سارا فهیمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: فست فود یا غذای فوری یا سریع عنوانی است برای غذاهایی که به سرعت طبخ و آماده میشوند. معمولا بدون چنگال، قاشق، بشقاب و عمدتا به شکل ساندویچی سرو می شوند و ه نوعی غذای انگشتی به حساب می آیند.
این مسئول افزود: این نوع غذاها هرچند ظاهر و طعمی جذاب دارند، ولی به علت داشتن چربی، نمک زیاد و انواع سس و مواد شیمیایی افزودنی از قبیل رنگ، اسانس و نگهدارنده های مختلف برای سلامت انسان مفید نبوده و موجب بروز اختلالات و عوارض وخیم و صعب العلاج در بدن می شود.
شیوع برخی از سرطانها ناشی از عوارض مصرف مداوم غذاهای آماده است
وی ادامه داد: عوارض ناشی از مصرف غذاهای آماده، شامل چاقی و اضافه وزن، بیماری های قلبی و عروقی، اختلالات گوارشی و ناراحتی های کبد می باشد که به علت بالا بودن کالری، نمک و چربی به ویژه اسید چرب اشباع، پایین بودن ویتامین و مواد معدنی حاصل می شود. علاوه بر این، نان های مورد استفاده در غذاهای آماده نیز غالباً بدون سبوس است که منجر به کاهش دریافت فیبر مورد نیاز بدن می شود.
این مسئول با بیان اینکه، شیوع برخی از سرطانها ناشی از عوارض مصرف مداوم غذاهای آماده است، گفت: این بیماری به علت ترکیبات نیترات و نیتریت در بدن ایجاد می شوند.
سس ها محرک اشتها و باعث ترشح اسید معده می شوند
فهیمی افزود: انواع چاشنیها و سس هایی که همراه با غذاهای آماده مصرف می شوند محرک اشتها، ترشح اسید معده و حرکات سیستم گوارشی هستند که این موضوع زمینه را برای پرخوری و بروز چاقی فراهم می آورد.
وی عنوان کرد: هنگام سرخ کردن برخی از غذاهای آماده، درجه مواد مغذی موجود در غذا به مقدار زیادی کاهش می یابد.
همچنین هضم این مواد در دستگاه گوارش به علت چربی بالای آنها مختل می شود بنابراین بکارگیری روشهای صحیح در طبخ سنتی نقش موثری در ارتقاء سلامت بدن خواهد داشت که از جمله این روشها این است که تا حد امکان غذاها به صورت بخارپز، کبابی، تنوری، گریل یا آب پز سرو شود و در صورتیکه، غذا نیاز به سرخ کردن دارد، به جای روغن اضافه از ظروف نچسب استفاده شود.
اهمیت میان وعده ها به ویژه برای کودکان و دانش آموزان
فهیمی در ادامه با اشاره به اهمیت سرو میان وعده، را به ویژه برای کودکان و دانش آموزان، گفت: میان وعده غذای مختصری است که بین دو وعده اصلی استفاده می شود که برای نگه داشتن غلظت قند خون در حد طبیعی و فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغز بسیار مفید است.
وی یادآور شد: افراد به ویژه کودکان و دانش آموزان باید هر چهار تا شش ساعت برای نگهداری غلظت خون در حد طبیعی غذا بخورند تا فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغز آنها در حدمطلوب باقی بماند.
میان وعده ها باعث ایجاد تنوع در رژیم غذایی می شوند
فهیمی در ادامه اظهار داشت: میان وعده ها از چهار گروه اصلی غذایی شامل نان و غلات، میوه جات و سبزیجات، شیر و لبنیات و گوشت و جانشین های آن انتخاب می شوند که این امر خود موجب تامین بخشی از نیاز تغذیه ای شده و ایجاد تنوع و تعادل در رژیم غذایی افراد می کند.
وی تاکید کرد: استفاده از غذاهای خیلی شیرین و یا نوشیدنی در حجم زیاد در فاصله دو وعده غذا معمولا سبب کاهش اشتها شده و ممکن است افراد را از خوردن غذای اصلی باز دارد.
نحوه غلط تغذیه دانش آموزان باعث کمبود ویتامینها و املاح می شود
این مسئول، حداقل زمان برای سرو میان وعده را 15 دقیقه ذکر و بیان کرد: بین وعده های اصلی و میان وعده، حداقل دو الی سه ساعت فاصله گذاشته شود.
این کارشناس تغذیه همچنین گفت: در سالهای اخیر نحوه غلط تغذیه دانش آموزان باعث کمبود ویتامین ها و املاح، کوتاه قدی، گواتر و چاقی کاذب وکم خونی فقر آهن در نوجوانان شده است. از آنجا که والدین نقش مهمی در تغذیه دانش آموزان دارند به والدین توصیه می شود برای میان وعده دانش آموزان از تنقلات سنتی نظیر نخودچی و کشمش، خرما و میوه های خشک و انواع مغز ها مانند گردو ،بادام ،میوه ، سبزی ،شیر همراه با بیسکویت یا کیک های ساده خانگی ، ساندویج نان و پنیر و گردو ،نان و پنیر و خرما،نان و حلوا ارده ،گوجه فرنگی با نان و تخم مرغ استفاده کنند.
مصرف میان وعده ها در زمانهای نامناسب موجب کاهش اشتها می شود
وی بیان کرد: مصرف میان وعده ها در زمان های نامناسب علاوه بر کاهش اشتها برای خوردن وعده های اصلی و ایجاد کمبود های تغذیه ای باعث بروز اضافه وزن و چاقی به دلیل تجمع چربی در بدن می شود، بنابراین به افراد توصیه میشود حداقل در منزل از نگهداشتن تنقلات بی ارزش خودداری کنند.
نظر شما