۲۸ مرداد ۱۳۸۲، ۱۲:۲۵

با وجود درآمد سالانه سه ميليارد دلاري از محل بانكرينگ در منطقه

ايران به دليل نبود عزم ملي از درآمد بانكرينگ هيچ سهمي ندارد

ايران به دليل نبود عزم ملي از درآمد بانكرينگ هيچ سهمي ندارد

نبود عزم ملي مانع جذب سرمايه هاي خارجي براي احداث تاسيسات سوخت رساني به كشتي ها(بانكرينگ) در جزيره قشم شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر، در اختيار داشتن مقادير فراوان نفت كوره مازاد توليد جنبي پالايشگاه ها، قرار داشتن بندر سلخ  در ساحل جنوبي جزيره قشم و  با فاصله پنج مايلي از آبراهه بين المللي و عبور سالانه بيش از 20هزار كشتي از اين مسير تاكيدي است بر ضرورت احداث تاسيسات سوخت رساني در اين منطقه.
اين در شرايطي است كه داشتن موقعيت مناسب براي لنگر اندازي كشتي هاي عبوري و داشتن نيروي متخصص و در عين حال ارزان، ايران را به يكي از مناسب ترين كشورها به عنوان قطب سوخت رساني اقتصادي در منطقه تبديل كرده است و پيش بيني مي شود با احداث اين تاسيسات بتوان در مدت سه سال به بازاري معادل چهار ميليون تن از حدود 20 ميليون تن بازار موجود در خليج فارس دست يافت.
هم اكنون كشتي هاي عبوري از خليج فارس براي سوخت گيري با طي مسيري طولاني  به اجبار به فجيره مي روند. بندر فجيره در سال 2000 ميلادي تنها از طريق فروش سوخت مازوت به كشتي هاي عبوري خليج فارس و درياي عمان حدود دو ميليارد و 700ميليون  دلار درآمد ارزي كسب كرده است.
طبق محاسبات ، تاسيسات سوخت رساني در سلخ ( on-shore) در صورت احداث قابليت فروش 8 تا 10 ميليون تن سوخت مازوت را به كشتي هاي عبوري ايجاد خواهد كرد علاوه بر اين ساير خدمات جنبي مانند تعميرات كشتي ( OvelHaul) ، فروش غذا و آب( Catening) ، خدمات رفاهي به خدمه كشتي ها نيز درآمد ارزي قابل ملاحظه به وجود خواهد آورد.
مجلس شوراي اسلامي با تصويب قانوني خاص ، منطقه آبي جنوب بندر صيادي سلخ در قشم را به طور انحصاري براي سوخت رساني به كشتي ها به عنوان بخشي از منطقه آزاد قشم تعيين كرده است. انجام سرمايه گذاري در اين طرح در ابعاد گوناگون مانند ساخت بندر و تجهيزات بندري و پشتيباني را مي توان يكي از جذاب ترين فرصت هاي سرمايه گذاري در قشم به شمار آورد.
مدير روابط منطقه آزاد قشم در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي مهر گفت: در آمد حاصل از سوخت رساني به كشتي هاي عبوري در خليج فارس سالانه بيش از سه  ميليارد دلار است كه ايران از اين درآمد هيچ سهمي ندارد.
علي اكبر عين اللهي افزود: با توجه به شرايط استراتژيك منطقه آزاد قشم و گذر سالانه 20 هزار كشتي از كنار اين جزيره و نياز به بيش از20 ميليون تن سوخت براي اين كشتي ها ، ايران تا كنون نتوانسته است از اين منبع بزرگ ارزي ، درآمدي كسب كند.
به گفته وي ، فجيره با وجود دوري از مسير گذر كشتي ها سال 2000 ميلادي از محل فروش سوخت بيش از دو ميليارد و 700 ميليون دلار درآمد ارزي كسب كرد.
عين اللهي،  فاصله مسير گذر كشتي از فجيره را 45 مايل ( دو روز) ذكر كرد و افزود: اين در حالي است كه جزيره قشم در مسير كشتي ها قرار داشته و كشتي ها براي سوخت گيري در كمترين زمان و با طي كمترين فاصله اقدام كنند.
وي با اشاره به احداث محل سوخت رساني در منطقه سلخ در سال 1378 ، افزود: به دليل ناهماهنگي نهاد هاي حكومتي اين طرح تعطيل شد.
وي افزود: با راه اندازي طرح سوخت رساني در سلخ علاوه بر كسب سه ميليارد دلار در سال از محل فروش سوخت به كشتي ها، از محل تامين مواد غذايي و ارايه خدمات جنبي به اين كشتي ها مي توان به اشتغال و سود آوري در منطقه دست يافت.
وي با تاكيد بر اهميت راه اندازي طرح سوخت رساني در سلخ در جزيره قشم گفت: اگر چه از سوي بسياري از سرمايه گذاران خارجي تقاضاي اجراي اين طرح ارايه شده اما به دليل نبود عزم ملي و نگرش جامع و اقتصادي به اين طرح، جذب سرمايه و راه اندازي اين طرح با وقفه روبرو شده است.

   

کد خبر 17991

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha