به گزارش خبرگزاري "مهر" به نقل از روزنامه هرالد تريبيون ، به دنبال تحولات اخير اروپا در خصوص عدم پذيرش قانون اساسي واحد اروپايي از سوي مردم فرانسه و هلند و همچنين مخالفت آنان با پيوستن كشور تركيه به جمع كشورهاي عضو اتحاديه اروپا، بسياري از مردم تركيه هنوز نمي دانند كه آيا روياي اروپايي آنان به تحقق خواهد پيوست يا نه.
به همين خاطر ترك ها كه در خصوص پيوستن خود به اتحاديه اروپايي صددرصد مطمئن نيستند درحال حاضر سعي مي كنند تا روابط خود را با آمريكا كه در جريان جنگ با عراق تا حدودي تيره و تار شده بود، بهبود بخشند.
اما آنچه كه مسلم است اين است كه يكي از اهداف استوار و ثابت تركيه پيوستن به اتحاديه اروپا است و رجب طيب اردوغان نخست وزير اين كشور هم در مصاحبه اي كه روز جمعه در نيويورك انجام داده بود در همين خصوص گفت : " ترك ها احترام زيادي براي اصول دمكراتيك اروپا و آمريكا قائلند و هيچ فرقي را ميان اين دو قائل نمي شوند."
وي در ادامه تصريح كرد : " آمريكا و اروپا هر دو با هم مد نظر تركيه قرار ندارند چرا كه به هرحال شهروندان كشورهاي مختلف واكنش هاي احساسي را در خصوص وقايعي كه اتفاق خواهد افتاد نشان خواهند داد."
وي همچنين به اين نكته اشاره كرد كه اگر شما به نتايج مربوط به نظر سنجي هايي كه در خصوص پيوستن تركيه به اتحاديه اروپا به عمل آمده است نگاهي داشته باشيد، خواهيد ديد كه حمايت از پيوستن به اتحاديه اروپا درميان مردم تركيه كمي پايين آمده است اما همچنان هم درحدود 60 درصد قرار دارد.
اما تغيير احساسات مردم نشاندهنده يك ترديد عميق در ميان آنان است ترديدي كه درواقع از يك ديد مبني بر تماميت ارضي مشترك هم در داخل اروپا و هم در خارج از آن نشات مي گيرد.
از طرفي هم به خاطر آنكه راي دهندگان فرانسوي و هلندي ناراحتي خود را در خصوص افزايش اعضاي اروپا و گسترش سطح مهاجرت و عدم كنترل صحيح بر آن عنوان كرده اند به همين خاطر اكنون براي ترك ها اين سوال مطرح شده است كه آيا مي توانند كشور خود را در آينده در جمع كشورهاي اروپايي اتحاديه ببينند يا نه.
هر چند كه بعضي ازترك ها به سوي آمريكا نظر دوخته و بر اين اميد دارند كه روابط خدشه دار شده كشورشان كه در جريان جنگ عراق با آمريكا تيره و تار شده بود را بار ديگر بهبود بخشند اما به طور كلي بايد گفت كه تركيه به اروپا چشم دوخته است.
رهبران اروپا در ماه دسامبر توافق كردند كه مذاكرات خود را در خصوص عضويت تركيه به اتحاديه اروپا از تاريخ سوم اكتبر آغاز كنند و البته تركيه هم بسيار سعي كرده است تا مقدمات و الزامات اين مهم را فراهم كرده و به دست آورد به عنوان مثال اين كشور قانون كيفري و حقوق جزائي جديدي را به اجرا درآورده است و موافقت كرد تا پروتكلي را در خصوص گسترش اتحاديه هاي گمرگي خود با هر يك از اعضاي جديد اتحاديه اروپا به امضا رساند كه اين امر شامل منطقه يوناني نشين جمهوري قبرس هم مي شود.
به هر حال با درنظر گرفتن همه تلاش هايي كه از سوي تركيه براي پيوستن به اتحاديه اروپا صورت گرفته است ولي باز با اين حال وضعيت پيوستن اين كشور به اتحاديه اروپا در حال حاضر از هميشه مبهم تر شده است .
تركيه اگر قرار باشد كه به اتحاديه اروپا بپيوندد بدون شك يكي از اعضاي پرجمعيت اتحاديه محسوب مي شود كه تا زمان پيوستن اين كشور به اتحاديه از جمعيتي حدود 80 ميليون برخوردار خواهد بود و احتمالا هم تا آن موقع اين كشور فقيرتر هم خواهد شد.
يكي ديگر از عمده ترين مسائلي كه درخصوص پيوستن تركيه به اتحاديه اروپايي براي اعضاي اتحاديه مشكل ساز شده است در نظر گرفتن اين حقيقت است كه عضويت تركيه به عنوان يك عضو مسلمان اتحاديه براي ديگر اعضا غيرقابل تحمل است چرا كه مرزهاي شرقي اتحاديه را تا سوريه عراق و ايران گسترش مي دهد .
به همين خاطر برخي از سياستمداران اروپايي مذاكراتي را در خصوص اعطاي امتياز شراكت انحصاري به تركيه آغاز كرده اند تا اگر اين كشور به عضويت دائم اتحاديه درآيد از امتياز شراكت انحصاري اتحاديه برخوردار باشد ولي با اين موضوع هم مخالفت شده است.
اين ايده و نظريه كه تقريبا 3 سال پيش براي اولين بار توسط والري ژيسكاردستن رئيس جمهور اسبق فرانسه پيشنهاد شده بود امروز نيز توسط حزب دمكرات مسيحي هاي آلمان هم مطرح مي شود كه رهبريت آن به عهده آنجلا ماركل كه انتظار مي رود صدر اعظم بعدي آلمان باشد و در ماه دسامبر جايگزين گرهارد شرودر شود.
حزب ماركل به صراحت اعلام كرده است در صورتيكه به قدرت برسد از پيوستن تركيه به اتحاديه اروپا ممانعت خواهد كرد.
به هر حال آنچه كه مسلم است اين است كه جو عمومي حاكم در حال حاضر بر عليه عضويت تركيه در اتحاديه اروپا است كه در واقع خواسته 2عضو پايه گذار اتحاديه اروپا يعني فرانسه و هلند و بعد هم آلمان مي باشد به اين ترتيب بايد انتظار داشت كه عضويت كشور تركيه به اتحاديه اروپا با مشكل روبرو شود و اگر هم چنين نشود بايد انتظار داشت كه روند پيوستن تركيه به اروپا باز هم با تاخير بيشتري روبرو خواهد بود.
نظر شما