راه لذت بردن از نماز/ نماز چهره را درخشان میکند
احساس لذت در نماز، یک سری مقدمات خارج از نماز دارد و یک سری مقدمات در خود نماز، آنچه پیش از نماز و در خارج از نماز باید مورد ملاحظه باشد و عمل بشود این است که انسان گناه نکند و قلب را سیاه و دل را تیره نکند.
کسی که شرایط قبولی نماز را رعایت کند، چهرهاش در عالم معنا و ملکوت همچون خورشید میدرخشد و این درخشش را کسانی که چشم باطن بین داشته باشند، در همین دنیا میبینند. ممکن است امثال من و شما این درخشش را نبینیم، اما هستند کسانی که چشم دلشان به آن عالم باز است و به محض نگاه کردن به چهره کسی متوجه میشوند که وی اهل معصیت است یا اهل عبادت.
ناگفته هایی از زندگی آیت الله حاج آقا مجتبی از زبان برادرش مهدی کلهر
پیشینه خانوادگی آیت الله تهرانی، همسفری با حاج آقا مصطفی خمینی و مقام معظم رهبری، چگونگی آشنایی با امام (ره)، داستان جالب نماز بین راهی در سفر به مشهد و دلیل انتخاب آیت الله گلپایگانی برای اقامه نماز بر پیکر امام(ره) از جمله نکات و مطالب مطرح شده در مصاحبه با "مهدی کلهر" بردار آیت الله تهرانی به مناسبت چهلم رحلت ایشان است.
مهدی کلهر چهره آشنایی برای اهل هنر و سیاست است؛ خبرگزاری مهر به مناسبت چهلمین روز درگذشت آیت الله مجتبی تهرانی که برادر مهدی کلهر است، با وی گفتگویی را در مورد شایعاتی که پیرامون نام خانوادگی آنها و نیز منش و سلوک آیت الله مجتبی تهرانی به عنوان استاد اخلاق ترتیب داده است که در پی می آید:
* خبرگزاری مهر: جناب آقای کلهر از پیشینه خانوادگی خود و آیت الله مجتبی تهرانی بگویید؟ شایعاتی که پیرامون نام خانوادگی شما دو برادر وجود دارد، تا چه حد واقعیت دارد؟
- مهدی کلهر: گاهی می بینیم در برخی از رسانه ها مطالبی منتشر می شود و به اشتباه عنوان می کنند که مثلا «آیت الله حاج آقا مجتبی» نام خانوادگی شان را عوض کردند و یا من عوض کردم که این مطالب کذب است. نام فامیل خانوادگی مرحوم پدرم یعنی «آیت الله عبدالعلی» مشهور به «تهرانی» و اخوان و همشیره های بنده همگی در شناسنامه «شهیدی کلهری» است و در شناسنامه هیچکدام از ما واژه «تهرانی» قید نشده است. شبیه آنچه که در شناسنامه حضرت امام(ره) است. نام خانوادگی ایشان «مصطفوی» است اما شهرت ایشان «موسوی خمینی» است که این نوع نام گذاری ها در گذشته زیاد معمول بوده است.
در شناسنامه هیچکدام از ما واژه «تهرانی» نیست، بلکه «شهیدی کلهری» است و «شهیدی» آن به خاطر پدربزرگ ما یعنی مرحوم « آمیرزا غلامحسین شهید» است که ایشان از شهدای دوره مشروطه در دوره استبداد صغیر بودند و مدفن ایشان هم در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) است که «حاج آقا مجتبی» نیز در نزدیکی ایشان به خاک سپرده شدند و بر سنگ مزار ایشان هم مثل بقیه شهدایی که در یک شب در دوره استبداد صغیر به شهادت رسیدند نام «شهیدی کلهری» ذکر شده است که البته این سنگ را به دلیل توسعه حرم برداشتند. الان نام خانوادگی همگی ما در شناسنامه «شهید کلهری» است و شناسنامه پدرمان هم در اداره ثبت احوال موجود است و ذکری از «تهرانی» در هیچکدام از شناسنامه ها نیست.
دیدار رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب با رهبر مسیحیان قبطی جهان
حجت الاسلام سید ابوالحسن نواب رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب قم، در دیدار با رهبر مسیحیان قبطی جهان و اعضای کلیسای اقباط مصر، ضمن تجلیل از شخصیت روحانی رهبر فقید قبطیان جهان «بابا شنوده سوم»، گزارشی از روند تأسیس دانشگاه ادیان و مذاهب و برنامههای آموزشی و پژوهشی آن ارائه کرد و در ادامه افزود: کتابخانه این دانشگاه دارای افزون بر 15هزار جلد کتاب در زمینه مسیحیت است و انتشارات آن نیز تاکنون بیش از 50 عنوان کتاب درباره مسیحیت منتشر کرده است.
در ادامه رهبر مسیحیان قبطی جهان ضمن خوش آمدگویی به حجت الاسلام نواب و هیئت همراه گزارشی از وضعیت مسیحیان قبطی جهان ارایه داد و بر اهمیت دانشگاه ادیان و مذاهب در جهان معاصر تاکید کرد.
«بابا تواضروس دوم» به لزوم فهم متقابل ادیان اشاره کرده و معرفت، فهم و زیست مسالمت آمیز را از مراحل گفتگوی میان ادیان دانست.
"کربن" از اینکه ایرانی به جای فلسفه خود متخصص کانت شود تعجب می کرد
نشست بررسی کتاب اسلام ایرانی اثر هانری کربن فیلسوف و شیعه شناس فرانسوی با حضور دکتر انشاءالله رحمتی، دکتر غلامرضا اعوانی، دکتر کریم مجتهدی و دکتر داریوش شایگان سه شنبه 24 بهمن ماه در شهر کتاب برگزار شد.
دکتر کریم مجتهدی استاد فلسفه دانشگاه تهران از جمله کسانی است که با هانری کربن گفتگوهای مختلفی داشته است و در این نشست با بیان ویژگی های علمی و شخصیتی این اندیشمند فرانسوی پرداخت و گفت: من بعد از اینکه در پاریس تحصیلات فلسفه ام را تمام کردم با کربن آشنا شدم. کربن در کلاس های رسمی سوربن درس نمی داد بلکه در قسمت دیگری به تدریس مشغول بود و من برای نوشتن رساله ام نیاز به مشورت او پیدا کردم.
وی افزود: اولین جلسات ما نتیجه مطلوبی نداشت چرا که من تعلیمات رسمی سوربن را خوانده بودم و کربن مخالف این تعلیمات بود و تعجب می کرد که چرا یک ایرانی باید به جای فراگیری فلسفه خود متخصص کانت، دکارت و ... شود.
مجتهدی افزود: من از طریق کربن با حکایات تمثیل ابن سینا آشنا شدم که برایم خیلی قابل توجه بود و در واقع از طریق این کتاب گفتگوهایی بین من و او ایجاد شد تا وقوع انقلاب اسلامی که دیگر او به ایران بازنگشت.
شایگان هم در این نشست عنوان کرد: وقتی کربن متوجه شد که من به هند علاقه مند هستم و به زبان سانسکریت مسلط هستم مرا تشویق کرد و گفت حالا که به ایران و اسلام و هند علاقه مندی ترجمه متون سانسکریت به فارسی را در دوره گورکانیان در هند را انجام بده.
این پژوهشگر ادیان یادآور شد: کربن نه فقط به ایران علاقه مند بود بلکه تفکری که در دنیا و در جهان اسلام ناشناخته بود را به دنیا معرفی کرد و در واقع از طریق کربن سهروردی وارد دنیای غرب شد.
وی با اشاره به خاطرات خود از نشست هانری کربن و علامه طباطبایی تصریح کرد: علامه طباطبایی هر 15 روز یکبار از قم می آمدند و پنجشنبه و جمعه در تهران می ماندند و دکتر نصر مترجم جلسه بود و گاهی مرحوم عیسی سپهبدی، هوشنگ بشارت و فروزانفر هم در جلسات ما شرکت می کردند. جلسات ما در ادامه به جایی رسید که مرحوم علامه گفتند حالا که شما با ادیان و مکاتب دیگر آشنا هستید امکانی فراهم شود که ما با افکار بودایی، چینی و هندو آشنا شویم و از اینجا بود که اوپانیشادها و کتب چینی در این جلسات خوانده شد. این زمانی است که دیگر کربن نبود اما بانی این جلسات در واقع کربن به شمار می رفت.
وی در ادامه افزود: آخرین کسی که کربن قبل از مرگش دید من بودم و زمانی بود که اتفاقات انقلاب در ایران پررنگ شده بود و او از حوادث ایران اظهارنگرانی کرد اما کربن متوجه نبود که آن وجه تشیع هم می تواند انقلاب باشد
رحمتی هم در این نشست تاکید کرد: کربن در عین اینکه الهیات سلبی را قبول دارد اما بر این باور است که واسطه ها و وجودهایی در عالم هستند که ما می توانیم با آنها مرتبط شویم. کربن با کسی مثل حلاج موافق نیست و ان الحق را سردرگمی حلاج می داند. او معتقد است نسبت ما با وجودهای معنوی به مانند نسبت ما با خورشید است.
وی تأکید کرد: کربن بر معنویت اسلام ایرانی که هم شیعی و هم اشراقی است تاکید دارد و تفاوتی بین این دو نمی بیند بلکه این دو را تعبیری از یک حقیقت واحد می داند.
وی با بیان اینکه هانری کربن در پی لنگرهای معنوی برای بشر امروز است تاکید کرد: کربن برای اینکه معنویت اصیلی داشته باشد معتقد است که حکمت معنوی اسلام می تواند این نیاز را تامین کند.
چرا با وجود تأکید قرآن بر عقل شاهد گرایشات ضد عقلی در جهان اسلام هستیم
در ادامه درس گفتار تمامشدگی استعدادهای مدرنیته و پست مدرنیسم و ظرفیتها و صیرورت انقلاب اسلامی، نشست آفاق نظام سازی عقل مدرن در تمدن اسلامی و بحران در عقل مدرن با سخنرانی دکتر غلامرضا اعوانی سه شنبه 24 بهمن در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
اعوانی در این نشست با خواندن آیاتی از قرآن و بیان روایاتی از معصومین (ع) بر اهمیت نقش عقل در تمدن و عالم اسلامی تأکید کرد و گفت: قرآن معیار کاملی از عقل دارد و با اصطلاحات و مفاهیمی که به عقل مرتبط میشوند آیات زیادی در این خصوص نازل شده است. افلا یعقلون و افلا تعقلون تقریباً ترجیع بند قرآن است.
وی افزود: عقل کلی برای رسیدن به حقیقت الهی و درست عبادت کردن پروردگاراست و باعقل جزیی عقلی که در این دنیا کاربرد دارد نمیتوان به این مقصود نائل گشت که اروپا بعد از دکارت گرفتار عقل جزیی بین یعنی زیرکی انسان شد. عقل جزیی کاربرد دنیوی دارد ولی الهیات و دین با عقل کلی درک میشوند. البته گرایشات ضد عقلی در عالم اسلامی با وجود تأکید بسیار قرآن بر عقل کم نبوده است. یک دلیلش این بوده که مسلمانان میخواستند واکنشی به علم یونانی نشان دهند آنها آفتابه و لگن و بچه را همه را با هم دور انداختند در حالیکه نباید عقل (بچه) یونانی را کنار میگذاشتند یا دور میانداختند. عقل جزئی مورد انتقاد مولانا هم است مثلا میگوید: عقل جزئی را وزیر خود مگیر/ عقل کل را ساز ای سلطان وزیر.
کانت بیش از سایر فلاسفه مرا درگیر خود کرد
نشست نقد و بررسی کتاب «بنمایههای شناخت» دوشنبه 23 بهمن در سرای اهل قلم برگزار شد. حجتالاسلام والمسلمین احمد احمدی نویسنده کتاب و حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، رییس موسسه حکمت و فلسفه ایران سخنرانان این نشست بودند.
حجتالاسلام احمدی نویسنده کتاب گفت: مطالعات فلسفیام را از هجده سالگی با خواندن دکارت آغاز کردم. ابتدا فلسفه اسلامی را خواندم و با گذراندن الهیات و برهان شفا و بخشهای مهم اسفار و تمهید القواعد در مدت بیش از 10 سال در محضر استاد علامه طباطبایی، وارد مقطع کارشناسی ارشد و دکترای فلسفه غرب در دانشگاه تهران شدم.
این متخصص فلسفه غرب با بیان اینکه طی مطالعات فلسفیام بیش از همه با اندیشه کانت درگیر شدم که بزرگترین و موثرترین فیلسوف دو قرن اخیر به حساب میآید عنوان کرد: پس از انقلاب اسلامی در قم، فلسفه اسلام و غرب و مقایسه و موازنه بین آنها را به عنوان فلسفه تطبیقی تا مقطع ارشد و دکترا تدریس کردم.
وی یادآوری کرد: من تنها نقاد فلسفه کانت نیستم و ادعا ندارم که تمامی آراء و نظرات کانت را نقد کردهام. «بنلایههای شناخت» دغدغههای یک معلم فلسفه است و با هدف آشنایی مخاطبانم با اصول اساسی فلسفه و مفاهیم نخست آن این کتاب را تالیف کردم.
رییس موسسه حکمت و فلسفه ایران هم با اشاره به مباحث معرفتشناسی کتاب گفت: بر اساس مبحث معرفتشناسی یک انسان بیسواد با علم حضوری و وجودی خود ابتدا شیء خارجی را به قوه ادراک خود وارد میکند، سپس این شیء به صورت انفعالی دریافت میشود و در مرحله سوم تصوری از آن پدید میآید و در پایان به صورت تحلیلی درک میشود.
خسرو پناه «بنلایههای شناخت» را حاصل دو دهه تدریس در مقطع ارشد و دکترا دانست و گفت: ابطالگرایی از پرسشهای اصلی است که نویسنده اثر آن را در بخش معرفتشناسی پاسخ میدهد. بررسی این کتاب شرح و بسط زیادی را میطلبد به طوری که هر بخش آن میتواند دوباره کتاب شود و درباره هر کدام از ابهامها به تفصیل سخن گفت.
وی افزود: محتوای معرفتی بدیهیترین بدیهیات است و اصل تناقض آغاز محتوای معرفت است در حالی که هر معرفتی شکلی دارد و اشکال معرفت به برترین شکل منتهی میشود. حال این پرسش مطرح میشود که آیا میتوان بدون توجه به منطق از ساختار معرفت شروع کرد؟
بلندترین مسجد جهان افتتاح شد
یکی از ائمه جماعت "مسجد الحرام"، بلندترین مسجد جهان را در طبقه 158 برج "خلیفه" شهر "دبی" امارات افتتاح کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، بلندترین مسجد جهان که در برج "خلیفه" شهر "دبی" امارات، با حضور «شیخ خالد الغامدی» یکی از ائمه جماعت "مسجد الحرام" مکه مکرمه، افتتاح شد.
انجیل دزدیده شده 300 ساله به خانه بازگشت
این کتاب که هفت نسل در یک خانواده باقی مانده بود با تلاش جمعی دوباره به این خانواده بازگشت.
تیم شییر که مسئول یک کلیسا نیز هست، مسئولیت نگهداری این کتاب مقدس را در سالهای اخیر برعهده داشت. این انجیل که به خط آلمانی نوشته شده، دربرگیرنده اطلاعات تولد و مرگ همه اعضای این خانواده در طول هفت نسل بود.
.
برگزاری نشست «تأثیر انقلاب اسلامی ایران مبتنی بر آموزه های قرآنی» در پاکستان
به مناسبت سی و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی سمینار «تأثیرگذاری انقلاب اسلامی ایران مبتنی بر آموزه های قرآنی در جهان اسلام» در حیدرآباد پاکستان برگزار شد.
این سمینار به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در حیدرآباد با حضور بیش از 400 نفر از شخصیتهای علمی، فرهنگی، هنری، اساتید دانشگاهها، مدرسان حوزههای علمیه، روحانیون، دانشجویان، طلاب و عموم خواهران و برادران از شیعه و سنی برگزار شد.
«مسعود جمال خانزاده» عالم اهلسنت و سرپرست بزم فروغ انسانیت حیدرآباد، گفت: هیچ مسلمانی حق ندارد به خاطر پیروی مذهب و فرقه، مسلمان دیگر را متهم به کفر کند. امام خمینی(ره) می فرماید که "شیعه و سنی دو بازوی اسلام است و عوامل تفرقه انداز مزدوران استکبارند". و برگزاری هفته وحدت یکی از ویژگی های امام راحل می باشد که با تدبر خود شیعه و سنی را به مشترکات دعوت نمود.
وی تأکید کرد: ولایت فقیه مانع هرگونه انحراف در تشیع می باشد که این ملت را از درگیری با مذاهب اسلامی باز میدارد.
نظر شما