به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" دكتر غلامحسين ابراهيمي ديناني، استاد فلسفه دانشگاه تهران، صبح امروز در همايش بين المللي طبيعت در هنر شرق كه در محل تالار وحدت افتتاح شد، سخنان خود را با ذكر اسامي الهي آغاز كرد و گفت : هنر تنها ويژگي آدمي است. انسان بالذات اهل هنر است چرا كه انسان مي تواند با بيرون از خود ارتباط برقرار كند.
وي در ادامه افزود : نطق مظهر ارتباط است اما مظهر ارتباط تنها نطق نيست و هنر نيز ارتباط با بيرون است.
دكتر ديناني پرسيد: اما هنر چيست و چه پيامي دارد؟ منشاء هنر چيست و در كجا ريشه دارد؟ هنر خلاق است و در كنار عقل به خلاقيت مي پردازد. اما آيا ريشه هنر در خيال است و خيال در واقعيت نيست. هنر در متن واقعيت ريشه دارد اما بايد توجه داشته باشيم كه واقعيت چيست؟ چرا كه جهان واقع از امر موجود گسترده تر است.
استاد فلسفه دانشگاه تهران در ادامه افزود : هنر در واقعيت ريشه دارد و از وضع موجود مي گذرد، به گذشته سفر مي كند و گذشته اار به حال باز مي گرداند. تنها كسي كه مي تواند به گذشته باز گردد هنرمند است و گذشته را براي ما نو و بديع كند.
دكتر ديناني با تأكيد بر اين نكته كه ذهني كه منشاء اثر است عين واقعيت است گفت : با توجه به گستره عالم واقع و جولان هنرمند در اين عالم چه كارها كه از دست هنرمند در اين عالم برنمي آيد.
استاد فلسفه دانشگاه تهران با اشاره به اين مطلب كه در نظر حكماي قديم عالم طبيعت نقطه مشترك تلقي مي شد اظهار داشت : ما نيز در ابتدا بايد نگاه خود را به طبيعت مشخص كنيم. در قرآن آمده است طبع علي قلوبهم يعني خداوند بر دلهاي آنها چاپ زد. مقصود از طبع كه به معناي چاپ است يعني اينكه طبيعت چاپ خداست و يا اينكه اگر خداوند را نبينيم طبيعت بر ما انسانها چاپ مي زند. اين آيه ترجمه اي و تفسيري به مانند طبيعت پيچيده دارد. همچنين اگر قرار است به طبيعت بعد معنوي مانند سنت گرايان داد مي بايست اين واژه را معني شناسي كرد. در اين نوع نگاه طبيعت اثر خداوند است و هماهنگي ميان طبيعت و خداوند بر قرار است.
عضو مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران در پايان اظهار داشت: طبيعت، كتابي سرشار از رمز الهي است. همچنين متني گشوده است كه بايد رمز گشايي كرد. حكمت و هنر نيز يكي از ابزار رمز گشايي از اين متن طبيعت است.
نظر شما