به گزارش خبرنگار مهر، طبق آنچه در کتاب میراث معنوی آمده همچنین براساس کنوانسیون سال 2003 میراث فرهنگی معنوی انگیزه اصلی تنوع فرهنگی ما و حفظ آن ضمانتی برای تداوم نوآوری است .
این کنوانسیون تاکید دارد که میراث فرهنگی معنوی بین دیگر میراث ها در حوزه های سنت ها و نمایش های شفاهی از جمله زبان، هنرهای اجرایی مانند موسیقی و تئاتر، دانش و تجربیات مرتبط با طبیعت و صنعتگری سنتی ظهور پیدا می کند.
همچنین میراث معنوی باید از نسلی به نسل دیگر انتقال یابد، جوامع و گروهها در پاسخ به محیط و تاریخشان آن را احیا کنند، حس هویت و تداوم را در اجتماعات به وجود آورد، ارزش تنوع فرهنگی انسال را ارتقا بخشد و با اسناد حقوق بشر سازگار باشد و از خواست های احترام متقابل بین جوامع تبعیت کند. بنابراین با این شرایط و ویژگی ها می توان میراث معنوی هر کشوری را به ثبت رساند.
اما رئیس سازمان میراث فرهنگی در نشست اعضای شورای اداری خراسان رضوی اعلام کرد که باید برای ثبت "حس زیارت" بهعنوان میراث ناملموس و معنوی کشور اقدام کنیم.
همین موضوع باعث شد تا ابهاماتی درباره چگونگی ثبت ملی یک حس توسط محمد شریف ملک زاده ایجاد شود. ملک زاده آن زمان که این موضوع را مطرح کرد شاید نمی دانست ویژگی های ثبت یک میراث معنوی چیست وگرنه چنین طرحی را ارائه نمی کرد چرا که نمی توان یک حس را به عنوان میراث معنوی در فهرستی ملی به ثبت رساند.
برخی در واکنش به این موضوع ناآگاهی رئیس سازمان را عنوان کردند و برخی دیگر اعلام کردند که منظور وی، شاید آداب زیارت بوده است.
در این باره، مسعود علویان صدر، معاون میراث فرهنگی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر منظور رئیس سازمان از ثبت ملی ثبت حس زیارت را آداب زیارت عنوان کرد که در نهایت به داشتن حس زیارت و احوال معنوی زائران منجر می شود.
وی گفت: با آقای ملک زاده صحبتی درباره ثبت حس زیارت نکرده ام ولی به طور حتم منظورشان این بوده که تداعی این حس در اشکال مختلف را بیان کنیم.
وی گفت: زیارت آدابی دارد که از لحظه تصمیم به رفتن شروع می شود تا زمان زیارت کردن. به همین منظور مردم اقوام مختلف برای آن برنامه های ویژه ای دارند مانند آداب چاووش خوانی و بدرقه تا آخر.
وی ادامه داد: مراسم تشرف پیاده برای زیارت امام رضا (ع) نیز جزیی از آداب زیارت است که در همایش ثبت میراث معنوی که در استان سمنان برگزار شد، به ثبت ملی رسید.
علویان صدر بیان کرد: زمانی که رسوم و آیین های مذهبی ثبت می شود همگی آن رسوم منتج به ایجاد حس زیارت در افراد خواهد شد بنابراین ما نیز مسیرها و مراسم هایی که معنویت را در انسان ایجاد می کند را ثبت می کنیم.
نظر شما