به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري مهر، الجزاير، روسيه، عربستان، روسيه سفيد، اوكراين، سودان، ازبكستان، ويتنام، وانوآتو، سيشل، تونگا، قزاقستان، آذربايجان، آندورا، لائوس، ساموآ، لبنان، بوسني هرزگوين، بوتان، يمن، كاژ ورد(دماغه سبز)، تاجيكستان، باهاما، اتيوژي، ليبي، افغانستان، عراق، صربستان، مونته نگرو، ايران و سائو تومه، 30 كشوري هستند كه هم اكنون به عنوان عضو ناظر در سازمان تجارت جهاني فعاليت مي كنند.
براساس اين گزارش، كشور الجزاير كه در سال 1987 ميلادي به عنوان عضو ناظر در سازمان تجارت جهاني انتخاب شده در حدود 18 سال است كه هنوز به عضويت دائمي اين سازمان درنيامده و نام خود را در صدر ليست كشورهاي مورد انتظار براي پذيرش دائمي در WTO قرار داده است.
اين گزارش حاكيست، كشورهاي روسيه، عربستان، روسيه سفيد، اوكراين و سودان كه در سال هاي بين 1993 تا 1994 به عنوان عضو ناظر در سازمان تجارت جهاني انتخاب شده اند، به ترتيب رتبه هاي بعدي ليست فوق را به خود اختصاص داده اند.
اين گزارش مي افزايد: تنها چهاركشور صربستان، مونته نگرو، ايران و سائو و پرنسيپ در سال 2005 ميلادي به عضويت ناظر در سازمان تجارت جهاني درآمده اند.
برپايه اين گزارش ، ليبي، عراق و افغانستان در سال 2004 ميلادي، اتيوپي در سال 2003 ميلادي، باهاما و تاجيكستان نيز در سال 2001 ميلادي، كاپ ورد و يمن در سال 2000 ميلادي به عنوان عضو ناظر در سازمان تجارت جهاني انتخاب شده اند.
گزارش مهر حاكي از آن است كه دو كشور واتيگان در سال 1997 و گينه استوايي در سال 2002 ميلادي به عنوان عضو ناظر در سازمان تجارت جهاني در آمده اند ولي فعلا به هيچ وجه خواستار پذيرش دائمي در WTO نيستند. برهمين اساس، هم اكنون 32 كشور جهان به عنوان عضو ناظر در سازمان تجارت جهاني فعاليت مي كنند.
براساس اين گزارش سازمان تجارت جهاني 148 عضو دارد كه سه عضو اوليه( هنگ كنگ، ماكائو و جامعه اتحاديه اروپا) و يك عضو ملحق شده آن (تايوان) كشور محسوب نمي شود و قلمروي مجزاي گمركي تلقي مي گردند.
اين گزارش مي افزايد: اگر چه صربستان و مونته نگرو دو درخواست جداگانه الحاق به اين سازمان داده اند و متقاضي دو كرسي مستقل عضويت اند، اما اتحاديه صربستان و مونته نگرو يك كشور محسوب مي شود.
نظر شما