۲۳ خرداد ۱۳۸۴، ۱۲:۴۳

در گفت و گوي اختصاصي با مهر

سيمين بهبهاني : " صداي زنان " در ادبيات ما كمتر به گوش مي رسد / به اشعاري كه نياز به تفكر زياد دارد اعتقادي ندارم

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : سيمين بهبهاني - شاعر، گفت : شاعران معاصر زن در دهه اخير ، در بيان موضوعات اجتماعي و مطالبات خود بسيار موفق بوده اند . آنها با استفاده از واژه ها جهاني را خلق مي كنند كه تاكنون در شعر فارسي نظير نداشته است .

اين شاعر در گفت و گو با خبرنگارفرهنگ و ادب مهر، با بيان اين مطلب افزود : ترجيح مي دهم بحث صداي زن در ادبيات را از ابتداي تاريخ ادبيات درايران كه چگونه اين صدا شنيده شده ،  شروع كنم ؛ اگر به تاريخ نگاه كنيم ، هميشه در ادبيات ما از زن به عنوان معشوق حصاري ،  بت خانگي وامثال اينها ياد مي شود ؛ معلوم است كه زنها هيچ گاه در اجتماع حضور نداشته اند .

سيمين بهبهاني تصريح كرد : در زماني حتي خواندن ونوشتن را براي آنها حرام مي دانستند ،  گاهي اوقات مي بينيم كه تمهيدي هم به خرج مي دادند و مي گفتند كه زنها مي توانند بخوانند ، ولي نوشتن را ياد نگيرند براي اينكه ممكن است به كساني نامحرم نامه بنويسند به اين خاطر زنان در قرون اوليه تاريخ ادبيات حضور چنداني ندارند .

اين شاعرافزود : به اين دليل است كه صداي زنان در ادبيات ما كمتر به گوش مي رسد ، مي توانم از رابعه[ بنت ] كعب ، جهان بانو و جهان بيگم  كه معاصر حافظ بوده ، با او مكاتباتي هم داشته و خانم پروين دولت آبادي اشعار او را جمع آوري كرده است ، نام ببرم .

سيمين بهبهاني : جوانان شاعر بايد قرآن وآيات آن را فرابگيرند و آن را حفظ كنند ،  اساطير ايراني و يوناني را هم خوب بخوانند و تا آنجا كه مي توانند شعر شعراي قديم وجديد را زياد مطالعه كنند .  

سيمين بهبهاني با ذكر نام شاعراني مانند " قره العين " در ادوار گذشته تاريخ ادبيات ، از زناني ياد كرد كه در دوران معاصر در عرصه شعر حضور فعالي داشتند واز مادر پژمان بختياري ، پروين اعتصامي و فروغ فرخزاد نيز به عنوان زنان شعر معاصر فارسي نام برد .






سيمين بهبهاني درادامه به مهر گفت : خوشبختانه در صد ساله اخير صداي زن ها بسيار بلندتر از صداي مردها در ادبيات بوده است . خصوصا در زمان حاضر كه هرچه به اواخر قرن نزديك مي شويم و به قرن بيست و يكم مي رسيم ، مي بينيم صداي زنها در شعر رساتر به گوش مي رسد . 

وي درباره موضوع غالب در شعر زنان معاصر گفت : جوانها به طور كلي در دهه اخير در موضوعات اجتماعي بسيار موفق بوده اند . من از خانم هايي كه درباه امور اجتماعي صحبت كرده اند بسيار ديده ام ولابلاي اشعار آنها رگه هاي پررنگي از طرح مسائل اجتماعي مي بينم . مثلا فرشته ساري ،  ناهيد كبيري و خواهران حجازي در اشعارشان به مسائل اجتماعي زياد مي پردازند . خاطره حجازي دفتر شعري دارد كه اشعار زيادي از اين دفتر راجع به جنگ و توجه به زندگي عمومي مردم است .

اين شاعربا اشاره به شاعران جوان در دهه اخير گفت : از جوانترها كه به مسائل زنان توجه مي كنند من مي توانم به نغمه رضايي اشاره كنم كه به تازگي دفتري از اشعار او را خواندم كه بسيار پسنديدم واميدوارم كه با كار زياد بتواند تبديل به نام درخشاني در تاريخ ادبيات شود . وي همچنين با اشاره به پگاه احمدي  ودفتر شعر او با عنوان اين روزهايم گلوست ، گفت : او در نقد شعر بسيار موفق بود و در شعرهم مضامين اجتماعي را به خوبي توانسه است در شعرش بياورد . به جز اينها كه نام بردم در شعر معاصر ما زنان جوان و فرهيخته زيادي داريم كه مشغول به كار هستند و در ميان آثارشان كارهاي خوب زيادي ديده مي شود .

زن ومرد در اين مورد با هم تفاوتي ندارند . كسي كه قدم در حيطه شعر مي گذارد احتياج به سازمان وسيعي از لغات دارد و واژه مهمترين دستمايه شاعر است .

به گزارش مهر ، بهبهاني با اشاره به تلاش هاي زنان براي تجربه هاي جديد در شعر معاصر گفت : من اخيرا شعري از شاعره جواني خواندم كه او با نقطه گذاري و با پيوستن علائم نوشتاري به يكديگر توانسته بود مقصود خودش را در شعر بيان كند - البته من به اشعاري كه نياز به تفكر زياد دارد اعتقادي ندارم - اما شعر زندگي ما است و بايستي روشن وصريح باشد . البته برخي سليقه ها وجود دارد كه اعتقاد دارند شعر نباد صراحت داشته باشد واز اين قبيل تلاش ها در شعر زنان فراوان وجود دارد .



سيمين بهبهاني درپاسخ به اين سوال كه طرح مطالبات زنان با استفاده از ابزار شعر موفق بوده يا نه ؟ ، گفت :  زن ومرد در اين مورد با هم تفاوتي ندارند . كسي كه قدم در حيطه شعر مي گذارد احتياج به سازمان وسيعي از لغات دارد و واژه مهمترين دستمايه شاعر است . اگر شاعري توانست از لغات بهره كافي بگيرد درديگر مسائل شعر هم موفق است كه طرح مطالبات هم يكي از آن است .

بهبهاني در پايان گفت و گو با مهر ،  به شاعران جوان توصيه كرد كه با شعر فردوسي آشنا باشند و به شعر او نگاه جدي تري كنند. وي گفت : جوانان شاعر بايد قرآن وآيات آن را فرابگيرند و آن را حفظ كنند ،  اساطير ايراني و يوناني را هم خوب بخوانند و تا آنجا كه مي توانند شعر شعراي قديم وجديد را زياد مطالعه كنند ، آن وقت خواهند ديد كه چگونه شعر ازدرونشان مي جوشد .

کد خبر 194599

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha