به گزارش خبرنگار فرهنگي " مهر " جودي بيوركمن از آشورشناسان معاصر در نخستين مجمع بين المللي پيوندهاي فرهنگي كهن در ايران و غرب آسيا با بيان اين مطلب افزود : تعريف من از سپرده مدفون ، سپرده غير سود مدارانه اي است كه اغلب در معابد يافت شده و نشان دهنده « واگذاري » تمام يا بخشي از اسباب و اثاثيه ، تنديس ها و ساير لوازم و وسايل معابد است كه د ر هنگام صاف كردن زمين معبد به منظور بازسازي ، تعمير ، مرمت و يا متروك گذاشتن عمدي ، با خاك پوشانده مي شدند .
وي در ادامه افزود : بنابر فرضيه من ، دست ساخته هايي را مومنان نيايشگاه به عنوان سپرده هاي نذري در آنجا مي گذاشتند و نشانه تجديد بنا يا تعطيلي معبد بود ، به اين ترتيب ، اين دست ساخته ها همچنين نشانه هايي از يك محوطه مقدس و شاخص هايي از باورهاي ديني كهن به شمار مي روند.
بيوركمن در ادامه گفت : يكي از جالبترين نمونه سپرده ها در بين النهرين مجموعه بزرگ مجسمه ها ، ستون ها ، ظروف سنگي ، سرگرزها و غيره است كه در پاي سكوي العبيد پيدا شده است ، به رغم نظر كاوشگران كه وجود اين اشياء را نتيجه تلاش خرابكاراني ميدانستند كه پس از نابودي بي رحمانه معبد ، مشغول چپاول اقلام موجود در آن به عنوان غنيمت جنگي بوده اند ، پژوهشگران ديگري روايت هاي متفاوت ارايه مي دهند كه در آنها از دخالت خرابكاران يا خشونت و تعدي اثري نيست .
اين پژوهشگر اضافه كرد : من براين عقيده ام كه تلاش براي تفسير معاني و مفاهيم سپرده هاي باقي مانده به اندازه تلاش بر تفسير حيات گياهي و جانوري ، جنگ افزارها ، ظروف سفالي ، مهرها ، جواهرات و غيره داراي اهميت است .
چشمگيرترين بقاياي باستاني در خاور نزديك باستان ،معمولا آثاري است كه از سوي افراد ثروتمند و داراي موقعيت اجتماعي و نام هاي مذهبي باستاني رها شده است .
کد خبر 18101
نظر شما