به گزارش خبرگزاري "مهر"، سيروس ناصري درگفتگوي ويژه خبري شبكه دوم سيما ، با تاكيد بر اينكه طبق توافق پاريس ايران و اروپا بعد از ماهها مذاكره به چارچوبي براي تصميم گيري رسيده اند ، درخصوص مذاكرات لندن توضيح داد : موارد اختلاف ما و اروپا محدود ترشده است و به مواردي رسيده ايم كه مي تواند با چانه زني نهايي يا انعطاف احتمالي طرفين مورد اجرا قرار گيرد، ما در مذاكره خواستار تنظيم زمان و برنامه اجراي نخستين گامهاي عملي مبناي مورد توافق شديم و در اين مرحله با طرف اروپايي به اختلاف رسيديم .
وي زمان اجراي مباني توافق را دليل اصلي اختلاف برشمرد و گفت كه اروپا به دو دليل خواستار به تعويق افتادن زمان اجرا است كه يكي از آنها مبني بر جلب نظر آمريكا براي ما قابل درك و ديگري كه تعويق تصميم گيري تا بعد از انتخابات رياست جمهوري است غير منطقي است .
ناصري بابيان اينكه اروپا همواره خواهان ارائه پيشنهاد راه حل ازسوي ايران در طول مذاكرات بوده است گفت : پيشنهاد مطرح شده ، طرح ايران نيست ؛ بلكه جمع بندي است كه از مذاكرات چند ماهه منتج شده است اروپايي ها فقط ازما طرح تضمينات عيني را خواستند ولي ما همه تضمينات را دريك چارچوب جمع كرديم وقدم به قدم مراحل كار را از هر دوطرف مشخص نموديم .
وي توضيح داد طرح درچهار مرحله با ديد مشترك به دقت تنظيم شده است، مرحله اول ساده ترين بخش قابل اجراي آن است و طبيعتا مرحله آخر سخت تر است .
رييس گروه مذاكره كننده هسته اي ايران با تاكيد بر اينكه براي هردوطرف مذاكره روشن است كه مشكلي براي اجراي طرح وجود ندارد گفت : به نفع طرفين است درباره اين توافق متوازن هرچه سريعتر تصميم بگيرند .
وي افزود : اگر الان تصميم نگيريم خود طرح آسيب مي بيند چون با گذشت زمان ممكن است شرايط تغيير كند .
وي تاكيد كرد : ما در لندن آخرين مذاكرات را انجام داديم هرچند راه گفتگوهاي ديپلماتيك هنوز باز است و ما براي پاسخگويي به سوالات اروپا در باره طرح آمادگي داريم .
وي افزود : ما دركشوردرحال بررسي هستيم و اگردرچند روز آينده پاسخ روشني ازطرف اروپايي درباره آمادگي براي اجراي مرحله اول طرح از كارخانه اصفهان نگيريم ، طبق برنامه مي رويم تا به تصميم نهايي برسيم وآن را اجرا كنيم .
ناصري بابيان اينكه به نظرما آغاز كار ازاصفهان قدم ساده و منطقي است و حساسيت خاصي از نظرخطر اشاعه تسليحات هسته اي ندارد ، بار ديگر تاكيد كرد : اگر اروپاييها در روزهاي آينده هيچ پاسخي به ما ندهند ما ظرف مدت كوتاهي قدم بعدي را برمي داريم اما اگر بتوانيم همين قدم اول را با تفاهم برداريم حتي قدري فرصت مي دهيم كه جزئيات را باهم هماهنگ كنيم و بعد كار را آغاز كنيم .
وي تصريح كرد : اين نه تهديد است و نه اولتيماتوم ؛ بلكه ادامه واقع بينانه يك روند است .
وي درخصوص واكنش احتمالي اروپا به اين تصميم گفت : اگر آنها تهديد كنند واكنش متقابلش در ايران كاملا برنامه ريزي شده است ، به هر حال ما شروع كننده تهديد نيستيم .
ناصري افزود : اگر نتوانيم قدم اول را با تفاهم برداريم هيچ چاره اي نداريم براي اين كه گامي برداريم براي اينكه وضعيت متعادل شود ، البته در آن شرايط نيز ما باز آماده مذاكره ايم اما اگر آنها نخواستند مذاكره كنند تبعاتش برعهده خودشان است .
وي تاكيد كرد : فكرمي كنم هرمسيري را طي كنيم اگربخواهيم روزي تفاهم كنيم بايد به همين راه حل بازگرديم هرچند در آن زمان ما سلسله قدمهاي بيشتري را براي توليد سوخت برداشته ايم .
ناصري بابيان اينكه رويه اروپا معمولامبتني برگفتگو است گفت: اروپاييها مي دانند ما خيلي زود تشخيص مي دهيم كه چه حركتي روبه جلو و چه حركتي صرفا براي وقت كشي است ، نمي شود بازي كرد .
وي بابيان اينكه راهي جز اين پيشنهاد به ذهن اروپاييها نرسيده است گفت : ما به اروپايي ها در يك دوره سه ماهه براي ارائه پيشنهاد در خصوص تضمينات عيني فرصت داديم و گفتيم هرپيشنهادي جزآن پيشنهاد ابلهانه توقف غني سازي ، براي ما قابل بررسي است .
وي درخصوص كليات ايده مطرح شده از جانب ايران در اين مذاكرات ، گفت : طرح ايران در 4 مرحله است و به دقت و با ديد مشترك تنظيم شده و هر مرحله اجازه مي دهد كه اعتماد طرفين براي مرحله بعد جلب شود و طبعا مثل هر موضوع چند مرحله اي مرحله اول آن ساده تر و مراحل آخر سخت تر است.
ناصري افزود: تعهدات آنها اساسا تعهداتي بود راجع به دسترسي ما به بازار همه فن آوري ها از جمله فن آوري هسته اي . حتي اين را هم مرحله بندي كرديم تا مراحل قانوني و حقوقي آن به ترتيب طي شود.
وي همكاري درزمينه نيروگاه و سوخت را نيز از مراحل اين طرح خواند و گفت: يك سلسله تفاهمات اقتصادي و سياسي نيز در طي اين مراحل گنجانده شده است.
وي افزود: يك سلسله اقدامات دو طرفه نيز در كار گروههاي سياسي و اقتصادي مطرح شده كه با هم كار كنيم و پيش رويم مثلا درزمينه تنظيم صادرات بر روي يك سيستم همگون در روشهاي دادن امتياز مجوز و پروانه و ... را ساده تر و اعتماد را بيشتر مي كند تا اگر بخواهيم تكنولوژي مان را صادر كنيم در چارچوب برنامه اي شفاف انجام شود.
ناصري تصريح كرد: در بحث هسته اي با اصفهان شروع كرديم چون ساده تر است و شايد ساده ترين قسمت راه حل است و اگر ما مي توانستيم با تفاهم اين قدم را برداريم نشان مي داد كه به سمت يك راه حل پيش مي رويم.
وي با تاكيد بر اينكه برنامه ما برنامه توليد سوخت است گفت: برنامه ما به سمتي پيش مي رود كه بتوانيم نطنز را كامل كنيم.
وي درتشريح برنامه مذكوراعلام كرد : عواملي هست كه مي تواند اين مراحل را تعريف كند. از جمله زمان و مراحل و سيستم هاي كنترلي و نظارتي و حدود پيشروي در غني سازي كه به اندازه كافي به دو طرف مذاكره قابليت انعطاف مي دهد كه بتوانند روي جزييات مذاكره كنند.
ناصري گفت: در صورتي كه به اين نتيجه برسيم كه امكان تفاهم با اروپا وجود ندارد ، طبق برنامه و نيازهاي خودمان پيش مي رويم قاعدتا شتاب بيشتري به برنامه مي دهم كه بتوانيم زودتر به توليد سوخت برسيم و قاعدتا به نطنز هم بسنده نمي كنيم.
رييس گروه مذاكرات هسته اي ايران در بخش ديگري از سخنانش تاكيد كرد آنچه اروپايي ها مي بينند اين نيست كه حتما توافق تمام عيار آمريكا را جلب كنند و دراين حد بنا بوده است كه اگربتوانند با ما به توافق برسند اول كل اروپا را آماده كنند و بعد گروه هشت و نهايتا آمريكا را همراه كنند . اروپا مي خواهد آمريكا را به جايي برساند كه مخالفت عملي نكند و صرفا درحد انتقاد باقي بماند .
وي با اشاره به مصوبه مجلس و الزام دولت به توليد 20 هزارمگاوات برق هسته اي و اهميت روزهاي جاري درمحدوديت زماني دستيابي به اين هدف گفت : ما دراين زمان يك تصميم معقول مي خواهيم اگر اروپايي ها نتوانند تصميم بگيرند حتما قدرت اين كار را ندارند و ما نمي توانيم هزينه ناتواني سياسي آنها را بپردازيم .
وي با تاكيد براجتناب ناپذير بودن ادامه مسير چرخه سوخت ايران علي رغم هزينه هاي سياسي و مشكلات آن گفت : در صورت عدم توافق در زمان حاضر با مرور زمان اروپايي ها و آمريكا باز هم به جايي مي رسند كه خواهان مذاكره با ايران مي شود .
ناصري افزود : اگر تفاهم باشد همه از آن نفع مي برند و هم اعتماد بيشتري براي اروپا تامين خواهد شد و هم روابط ارتقا پيدا مي كند .
وي درهمين راستا به پيوستگي ايران و غرب در منطقه اشاره كرد و گفت : به عنوان مثال امروزدر لبنان بين ما و فرانسه امكان جدايي نيست و اگرجدايي پيش آيد ممكن است بدليل جايگاهي كه درلبنان داريم براي فرانسه مشكلات بيشتري ايجاد شود ، همچنين در عراق انگلستان و آمريكا اگر بخواهند مسير جداگانه اي را بروند آنها آسيب پذيرتر خواهند بود .
وي با اشاره به احتمال ادامه يافتن بلوفها و تهديدات و حتي عملي شدن برخي از آنها گفت : كشور بايد خود را براي شرايط سخت آماده كند ، موضوع هسته اي موضوع ساده اي نيست .
نظر شما