و فعالیتهای تئاتری را انجام میداد. این روند سالها تداوم داشت تا زمانی که مؤسسهای با نام "مؤسسه توسعه هنرهای معاصر" شکل گرفت. در ابتدا مؤسسه تنها به عنوان بازوی انجمن فعالیت میکرد اما به مرور زمان این مؤسسه غیرانتفاعی کار پرداخت بودجه به گروهها و فعالیتهای تئاتری را عهدهدار شد.
در زمان آغاز فعالیت مؤسسه توسعه هنرهای معاصر اعلام نشد که چرا باید روند تخصیص و تقسیم بودجه به تئاتر از انجمن هنرهای نمایشی ایران به این مؤسسه سپرده شود. بعد از گذشت مدتی از این تغییر روند در عرصه مدیریت بودجه تئاتر، شاهد قوت گرفتن مؤسسه توسعه هنرهای معاصر در زمینه بودجه و فعالیتهای تئاتری شدیم.
مؤسسه توسعه هنرهای معاصر با در اختیار داشتن بودجه تئاتر و طبق توافقی که با معاونت هنری وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی داشت، تقسیمبندی بودجه را انجام میداد و گروههای هنری و جشنوارههای تئاتری بودجه خود را از طریق این موسسه دریافت میکردند که در آن مقطع اعضا و اساسنامه آن مشخص نبود ولی بعدها و پس از بحثهای رسانهای، اعضای مؤسسه معرفی شدند.
مؤسسه توسعه هنرهای معاصر در دو سال اخیر فعالیتهای خود را گستردهتر کرد و حتی در بحثهای عمرانی نیز ورود کرده و به خرید و ساخت و ساز یا اجاره مکانهای مختلف برای فعالیتهای مدنظر معاونت هنری پرداخت. به عنوان مثال خرید و ساخت و ساز ساختمان مجاور معاونت هنری و اجاره مکانهایی نظیر ساختمان اداره تئاتر، ساختمان بخش مد و لباس معاونت و دبیرخانه جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از این دست اقدامات بود.
این شرایط باعث شد تا انجمن هنرهای نمایشی که پیش از این وظیفه تخصیص و تقسیم بودجه تئاتر را عهدهدار بود، کمرنگ شده و به حاشیه رود و حتی بحثهایی بر سر منحل شدن این انجمن مطرح شود. البته مدیرکل وقت هنرهای نمایشی خبر انحلال انجمن هنرهای نمایشی را تکذیب کرد اما فعالیت این انجمن به نوعی مهر تأییدی بر این اخبار بود.
اما در یک سال گذشته عملکرد مؤسسه توسعه هنرهای معاصر باعث بروز مسایل جدیدی در عرصه تئاتر شد. این مسایل بهویژه با ساخت، تجهیز و راهاندازی خانه نمایش 2 به نقطه اوج خود رسید؛ ساختمانی که بعد از میلیونها تومان هزینهای که داشت بعد از یک سال به مالک تحویل داده شد و ابهاماتی را به جای گذاشت.
سی و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر اما مقطعی برای مشاهده برخی تغییرات در روند دو سال گذشته است. وقتی به پوستر این دوره از جشنواره نگاه شود تنها لوگوی انجمن هنرهای نمایشی ایران قابل مشاهده است و خبری از لوگوی مؤسسه توسعه هنرهای معاصر نیست.
طی دو سال گذشته این اولین بار است که مؤسسه توسعه هنرهای معاصر بودجه جشنواره را در اختیار ندارد و تمام امور توسط انجمن هنرهای نمایشی ایران انجام میشود. گویا مدیران و مسئولان هنری و تئاتری به این نتیجه رسیدهاند که ساز و کار مدنظر برای بودجه تئاتر باید بار دیگر بر عهده انجمن هنرهای نمایشی ایران قرار گیرد.
این تغییر اگر محقق شود، میتواند امری مثبت در عرصه تئاتر باشد که البته مشخص نیست چرا طی سالهای گذشته روند مدنظر تغییر پیدا کرد و حال به نظر میرسد مجددا به روند گذشته خود بازگشته است.
نظر شما