به گزارش خبرگزاري مهر- انتخابات اخير شهرداريها و پيروزي جنبش حماس نشان داد كه اين جنبش از نفوذ قابل ملاحظه اي در افكار عمومي فلسطين برخوردار است و تنها يك جنبش نظامي نيست و فعاليت هاي سياسي آن مي تواند براي آينده تاثير گذار باشد.
اين مساله يعني پيروزي حماس گرچه با چالش روبرو شد و از سوي كميته انتخابات نتايج آن باطل اعلام گشت ليكن سبب گرديد تا حماس در صحنه بين الملل جايگاه ويژه خود را بدست آورد.
به همين خاطر در پي اين پيروزي در اواسط ماه جاري مقامات ارشد دولت آمريكا از تغيير موضع تند دولت جرج بوش در قبال اين جنبش خبر دادند.
مقامات دولت آمريكا وديپلماتها اعلام كردند: به نظر مي رسد دولت جرج بوش رئيس جمهوري آمريكا موضع تند خود در برابرحماس را در واكنش به نفوذ سياسي عميق اين جنبش در سرزمين هاي فلسطيني كاهش داده است .
بنابراين گزارش،همزمان با آن، اتحاديه اروپايي نيز خواستارانعطاف پذيري واشنگتن درقبال جنبش شد.
در اين حين بود كه رژيم صهيونيستي به شدت به موضع به اصطلاح انعطاف پذيرغرب بويژه اروپا واكنش تندي نشان داد و به ديدار مقامات لندن با مسئولان اين جنبش اعتراض و اعلام كرد كه شاخه هاي سياسي و نظامي حماس هيچ تفاوتي با هم ندارند و اين رژيم از اظهارات جك استراو وزير امورخارجه انگليس مبني بر ديدار ديپلماتهاي انگليسي با اعضاي شوراي شهر حماس ابراز نا خرسندي كرد.
يك مسئول ارشد رژيم صهيونيستي پيش از سفر استراو به اراضي اشغالي اعلام داشت: انگليس با انجام مذاكرات با مسئولان فلسطيني مرتبط با جنبش حماس اشتباه خطرناكي را مرتكب شده است .
اظهارات مقامات رژيم صهيونيستي در اين مسير است تا اين جنبش را گروهي تروريستي بدانند و اين در حالي است جنبش حماس را مي توان به لحاظ تشكيلات و سازماندهي يكي از جنش هاي جامع و كامل عنوان كرد.
جنبش "حماس":
"حماس" نام اختصاري "حركه المقاومه الاسلاميه" بوده كه جنبش مقاومت مردمي ـ ملي است و تلاش مي كند زمينه را براي آزادي و رهايي ملت فلسطين از ظلم و جور و همچنين آزاد سازي سرزمين غصب شده و مقابله با طرح صهيونيستي برخوردار از حمايتهاي نيروهاي استكباري فراهم آورد.
جنبش حماس يك جنبش جهادي بمعناي فراگير كلمه و بخشي از فرآيند نهضت اسلامي است كه معتقد است، اين نهضت، بهترين شيوده جهت آزاد سازي فلسطين از رود تا درياست. حماس يك جنبش مردمي، و به تعبيري عملي عبارت از جريان گسترده مردمي و ريشه در آحاد مردم فلسطين و امت اسلامي دارد.
اين جنبش عقايد و مباني اسلامي را اصلي ثابت براي هر تلاش عليه دشمن مي داند. دشمني كه با مبنائي اعتقادي پرچمدار دشمني با همه حركتها و طرح بيدارگري است. جنبش حماس همه كساني را كه به اصول جنبش معتقد بوده و آماده پذيرش پيامدهاي درگيري و مقابله با طرح صهيونيسم باشد، در صفوف خود جاي مي دهد.
گرچه اين جنبش بيانيه اعلام موجوديت خود را در 15 دسامبر 1987 م منتشر ساخت ليكن ريشه هاي شكل گيري جنبش به دهه هاي چهل اين قرن (ميلادي) باز مي گردد. به ديگر سخن حماس امتدادي از جماعت اخوان المسلمين بشمار مي رود.
شكل گيري جنبش نتيجه فعل و انفعال عوامل عديده اي است كه ملت فلسطين از فاجعه نخست سال 1948 بطور اعم و شكست سال 1967م بطور اخص به آن دچار شده و اين عوامل از دو عامل بنيادين نشأت مي گيرند كه عبارتند از: تحولات سياسي مسأله فلسطين و شرايطي كه تا پايان سال 1987م بدان رسيده بود و ديگري رشد بيداري اسلامي در فلسطين و وضعيتي كه در نيمه هاي دهه هشتاد (ميلادي) پديد آمده بود.
موضع جنبش در قبال سازش سياسي:
حماس بارها تاكيد كرده است، نه تنها مخالف اصل صلح نبوده كه خواهان و داعي صلح بوده و درجهت تحقق آن تلاش مي كند و نسبت به اهميت جهان شمولي صلح با تمامي كشورهاي جهان اتفاق نظر دارد.
اما خواهان صلحي عادلانه است كه حقوق ملت فلسطين در آن مورد توجه قرار گيرد، به نحويكه بتواند از حق آزادي، بازگشت، استقلال و تعيين سرنوشت برخوردار گردد. جنبش بر اين باور است موافقت نامه هايي كه تا كنون حاصل شده اند، پاسخگوي آرمانهاي ملت فلسطين نبوده و حتي حداقل انتظارات او را بر نمي آورد اين موافقت نامه ها ناعادلانه بوده و به ملت (فلسطين) آسيب و زيان مي رساند و از طرفي متجاوز را بخاطر تعدي، پاداش داده و حقي را كه از ديگران سلب و غصب كرده، برسميت مي شناسد كه اين موضوع نه تنها با ارزشها، منشور و عرف بين المللي و انساندوستانه منافات دارد كه در دايره محرمات فقه اسلامي قرار گرفته و پذيرش آن جايز نمي باشد.
چشم انداز آتي جنبش:
گرچه به نظر مي رسد حماس هنوز بر سر اصول خود تاكيد دارد و اين موضع گيري را مي توان به درستي و آشكارا در اظهارات اخير مشير المصري سخنگوي اين جنبش كه گفت:"حماس آماده گفتگو با تمام كشورها مي باشد جز دشمن صهيونيست كه سرزمين فلسطينيان را اشغال كرده و مردم ما را مي كشد" مشاهده كرد ليكن اين جنبش كه به لحاظ ايدئولوژي پويا و طرح سازماني خود كه تاكنون ماندگار بوده است در تلاش است تا تعاملات خود را با بازيگران خارج بويژه خارج از منطقه گسترش داده و بتواند براي پي گيري اهداف خود اقدامات موثري انجام دهد.
بين الملل-ح.اميري
نظر شما