۱۵ بهمن ۱۳۹۱، ۱۵:۲۲

گفتگوی مهر با شیخ حسون درباره بحران سوریه و وضع اسد در انتخابات آتی

گفتگوی مهر با شیخ حسون درباره بحران سوریه و وضع اسد در انتخابات آتی

مفتی کل سوریه در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری مهر با اعلام اینکه تولید و استفاده از سلاح شیمیایی حرام است، اظهار داشت نامزدی بشار اسد در انتخابات آتی سوریه به نظر و خواست مردم این کشور بستگی دارد.

خبرگزاری مهر : جناب آقای شیخ بدرالدین حسون مفتی کل جمهوری عربی سوریه در ابتدا برای ما توضیح دهید که اوضاع سوریه را در حال حاضر چگونه ارزیابی می کنید؟

مفتی کل سوریه : اوضاع در سوریه رو به بهبودی است. سوریه در معرض هجمه بین المللی قرار گرفته است. توطئه علیه سوریه در راستای آنچه بهار عربی نامیده می شود، طراحی شده است.

آنچه بهار عربی نامیده می شود تونس، مصر و لیبی و یمن را در برگرفت که هدف ظاهری آن نابودی دیکتاتوری و برقراری دموکراسی بود، اما بعدها مشخص شد که هدف از آن، از بین بردن دیکتاتوری و برقراری دموکراسی نبوده است.

طرحهایی را علیه سوریه تدارک دیده اند. مردم سوریه حقیقتا خواستار تغییرات در سوریه هستند، اما تغییری که به دست مردم سوریه ایجاد شود نه اینکه از سوی خارج دیکته شود و عامل خارجی در آن دخیل باشد و بر مردم سوریه تحمیل شود. مردم سوریه خواستار تغییرات مشابه آنچه در لیبی، تونس، مصر و دیگر کشورها گذشت، نیستند.

در لیبی ناوها و هواپیماها برای تغییرات به کار گرفته شدند، در تونس نیز وضع به این گونه بود. تغییر در تونس رخ داد، اما نوعی خلاء ایجاد شد، در مصر تغییر منجر به هرج و مرج شد.

در یمن، عبدالله صالح و در تونس زین العابدین بن علی رفتند و حسنی مبارک در مصر به زندان افتاد. اکنون بهار عربی به هرج و مرج در سطح بین المللی وعربی منتهی شده است.

اکثریت ملت سوریه مخالف بهار عربی هستند. درست است اشتباهاتی رخ داده است، اما رفع آنها نیاز به ائتلاف بین المللی ندارد.

دهها کشور علیه سوریه موضع گرفتند و ضمن قطع روابط دیپلماتیک و تحریم اقتصادی علیه سوریه به بهانه بهار عربی موضع گرفتند، اما ملت سوریه با این موضوع مخالفت کردند و ماهیت واقعی این تحرکات برای آنها روشن شد.

پس از این آنها شروع به اعزام گروههای مسلح از اقصی نقاط دنیا به سوریه کردند و جنگجویانی از یمن، افغانستان و حتی چین به سوریه آمدند.

آنها این گونه وانمود کردند که سوریه کشوری است که باید آزاد شود، اما از دست چه کسی آزاد شود؟ درست است که اشتباهاتی رخ داده است، اما ملت سوریه با هجمه بین المللی و انقلابی که رسانه ها بر آن تحمیل کرده اند، مخالف هستند.

این گونه وانمود کرده اند که سوریه در حال نابودی است، اما این گونه نیست سوریه از نظر سیاسی کاملا قوی است و اخضر الابراهیمی (نماینده دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه) چند روز قبل به صراحت نظام سوریه را قوی توصیف کرد، اما سوریه از تحریمها و تروریستهایی که از اقصی نقاط دنیا به سوریه آمده اند، آسیب دیده است.

گروههای مسلح زیر ساختهای سوریه از جمله پالایشگاه، مراکز نظامی و حتی کارخانه های تولید نان و آرد را هدف قرار داده اند.

این چه دموکراسی است که یک کشور را به خاطر برقراری دموکراسی ویران کنند؟ ملت سوریه خواستار تغییرات بدون دخالت خارجی و با دیکته های خارجی مخالف هستند.

همانطور که می دانید ما همانند مصر با رژیم صهیونیستی معاهده ای به امضا نرسانده ایم، اما به اعتقاد من آنها به دنبال تحمیل معاهداتی میان ما و رژیم صهیونیستی در آینده هستند.

خبرگزاری مهر : درباره نقش تخریبی برخی کشورهای منطقه همانند عربستان، قطر و ترکیه چه دیدگاهی دارید؟

- مشکل این است که برخی کشورها تصمیم گیرنده نیستند و در واقع دیگران از خارج برای آنها تصمیم گیری می کنند. برادران سعودی هدفشان تغییر نظام در سوریه نیست، بلکه ویرانی سوریه است.

اگر سوریه نابود شود همه منطقه از امارات، عربستان و ترکیه دستخوش تغییر می شود، اما درباره ترکیه، دیدگاه ملت سوریه با نظام ترکیه تفاوت دارد.

ملت ترکیه از مواضع حزب عدالت و توسعه راضی نیستند و تظاهرات گسترده ای علیه حزب عدالت برگزار شده است. مشکل، عضویت ترکیه در پیمان ناتو است و ناتو همواره حامی رژیم صهیونیستی است و این موضوعی طبیعی است که نظام ترکیه حامی گروههای مسلح سوری باشد و نقش زیادی در سازماندهی و اعزام گروههای مسلح به سوریه دارد.

ما به طور قاطع می گوییم اگر ترکیه فقط برای دو هفته مرزهای خود (همانطور که بشار اسد رئیس جمهوری سوریه گفت) ببندد بحران سوریه به پایان می رسد.

هزاران تروریست از تمام نقاط دنیا به سوریه آمده اند وجالب این است که آنها می گویند بر این باورند که برای آزادی فلسطین در سوریه هستند حتی برخی می گویند ما در فلسطین هستیم و ما به آنها می گوییم شما در سوریه هستید نه در فلسطین.

باید به سیاستهای خصمانه قطر علیه سوریه اشاره کنم . من درباره حیف و میل اموال مردم قطر که صرف تخریب دیگر کشورها می شود، متاسف هستم. قبلا این اموال در لیبی به کار گرفته شده است و هم اکنون در سوریه به کار گرفته می شود.

مشکل با رژیمهاست نه مردم. مردم ترکیه، قطر، عربستان و اردن از وقایع سوریه متالم هستند، اما متوجه نیستند که بحران دامان خود آنها را خواهد گرفت. ما و بشار اسد رئیس جمهوری سوریه بارها گفته ایم که بحران سوریه محدود به داخل نخواهد شد و جهان عرب، اسلامی و انسانها را در بر می گیرد.

تروریسم مرز نمی شناسد و دیگر کشورها را گرفتار می کند.آنها فکر می کنند ما آنها را با این جملات تهدید می کنیم ولی این گونه نیست و تروریسم دامنگیر همه خواهد شد.

همانطور که در افغانستان این گونه شد و آمریکا طالبان را علیه شوری سابق به وجود آورد، اما طالبان به واشنگتن و نیویورک رفت و دست به تخریب زد و این موضوعی است که آمریکایی ها به آن اعتراف می کنند.

ما در سوریه ارتش قوی و مردم روشنفکر داریم. از دو سال قبل جنگ رسانه ای گسترده ای علیه سوریه وجود دارد و صدها شبکه عربی و بین المللی علیه سوریه توطئه می کنند، اما ملت سوریه مخالف دخالت خارجی است و همه گروهها بر حل مشکلات سوریه به دست خود سوری ها و نه دخالت خارجی تاکید دارند.

خبرگزاری مهر-آیا می توان گفت سوریه در آستانه جنگ طایفه ای قرار دارد؟

بدرالدین حسون مفتی کل سوریه : من در سوریه زندگی می کنم و مفتی کل سوریه هستم و نمایندگان همه مذاهب نزد ما می آیند و ما نزد آنها می رویم. در سوریه طوایف مختلف در کنار یکدیگر زندگی مسالمت آمیزی دارند و بحث سنی و شیعه مطرح نیست، ما همه خانواده واحدی هستیم در حالی که در برخی کشورها از جمله انگلیس و ایرلند پروتستان و کاتولیک وجود دارد.

هزاران سال است که همزیستی مسالمت آمیز میان مذاهب مختلف در سوریه در جریان است و از زمان حضرت مسیح(ع) تنوع مذهبی داریم . در سوریه مسیحی، مسلمان، اسماعیلی، سنی و شیعی در کنار یکدیگر زندگی می کنند و پیروان همه مذاهب و تفکرات در سوریه در کنار یکدیگر به سر می برند.

پس از رهایی سوریه از یوغ استعمار فرانسه، اولین نخست وزیر سوریه به نام فارس الخوری مسیحی بود. تبلیغات رسانه های مغرض برای ایجاد جنگ طایفه ای در سوریه ره به جایی نمی برد، زیرا ملت سوریه هوشیار و با فرهنگ هستند.

درایران و سوریه همه طوایف و مذاهب آزادانه فعالیت می کنند در حالی که در دیگر کشورها(غربی) این گونه نیست و فعالیتها را محدود می کنند.

خبرگزاری مهر -نقش روحانیون را در حل و فصل بحران سوریه چگونه ارزیابی می کنید؟

مفتی کل سوریه : روحانیون سوری چند دسته هستند، بخش اول کسانی بودند که از ترس جانشان فرار کردند و به مخالفان پیوستند، گروه دوم کسانی هستند که سکوت اختیار کردند و جرات اظهارنظر ندارند، زیرا گروههای مسلح آنها را تهدید می کنند نه نظام سوریه.

در سوریه از سالیان متمادی هیچ مسجدی تخریب نشده بود، اما با ورود گروههای مسلح آنها بر این اعتقادند که کسی که همفکر آنها نباشد پس دشمن محسوب می شود و باید کشته شود.

من ضد مخالفان نیستم من از هر اظهارنظر مخالفی که برای پیشرفت سوریه باشد حمایت می کنم، اما نه به خاطر اشخاص. اگر مخالفان خواستار توسعه سوریه باشند، با آنها هستم، اما اگر خواستار نابودی سوریه باشند، ضد آنها هستم.

بنابراین گروه دوم که اکثریت را تشکیل می دهند از ترس جان و تهدیدهای گروههای مسلح جرات سخن گفتن درباره اصلاحات را ندارند، اما گروه سوم خود را مسئول اصلاح و آشتی ملی میان نظام، مردم و مخالفان می دانند و همواره در راستای حل و فصل مشکلات حرکت کرده اند و این گروه مورد حمایت مردم و نظام است، اما مخالفان با این گروه مخالفند، زیرا آنها هیچ اعتقادی به آشتی ملی و مصالحه ندارند و فقط خواستار نابودی نظام سوریه هستند.

هدف ما اصلاح در میان مردم است،همه افکار خود را در خدمت امت اسلامی قرار دهند. موضوع تظاهرات بدعت است. روی آوردن به خیابان و تخریب، به کشور ضربه می زند. هر فردی می تواند آزاد و پیرو مکتب و عقیده ای باشد، یکی شافعی است یکی جعفری، اما گروههای مسلح سوری طرفداران مذاهب مقابل خود را کافر و مستحق مرگ می دانند و این اشتباه است.

اختلاف در میان مسلمانان جایی ندارد. تغییرات در تاریخ جوامع اسلامی بیشتر از ناحیه سیاسی بوده است و دینی نبوده است.

خبرگزاری مهر-نقش ایران را در حل بحران سوریه چگونه ارزیابی می کنید؟

مفتی کل سوریه : ایران سه مرحله را پشت سر گذاشته است : قبل از انقلاب، پس از انقلاب و دوره کنونی. قبل از انقلاب ایران زیر سلطه استعمار بود درست است که ارتش آمریکا و انگلیس در ایران حضور نداشتند، اما تحت سلطه استعمار بود.

ملت ایران ملتی مسلمان، مبارز و نستوه هستند و انقلاب اسلامی حقیقتا یک مدرسه و مکتب است. من آن را انقلاب مردمی می دانم و تعبیرات دیگر درست نیست.

تحولات خیلی سریع رخ داد پس از اینکه ایران سفارت اسرائیل را بست و سفارت فلسطین را جایگزین آن کرد، دشمنی غرب با ایران آغاز شد.غرب دشمنی خود را آشکار نکرد و رژیم سابق عراق را علیه ایران تحریک کرد تا نظام تازه شکل گرفته ایران را نابود یا ضعیف کند.

برخی رژیمهای عربی از صدام حمایت کردند، اما سوریه به تنهایی در جهان عرب درجریان جنگ ایران-عراق در کنار ایران قرار گرفت و به خاطر این موضع مغضوب واقع شد.

حافظ اسد رئیس جمهوری فقید سوریه جنگ ایران و عراق را عاملی برای فرسوده کردن ایران و عراق دانسته بود.جنگ ایران و عراق سبب به تعویق افتادن پیشرفت و توسعه ایران شد.

یکی از دلایل دشمنی غرب با ایران صدور فناوری از سوی ایران به کشورهای جهان سوم و مستضعف بود، زیرا غرب همواره خواستار وابستگی جهان سوم از نظر فناوری بوده است.

شیخ احمد بدرالدین حسون مفتی کل سوریه در ادامه گفتگو با خبرگزاری مهر اظهار داشت : ایران در شرایط کنونی به یکی از هفت کشور نخست جهان در زمینه فناوری هسته ای تبدیل شده است که این امر سبب دشمنی با این کشور شده است. این دشمنی به این دلیل نیست که ایران سعی دارد با جهان در زمینه فناوری رقابت کند، بلکه به این دلیل است که ایران به دنبال دستیابی به فناوری هسته ای در راستای خدمت به انسان در جهان سوم است.

وی با بیان این مطلب افزود: اروپا و آمریکا اعتقاد دارند جهان اسلام و عرب تنها باید از طریق غربی ها به علوم پیشرفته دست پیدا کنند، بنابراین به ایران می گویند غنی سازی را متوقف کنید ما به شما اورانیوم می دهیم و هر وقت خواستند آن را در اختیار ایرانی ها قرار ندهند، ولی ما می بینیم که ایران اخیرا با اعزام موجود زنده به فضا همه را غافلگیر کرد.

مفتی کل سوریه در عین حال خاطرنشان کرد: ایران پس از انقلاب اسلامی خود اعلام کرد که حامی مستضعفان جهان است و فلسطین در قلب ایران واقع است و حتی امام خمینی رحمه الله، جمعه آخر ماه مبارک رمضان را به وحدت اسلامی، فلسطین و قدس اختصاص داد.

وی تصریح کرد: ایران در حال حاضر مرحله سوم یعنی دستیابی به فناوری را طی می کند و جنگی که اکنون علیه ایران به راه انداخته اند برای این است که ملت ایران خود پیشرفت نکنند و فناوری هسته ای به ملت های عربی و اسلامی منتقل نشود، اما ایران توانست، این فناوری را از انحصار غرب خارج کند.

شیخ احمد بدرالدین حسون اظهار داشت : پیروزی اخیر در غزه از طریق همکاری میان مبارزان فلسطینی، مهارت امنیتی و آموزشی سوریه و فناوری و کمک های ایران تحقق یافت، بنابراین من معتقدم ایران و سوریه با همکاری یکدیگر می توانند به هجمه های خارجی علیه سوریه پایان دهند و این کشور را مجددا بازسازی کنند.

وی خاطرنشان کرد: در این رابطه نقش روسیه و حمایت آن از مواضع ایران و سوریه را انکار نمی کنم و همچنین از مواضع آزادیخواهانه چین، برزیل و ونزوئلا تشکر می کنم و ایران نیز همواره گفته است آغوش خود را به سوی تمام مستضعفان جهان که خواهان رهایی از استکبار جهانی هستند خواهد گشود.

شیخ احمد بدرالدین حسون مفتی اعظم سوریه درباره آینده بحران سوریه اظهار داشت : حکومت اصلاح خواهد شد و نظام دموکراتیک به وجود خواهد آمد و اشتباهات سال های گذشته را از بین خواهد برد. سوریه بازسازی خواهد شد و ملت سوریه خود سرنوشتش را تعیین خواهد کرد.

وی با بیان این مطلب افزود: ملت سوریه هرگز نمی پذیرد که ترکیه، آمریکا و اروپا چیزی را بر آن تحمیل کند. سوری ها با تمام دوستان خود همکاری خواهند کرد تا قضیه نخست آن همچون همیشه، قضیه فلسطین باشد.

حسون درباره استقرار موشک های پاتریوت در مرزهای ترکیه گفت : استقرار این موشک ها مضحک است، زیرا رژیم صهیونیستی سامانه موشکی گنبد آهنین را مستقر کرد تا از موشک های مقاومت غزه در امان بماند، اما این سامانه نتوانست صهیونیست ها را حفظ کند و بیش از یک و نیم میلیون صهیونیست در طول یک هفته [جنگ 8 روزه] در پناهگاه ها به سر بردند.

وی با بیان این مطلب افزود: موشک های سوریه و ایران، ترکیه را هدف قرار نمی دهد. موشک های پاتریوت برای مقابله با سوریه مستقر نشده است، بلکه برای دفاع از پایگاه های آمریکا در ترکیه استقرار یافته است و این برای ملت ترکیه حزن انگیز است، زیرا این پایگاه ها ها تنها برای استعمار ترکیه تاسیس شده است.

مفتی سوریه در عین حال اظهار داشت : ملت سوریه همانطور که موظف به دفاع از خویش است خود را موظف به حمایت از ایران می داند.

مفتی سوریه درباره نشست های بین المللی ضد سوری تحت عنوان دوستان ملت سوریه یا کمک به آوارگان سوری نیز به مهر گفت : نتایج این نشست ها ماهیت آنها را مشخص می کند، آیا کنفرانسی تحت این عنوان یافته اید که به درگیری و کشتار در سوریه پایان دهد. دوست کسی است که مانع خونریزی شود، اما کنفرانس هایی که تاکنون تحت عنوان دوستان سوریه برگزار شده است پس از آن ما شاهد مشکلی در سوریه بوده ایم، بنابراین عنوان این کنفرانس ها حاکی از آن است که برخلاف نامشان چیز دیگری را دنبال می کنند.

وی افزود: این کنفرانس ها دوستان سوریه نیستند، بلکه دوستان غرب هستند بنابراین ما به سوری هایی که در اروپا و آمریکا نشست برگزار می کنند می گوییم به تهران بیایید، زیرا از دوستان سوریه محسوب می شود بیایید و اینجا گفتگو کنید. گفتگو باید در ایران باشد و وزیر امور خارجه ایران نیز بارها از شما برای سفر به تهران دعوت کرده است. فرانسه کشوری است که سوریه را استعمار کرده است و انگلیس و آمریکا نیز دشمن سوریه هستند و شما نزد دشمنان سوریه می روید تا دوست سوریه باشید این عجیب است.

شیخ "احمد بدرالدین حسون" مفتی کل سوریه در ادامه گفتگو با خبرگزاری مهر درباره شایعات مبنی بر وجود سلاح شیمیایی در سوریه اظهار داشت : مسئله سلاح شیمیایی یک ادعای دروغ است که از سوی غرب مطرح می شود، همانطور که پیش از این درباره عراق مطرح شده بود. این موضوع مثل مسئله موشک های پاتریوت است. مسئله سلاح شیمیایی مثل سلاح هسته ای است، ما شرعا و قانونا به تولید و استفاده از آن اعتقادی نداریم.

وی تصریح کرد: امام خمینی رحمه الله و همچنین آیت الله خامنه ای تولید و استفاده از سلاح های کشتار جمعی را حرام دانسته اند حتی ما با تولید مین نیز مخالفیم، زیرا این سلاح کسی را که نمی شناسد می کشد. ما خواهان خاورمیانه ای عاری از سلاح های کشتار جمعی هستیم.

حسون اظهار داشت : از سوی دیگر حتی آمریکایی ها نیز بارها گفته اند مدارکی را در اختیار ندارند که نشان دهد نظام سوریه از سلاح شیمیایی استفاده کرده است. رژیم صهیونیستی هر از گاهی، غرب را به طرح این ادعای دروغ علیه سوریه تشویق می کند.

مفتی کل سوریه خاطرنشان کرد: ما حتی اگر روزی وارد فلسطین شویم هرگز از سلاح شیمیایی علیه اسرائیلی ها نیز استفاده نخواهیم کرد. ما تنها یک سلاح علیه اسرائیلی ها داریم و آن این است که به کشورتان بازگردید و حق فلسطینی ها را پس دهید. ما به کشتن انسان با سلاح هسته ای یا سلاح شیمیایی اعتقادی نداریم.

شیخ احمد بدرالدین حسون افزود: اگر بخواهند ما را با ادعای سلاح شیمیایی محاکمه کنند ما آنها را به این دلیل که چه مقدار کلاهک هسته ای و شیمیایی در اختیارشان است محاکمه خواهیم کرد و اینکه چرا آنها اجازه چنین چیزی را داشته باشند، اما ملت های دیگر اجازه آن را نداشته باشند.

وی در ادامه به مهر گفت : ما شرعا سلاح شیمیایی را حرام می دانیم. طرح سلاح شیمیایی در سوریه یک ادعای دروغ از سوی غرب است همانطور که قبلا در مورد عراق مطرح شد و ادعای غرب در این باره سرانجام به سقوط دولت ها در انگلیس و دیگر کشورهای غربی منجر شد. خود کشورهای غربی سلاح شیمیایی در اختیار عراق قرار دادند و رژیم [صدام] نیز در مقابل دیدگان همین کشورها از این سلاح در حلبچه استفاده کرد.

حسون اظهار داشت : غربی ها اکنون ما را به چیزی متهم می کنند که خود به آن متهم هستند و سلاح شیمیایی را در برخی کشورهای جهان از جمله ویتنام به کار بردند.

مفتی کل سوریه درباره سلفی هایی که در این کشور علیه نظام سوریه می جنگند ،گفت: مشکل ما با سلفی ها و تندروها این است که آنها تنها به ظاهر دین توجه دارند. افراطی ها تنها به ظاهر دین توجه دارند و هدف و غایت آن را درک نکرده اند.

وی خاطرنشان کرد: من معتقدم زندگی سلفی ها در میان ملت ها کوتاه است، اما آنها مثل ویروس خفته می مانند که گاهی فعال می شوند و برخی کشورها و دولت ها از آنها بهره برداری می کنند، اکنون نیز آمریکا و کشورهای اروپایی از سلفی ها بهره برداری می کنند، زیرا این کشورها پیش از این از سلفی ها علیه اتحاد جماهیر شوروی استفاده و سپس آنها را به حال خود رها کردند و در حال حاضر این افراد همدیگر را در افغانستان می کشند.

شیخ احمد بدرالدین حسون اظهار داشت : این موضوع در الجزایر نیز رخ داده است طی 10 سال درگیری میان سلفی ها و ملت الجزایر بیش از 400 هزار نفر کشته شده اند. بنابراین سلفی ها در هر زمان و مکانی وجود داشته اند.

مفتی کل سوریه خاطرنشان کرد: ما باید زمینه فرهنگی و گفتگو در عرصه های مذهبی را بگشاییم و از سیاسی کاری امور فقهی بپرهیزیم. بین دین و زندگی جدایی نیست، اما نباید از عقاید در زمینه ایجاد دشمنی میان مردم استفاده کرد، زیرا اصل در دین رضایت است نه اکراه و اجبار و خداوند متعال در این رابطه فرموده است : لا اکراه فی الدین این در حالی است که باید به قانون پایبند بود.

وی در ادامه گفت : باید راه درست را به سلفی ها و وهابی ها در صورت جنگیدن با ما نشان دهیم.

مفتی کل سوریه در پایان گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری مهر درباره نامزدی بشار اسد در انتخابات آتی سوریه نیز گفت: این موضوع به ملت سوریه مربوط می شود اگر سوری ها خواهان نامزدی بشار اسد باشند وی در انتخابات شرکت خواهد کرد. اسد به دنبال قدرت نیست، بلکه آرزوی وی خدمت به سوریه است و اینکه سوریه قدرتمند باشد.

کد خبر 1805397

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha