به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ، استانداردهاي اخلاقي و علمي در انجام پژوهشهاي پزشكي آزمودنيهاي انساني و همچنين در انجام فعاليتهاي درماني در بسياري از اعلاميه هاي جهاني بيان شده است. از جمله در اعلاميه هلسينكي كه با تقسيم پژوهشهاي پزشكي به دو دسته درماني و غير درماني به عنوان راهنماي بين المللي ملاحظات اخلاقي در پژوهشهاي زيست پزشكي بر روي آزمودني هاي انساني تدوين شده ، شوراي سازمانهاي بين المللي علوم پزشكي (CIOMS)، استانداردهاي سازمان بهداشت جهاني (WHO) و همچنين راهنماي كنفرانس بين المللي هماهنگ سازي (ICH) براي اقدامات باليني صحيح بدين مهم پرداخته اند.
در اين طرح آمده است : رعايت اين استانداردها به حفظ شخصيت، حقوق، امنيت و سلامت بيماران كمك مي كند. در تمامي اعلاميه هاي بين المللي، نظارت اخلاقي و علمي بر روند فعاليتهاي درماني و پژوهشي در كنار اخذ رضايت نامه آگاهانه و حمايت مناسب از افرادي كه خود قادر به دادن رضايت نيستند لازم شمرده شده و تمامي اين موارد عناصر ضروري براي حفظ حقوق شخصي بيماران به شمار مي رود.
همچنين يكي از اقدامات موثر و موفق در اين زمينه تشكيل كميته هاي اخلاق باليني در سطح بيمارستانها است، به طوري كه در حال حاضر تعداد زيادي از كشورها و همچنين بيش از 98 درصد بيمارستانهاي آمريكا داراي چنين كميته اي هستند و بسياري از مشكلات اخلاقي و دشواري هاي اخلاقي پزشكان و بيماران توسط اين كميته حل و فصل مي شود .
طرح كميته اخلاق بيمارستاني در نظر دارد بر رعايت ملاحظات اخلاقي موجود، نظارتي مستقل، موثر و به موقع داشته باشد. همچنين اين طرح در نظر دارد تا در جهت حفظ كامل حقوق بيماران، منافع و نيازهاي بيمارستان را نيز مد نظر قرار دهد. كميته در تركيب اعضاي خود از تخصصهاي گوناگون و از بخشهاي مختلف جامعه بر اساس جايگاه حقوق و حقيقي استفاده خواهد كرد. تاكيد بر كدهاي اخلاقي پزشكي مهمترين هدف اين كميته است.
لازم به ذكر است مركز مطالعات و تحقيقات اخلاق پزشكي وابسته به دانشگاه علوم پزشكي تهران و معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي است و تا كنون اين مركز در تشكيل كميته هاي اخلاق پزشكي و برقراري كلاسها و كارگاه هاي اخلاق پزشكي اقدامتي را انجام داده است.
نظر شما