به گزارش خبرنگارمهر، یازدهمین نشست حکایت شعرعصر روز پنجشنبه 12 بهمن با موضوع بررسی اشعار سید ضیاء قاسمی در تالار اوستای حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم و پس از سخنرانی اسماعیل امینی و قربان ولیئی، محمدصادق دهقان عضو هیئت مدیره خانه ادبیات افغانستان در سخنانی با اشاره به زندگی و شعر قاسمی اظهار کرد: او قماربازی است که در پهنه ادبیات فارسی با همه داشتههایش قمار کرد و هنوز هم در حال قمار بازی است.
وی ادامه داد: خانه ادبیات افغانستان شکلگیری خود را مدیون قاسمی و تلاشهای او میداند که توانست ضرورت نوآوری در فعالیتهای فرهنگی را انسجام بخشیده و جمع زیادی از شاعران را گرد هم آورد.
دهقان افزود: در جوامع استبداد زده جمع شدن و ماندن چند نفر حول موضوع فرهنگی امر سادهای نیست، اما قاسمی توانست در ماندن و همدلی اعضای خانه ادبیات افغانستان بسیار موثر باشد و با تلاشی مضاعف شاعران زیادی را به سمت خود جذب کند.
زندگی مجاهدانه یک شاعر مهاجر
علیمحمد مودب دیگر سخنران این مراسم نیز درسخنانی با اشاره به اینکه قاسمی خصلت بابا بودن را برای ادبیات معاصر فارسی داراست، گفت: قاسمی در تمام طول زندگی خود زندگی مجاهدانهای را داشته است و سختی فراوانی را برای بودن در محیط ایران و حضور در فرهنگ و ادبیات ما تحمل کرده است.
وی با اشاره به شعر قاسمی گفت: عالم شرق به ویژه شرق باستانی ایران و افغانستان در شعر او به خوبی نمود پیدا کرده است و همه داشتههای این دو تمدن در شعرش برای ما سخن به زبان میآورد.
وی همچنین جنس شعر قاسمی را شعر تغزل و عاشقانگی نامید و تاکید کرد: جنس شعر او در میان تمام شاعران ما بیمانند است.
فرهنگ افغانها؛ فرهنگ مولانا و سنایی است
علیرضا قزوه نیز از دیگر سخنران این مراسم بود که پس از مرور خاطرات حضور خود در هند و تاجیکستان در سخنانی اظهار کرد: فرهنگ مردم افغانستان فرهنگ کارگران و قاچاقچیان نیست، فرهنگ مولانا و سنایی است.
وی افزود: من نمیخواهم به قاسمی چیزی یادآوری کنم اما مطمئنم او در اروپا نیز یادش نخواهد رفت که کیست و از کجا به آنجا رفته است.
قزوه افزود: ملت ایران و افغانستان در طول تاریخ تجربههای مشابهی داشتهاند اما نکته مهم این است که فرهنگ این دو قوم همیشه در کنار همدیگر بوده است و حتی در سالهای دفاع مقدس هم مردمان آنها در کنار همدیگر بودهاند.
وی تاکید کرد: اگر روزی برای ملت ایران مشکلی پیش بیاید این شما هستید که باید با آغوش باز پذیرای این ملت باشید. البته من این را نمیگویم که منتی بر سر شما بگذارم اما مردم ایران سالهاست که پذیرای مردم افغانستان بودهاند و در کنار مشکلاتشان میزبان آنها هم بودهاند و این مساله نباید به هیچ عنوان فراموش شود.
همچنین در این مراسم محمد سرور رجایی نیز در سخنانی با اشاره به سفر قاسمی به اروپا گفت: او دوباره به سفر میرود و من نگران سرنوشت و سرشت آینده او در آن سرزمین هستم، او به دنبال غم و عشق است و امیدوارم در سوئد هم بتواند این موضوع را به شعر خود پیوند دهد.
حوزه هنری و شاعرانگی قاسمی
آخرین سخنران این مراسم نیز سید ضیاء قاسمی بود.
وی در ابتدای سخنان خود با تقدیر از حوزه هنری گفت: ایران برای من نه راننده تاکسیها هستند و نه نانوایی که به افغانها فحش میدهند، ایران برای من حوزه هنری است، جایی که 21 سال قبل که به ایران آمدن در نمازخانه کوچکش شعر خواندم و بزرگمردی مثل علی معلم در آنجا با من مشوقانه برخورد کرد و آینده شاعری من را مشخص کرد.
قاسمی ادامه داد: من در تمامی این 21 سال فرزند حوزه هنری بودهام و هر کجا که برم روزی دوباره به سوی آن بازخواهم گشت.
این شاعر افغان گفت: این سفر هم برای من مانند سفر شش سال قبلم به افغانستان است. هم به آن امید دارم و هم نگران آن هستم. شخصیت من در ایران شکل گرفته و غربت مضاعفی را در پیش دارم. از یک سوی شوق کودکانهای دارم برای کشف یک جغرافیای جدید و همین موضوع البته من را نگران میکند.
وی تاکید کرد: ایران سرزمین من نبود اما برایم هیچ غربتی نداشت و میدانم که هر جای عالم که بروم برای من ایران نمیشود.
نظر شما