۱۶ خرداد ۱۳۸۴، ۱۱:۳۶

/ با قلم هاي جوان / 10

عبدالرحيم سعيدي راد : ضرر چاپ اولين اشعار ، بيشتر از نفع آن است / شاعرجوان امروز بايد خود را به شعراي نسل اول نزديك كند

عبدالرحيم سعيدي راد : ضرر چاپ اولين اشعار ، بيشتر از نفع آن است / شاعرجوان امروز بايد خود را به شعراي نسل اول نزديك كند

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : عبدالرحيم سعيدي راد - شاعر و منتقد ادبيات ، گفت : شعر جوان امروز ، شعري پرتلاش و پرجنب و جوش و همانند خود جوانان پرنشاط و با طراوت است و تلاش مي كند تا خلاقيت و نوآوري داشته باشد . اما اين تلاش ها گاه او را بالا مي برد و گاه او را در نشيب و سقوط قرار مي دهد ، به طوري كه اين خلاقيت به ابتذال كشيده مي شود .

اين شاعر و منتقد ادبيات درگفت وگو با خبرنگار فرهنگ وادب مهر،  با بيان اين مطلب افزود: به طور معمول ، تلاش هاي زيادي از ناحيه جوانان در حال انجام است كه به نوبه خود جاي تقدير دارد و شاعران جوان براي اين كه به پختگي هاي لازم برسد بايد دو كار را به طور همزمان انجام دهند، اول اينكه با مطالعه استعدادهاي خود را پرورش دهند و ديگر اينكه در جلسات نقد و بررسي شعر شركت كنند تا بر تجربياتشان افزوده شود.

عبدالرحيم سعيدي راد تصريح كرد: متاسفاه گاه براي برخي از جوانان اتفاق مي افتد كه شعري را مي سرايند كه مورد استقبال عموم قرار مي گيرد اما همين امر موجب غروري كاذب مي شود صرف دعوت شدن به راديو، تلويزيون يا كنگره هاي شعر موجب شاعر بودن فرد نمي شود.

مرحوم آقاسي توانست شعر را به خانه ها و دغدغه هاي مردم نزديك كند.

طراح و نويسنده وبلاگ ادبي " شاعرانه "  اضافه كرد :  شاعر بايد به مرور زمان در دل مردم راه پيدا كند و اشعارش ورد زبان مردم شود و كسي در اين راه موفق نمي شود ، مگر اين كه خود را به درد  دل مردم نزديك كند.  مرحوم آقاسي نمونه بارزي از اين مثال است كه توانست حداقل شعر را به خانه ها و دغدغه هاي مردم نزديك كند.

عبدالرحيم سعيدي راد گفت : براي تقويت ارتقاء زباني لازم نيست شاعر كار خاصي انجام دهد ، صرف اينكه به زبان رايج مردم شعر بگويد. به نظر من كافي است زبان شعر امروز روان و قابل درك براي عموم است و از پيچيدگي هاي زباني و معماگونه به دور است.

سعيدي راد : در بين جوانان ديده مي شود كه تلاش مي كنند به قول خودشان هنجارشكني كنند ولي غافل از اينكه به گونه اي ديگر از آن طرف ديوار مي افتند .

وي با بيان اين مطلب ، خاطرنشان كرد : در بين جوانان ديده مي شود كه تلاش مي كنند به قول خودشان هنجارشكني كنند ولي غافل از اينكه به گونه اي ديگر از آن طرف ديوار مي افتند. اين شاعران معمولا شعرايي هستند كه تلاش مي كنند به نوعي به استقلال زباني دست پيدا كنند ،  كه البته شايد كساني كه به اين ورطه وارد مي شوند به نكاتي هم برسند  و با آوردن برخي تكنيك ها زبانشان متمايز از ديگران شود ،  اما اين گروه اگربه تكنيكي هم دست پيدا كنند مخاطب ازخواندن شعرهايشان لذت نخواهد برد. رسيدن به قله هاي شعر در كشف و شهودهاي شاعرانه و زبان ساده و روان نهفته است و شاعران جوان نبايد از اين اصل غافل شوند.

اين شاعر و نويسنده درخصوص چاپ آثار اوليه شاعران جوان به " مهر" گفت: به هر حال هر شاعري بايد از نقطه اي شروع كند و آثارش را به چاپ  برساند، اما از آنجايي كه اولين اثر معمولا تجربه است ،  بعدها كه شاعر به پختگي لازم در شعرش مي رسد به نوعي از چاپ كردن پشيمان مي شود چنان كه من شاعراني  را سراغ دارم كه چند سال بعد ازچاپ مجموعه اشعارشان تلاش كردند تا آنها را از بازار جمع كنند و در هر كتابفروشي نمونه هايي موجود بود كه همه آنها را خريداري  و حتي آنها را معدوم مي كردند .

وي ادامه داد: تجربه نشان مي دهد كه شاعران جوان نبايد براي چاپ آثار عجله كنند هر چه اشعار به نوع ديگري عرصه شوند مثلا به طريق وبلاگ هاي ادبي و نقدهاي مختلف و ... ارايه شوند و بعد انتشار پيدا كنند بهتر است . اما اين كه آثار اوليه چاپ شده جوانان به نفع آنهاست يا به ضرر آنها ، بايد گفت كه معمولا ضررش بيشتر از نفع است ، مگر آنكه قبل ازچاپ اين آثار از كانال نقد حداقل سه شاعر شناخته شده و با تجربه گذشته باشد.

عبدالرحيم سعيدي راد  در پايان اضافه كرد : شاعرجوان امروز بايد خود را به شعراي نسل اول نزديك كند و از تجربيات آنها بهره بگيرد، در اين خصوص شكافي بين اين دو نسل وجود دارد كه بايد به نحوي پرشود .

کد خبر 191625

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha