۴ خرداد ۱۳۸۴، ۹:۰۰

نگاهي به مشكلات مدارس غير انتفاعي ( 1 )

مدرسه يا بنگاه اقتصادي // شهريه هايي از يك ميليون تومان تا بي نهايت !

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - مدارس غير انتفاعي با هدف افزايش مشاركت هاي مردمي پا به عرصه وجود گذاشتند تا بتوانند تا حدودي بار سنگين تعليم و تربيت دولتي را بر دوش وزارتخانه آموزش و پرورش سبك كنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري "مهر"، مدارس غير انتفاعي كه دوران قبل از پيروزي انقلاب اسلامي از آنها تحت عنوان مدارس ملي  نام برده مي شد، بر اساس مصوبه 5/3/67 مجلس شوراي اسلامي به طور رسمي از سال تحصيلي 68 شروع به كار نمودند.

در ابتداي كار مديران مدارس ملي و اسلامي متقاضي مجوز تاسيس مدارس غير انتفاعي بودند كه بعد از آن به تدريج بر تعداد متقاضيان دريافت مجوز تاسيس مدارس غير انتفاعي كه در حال حاضر از آنها به عنوان مدارس غير دولتي نام برده مي شود، افزوده  شده است.

بر اساس ضوابط تعيين شده، مجوز تاسيس مدارس غير انتفاعي براي افراد حقيقي و حقوقي صادر مي شود كه حائز شرايط لازم براي مديريت چنين مدارسي در سطح كشور باشند.

آن گروه از مدارس غير دولتي كه به واسطه نماينده حقوقي تاسيس و به صورت هيات امنايي فعاليت مي كنند، مي توانند در كنار امر تعليم و تربيت دانش آموزان، نسبت به ارايه ساير فعاليت هاي كمك درسي و فرهنگي براي دانش آموزان نيز برنامه هايي داشته باشند.

اما آنچه مهم است، اينكه مدارس غير دولتي به هيچ وجه با هدف صرفه اقتصادي تاسيس نشدند، اما در ادامه راه شاهد اين واقعيت هستيم كه اين مدارس به بنگاههاي اقتصادي تبديل شده اند و حالا كمتر كسي است كه قادر باشد از پس هزينه هاي ميليوني اين مدارس بر آيد...

با اجراي طرح درجه بندي مدارس غيرانتفاعي از سال تحصيلي 84-83 به درجه يك ، دو، سه يا خوب ، متوسط وعالي، شهريه نيز متناسب با عملكرد مدارس در نظر گرفته مي شود. به طوري كه ميزان تخصص معلمان مدرسه و نيروي انساني ، برنامه هاي آموزشي و تربيتي و مسايل اداري و مالي  از جمله مواردي است كه در طرح درجه بندي مدارس غير انتفاعي براي تعيين شهريه لحاظ مي شود.

در حال حاضر اكثر مدارس غير انتفاعي كه به تازگي برخي از آنها به صورت مجتمع كه شامل دبستان، راهنمايي، دبيرستان و پيش دانشگاهي اداره مي شوند، شهريه هايي دارند كه كمتر كسي جرات ثبت نام فرزندش را در اين مدارس دارد. به طوري كه حداقل شهريه براي مقطع ابتدايي از يك ميليون آغاز و به مرز دو ميليون نيز مي رسد. همچنين اين شهريه ها براي مقاطع راهنمايي و متوسطه و پيش دانشگاهي نيز با توجه به مكان مدرسه متفاوت است. اما آنچه مهم است اينكه شهريه ها كمتر  ازيك ميليون تومان نيست و مرز محدود و مشخصي براي دريافت بيشتر شهريه از والدين وجود ندارد.

گفته مي شود يكي از همين مجتمع هاي غير انتفاعي ضمن تامين و تجهيز تمام امكانات آموزشي براي دانش آموزان خود، حداقل شهريه اي كه از دانش آموز مقطع ابتدايي دريافت مي كند 16 ميليون ريال است و اين شهريه براي مقطع متوسطه نيز حداقل 30 ميليون ريال برآورد مي شود...

البته اين اتفاق در همه نقاط و شهرهاي كوچك و بزرگ كشور يكسان و برابر نيست، اما بسته به موقعيت مكاني مدرسه در شهر مورد نظر، اين شهريه ها تعيين و دريافت مي شود. به عنوان مثال در شهري همچون اصفهان در منطقه عيان نشين و بازاري يك مدرسه غير انتفاعي حداقل يك ميليون تومان و حداكثر 5/2 ميليون تومان شهريه براي ثبت نام در مقطع راهنمايي دريافت مي كند.

بر اساس اعلام اداره كل پشتيباني و توسعه مدارس غير دولتي ، با درجه بندي مدارس غيرانتفاعي از سال تحصيلي 84-83 ضمن حذف مدارسي كه كيفيت آموزشي لازم را نداشتند، شهريه ها متناسب با امتياز كسب شده در كشور سراسري شده  و مردم به راحتي مي توانند بر اساس امتياز مدرسه بر ميزان شهريه ها نظارت كنند.

اما اينكه امتيازها بر چه اساسي مورد موافقت و تصويب قرار مي گيرد، جاي بحث دارد و مسئولان آموزش و پرورش بايد پاسخ دهند كه امتيازها تا چه حد صوري نبوده و بر مبناي اصول تعريف شده ، وضع شده اند.

به گفته معاون مشاركت هاي مردمي وزارت آموزش و پرورش بيش از 11 درصد مدارس كشور غير انتفاعي هستند كه موسسان اين مدارس بار مالي دولت در زمينه تعليم و تربيت دانش آموزان را كم مي كنند. به همين دليل لازم است دولت نيز تسهيلات ويژه اي همچون زمين و وام براي ساخت مدارس غير انتفاعي در اختيار موسسان قرار دهد.

بر اساس تبصره 2 ماده 7 قانون مدارس غير دولتي، مدارس غير انتفاعي بر اساس هزينه هاي سال تحصيلي گذشته و برنامه هاي سال تحصيلي آينده ، نسبت به تعيين شهريه اقدام مي كنند. يعني پس از در نظر گرفتن اين دو مورد از سوي مدير مدرسه و ارايه پيشنهاد به كميسيوني كه به منظور بررسي پيشنهادات مدارس غير انتفاعي در سطح مناطق تشكيل شده اند، شهريه مورد نظر يا به تصويب مي رسد يا رد مي شود. در صورت مخالفت با شهريه پيشنهادي و اعتراض به نحوه بررسي، موضوع با حضور مقامات بالاتر در اداره آموزش و پرورش بررسي و در نهايت به يك جمع بندي واحد دست مي يابند...

اما ابهامي كه اينجا پيش مي آيد، اين است كه شهريه ها تا چه اندازه با برنامه هايي كه فقط بر روي كاغذ آورده مي شود، همخواني دارد و مي توان پيگير موضوع بود.

آنچه مشخص است اينكه از بين 14 هزار و 500 مدرسه غير دولتي در سطح كشور كه بيش از يك ميليون و 90 هزار دانش آموز را در خود جاي داده اند، تنها تعداد اندك و انگشت شماري از اين مدارس مطابق قانون وضع شده ، شهريه دريافت مي كنند.

 

کد خبر 187171

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha