به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر موضوع مهمي كه بايد در اين زمينه به آن توجه شود عدم توجه وزارت بهداشت به شرايط و نيازهاي پزشكاني است كه براي گذراندن مدت طرح به مناطق دور افتاده اعزام مي شوند.
بسياري از پزشكان براين عقيده اند كه اجبار آنها براي گذراندن طرح آن هم در مناطقي كه حتي پزشكان بومي حاضر به ماندن در آنجا نيستند و با حقوقي كه از حقوق يك كارگر شركتي هم كمتر است به نوعي استثمار پزشكان است.
اما روي ديگر سكه مردم محرومي اند كه در مناطقي پست و دور افتاده زندگي مي كنند و فقط به اين خاطر كه توانايي زندگي در شهرهاي بزرگ را ندارند از بسياري امكانات و خدمات محروم مي مانند.
اما مساله مهم اين است كه گذراندن اين طرح هم باعث شده كه پزشكان بعد از سال ها تحصيل در دانشگاه عطاي شغل پزشكي را به لقايش ببخشند و هر كدام به دنبال كار ديگري غير از پزشكي بگردند.
بايد شرايط مطلوبي در اختيار پزشكان قرار داد
عضو كميسيون بهداشت و درمان در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر در اين باره مي گويد: طرح حذف اجباري پزشكان طرحي نيست كه به اين سادگي بتوان از كنار آن گذشت ، چرا كه بسياري از پزشكان در اين طرح مورد استثمار قرار مي گيرند، ما اگر به فكر مردم مناطق محروم هستيم بايد به فكر پزشكان هم باشيم.
دكتر بيژن شهبازخاني مي افزايد: پزشكي كه مجبور است در يك منطقه دور افتاده خدمت كند، آن هم با ماهي 120 تا 150 هزار تومان حقوق چطور مي تواند از گذراندن طرح استقبال كند، اگر امكانات ويژه اي در اختيار اين افراد قرار مي گرفت، در اين صورت مي توانستيم ادعا كنيم كه دوران طرح پزشكان دوران سازنده و خوبي است.
وي تصريح مي كند: دريافتي اين پزشكان حتي به اندازه هزينه اياب و ذهابشان هم نيست ، اين قانون بايد بازنگري شود وگرنه در آينده مشكلات عديده اي را به وجود خواهد آورد.
دكتر شهبازخاني مي گويد: اين طرح هنوز هم در كميسيون بهداشت و درمان در حال بررسي است و اعلام مركز پژوهش ها نمي تواند مانع از بررسي هاي دوباره بر روي اين طرح شود.
وي در خصوص اين كه مركز پژوهش ها طرح را به دليل نداشتن راهكارهاي مناسب رد كرده است ، اظهار مي دارد: راهكارهاي بسيار مناسبي براي اجراي اين طرح وجود دارد كه از آن جمله مي توان به طرح بيمه همگاني روستاييان اشاره كرد، به هر حال بايد كاري كنيم كه موضوع از حالت اجبار درآمده و اختياري شود.
دكتر شهبازخاني مي افزايد: هيچ يك از رشته ها و تخصص هاي ديگر چنين طرح اجباري را ندارند و اين موضوع باعث شده تا پزشكان بيش از پيش به طرح اجباري خود معترض شوند، ما مي توانيم با افزايش امكانات و در اختيار قرار دادن شرايط ايده آل كاري كنيم كه پزشكان به طور داوطلبانه در طرح شركت كنند.
تصويب اين طرح نبايد بي مطالعه صورت گيرد
اما ديگر عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس در اين رابطه در گفتگو با خبرنگار مهرمي گويد: بايد توجه داشته باشيم كه تصويب طرح حذف اجباري پزشكان نبايد بي مطالعه صورت گيرد، ما قبل از هر چيز بايد راهكارهاي مناسب اجراي آن را در نظر بگيريم.
دكتر فخرالدين حيدري مي افزايد: اگر اين طرح حذف شود و مناطق محروم از لحاظ دسترسي به پزشك با مشكل مواجه شوند، چه كسي پاسخگو خواهد بود.
وي تصريح مي كند: ما نمي توانيم اين طرح را لغو كنيم بلكه بايد شرايط اجراي آن را به گونه اي تغيير دهيم كه پزشكان براي گذراندن آن تمايل نشان دهند.
دكتر حيدري ضمن ابراز مخالفت خود با لغو طرح پزشكان مي گويد: اين طرح نبايد لغو شود چرا كه در اين صورت ما در منطقه اي با ازدحام پزشك و در جايي ديگر با كمبود پزشك مواجه خواهيم شد.
عضو كميسيون بهداشت و درمان خاطر نشان مي كند: من نيز با نظر مركز پژوهش هاي مجلس موافقم و معتقدم طرحي كه كميسيون بهداشت و درمان براي لغو طرح پزشكان پيشنهاد داده، نياز به كار كارشناسي دارد، ما بايد تمام جوانب را در نظر بگيريم، مطمئنا اگر طرح لغو شود ديگر هيچ پزشكي حاضر نخواهد شد به مناطق محروم برود.
ايجاد شرايط استثنايي
اما رييس جامعه پزشكان متخصص ايران نيز در رابطه با لغو طرح پزشكان به خبرنگار مهر مي گويد: براي اين كه بتوانيم پزشكان را تشويق به گذراندن طرح كنيم بايد شرايط استثنايي را براي آن ها ايجاد كنيم.
دكتر ايرج خسرونيا مي افزايد: طرح پزشكان مشكلات بسيار زيادي دارد، اين كه در بسياري از موارد وزارت بهداشت پزشكان را به منطقه اي مي فرستد كه هيچ امكاناتي در اختيار آن ها نيست و آن ها حتي نمي توانند محلي براي ويزيت بيماران داشته باشند و پزشك مجبور مي شود 2سال و يا بيشتر را در چنين منطقه اي به كار مشغول باشد.
وي خاطر نشان مي كند: لغو طرح پزشكان مشكل را حل نمي كند بلكه باعث به وجود آمدن مشكلات جديدي مي شود، در واقع وزارت بهداشت بايد شرايطي را براي به كار گيري پزشكان در مناطق محروم در نظر بگيرد كه پزشكان به طور داوطلبانه براي گذراندن طرح در اين مناطق اقدام كنند.
دكتر خسرونيا مي گويد: اگر حقوق بالايي براي اين پزشكان در نظر گرفته شود و آن ها بدانند كه در اين مدت مي توانند براي آينده خود از نظر مادي پس اندازي داشته باشند، مطمئنا به طور داوطلبانه براي گذراندن طرح در مناطق محروم و دور افتاده اقدام مي كنند، اما تا زماني كه حقوق اين پزشكان حتي كفاف خرج رفت و آمد آن ها به شهر خودشان را هم نمي دهد، بايد شاهد فرار پزشكان از گذراندن طرح باشيم.
وي تاكيد مي كند: لغو طرح پزشكان چاره كار نيست ، بلكه ما مي توانيم به در نظر گرفتن شرايط خوب براي پزشكان اين طرح را به صورت اختياري در آوريم ، آن موقع نه تنها با مشكل مواجه نمي شويم بلكه به راحتي مي توانيم نيروي مورد نياز مناطق محروم خود را نيز تامين كنيم.
صدايي كه به جايي نمي رسد
با اعلام مركز پژوهش هاي مجلس تا اطلاع ثانوي مردم مناطق محروم مي توانند نفسي به راحتي بكشند، آنها فعلا از امكانات و مزاياي پزشكان استفاده كنند تا ببينيم تصميم بعدي كه در اين زمينه اتخاذ مي شود، چيست؟!
مساله مهم اين است كه حداقل پزشكان مي توانند به شرايطي كه برايشان به وجود آمده اعتراض كنند و با اين اعتراض خود افرادي را به چالش انداخته و وادارشان كنند كه كمي فكر كرده و راه حلي بيانديشند، اما مردم مناطق محروم گاهي براي اين كه صداي اعتراض و خواهش خود را به جايي برسانند نمي توانند راهي پيدا كنند، حالا طرح حذف اجباري پزشكان هم بررسي مي شود و بالاخره با كلي تبصره و ماده به تصويب خواهد رسيد اما آيا اين طرح به نفع مردمي است كه از حداقل امكانات پزشكي هم محروم مي مانند؟!
نظر شما