۱۹ اسفند ۱۳۹۱، ۱۷:۳۲

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران:

دسترسی آسان و برپایی فرهنگ اعتماد به مردم از اهداف ایستگاه‌های مطالعه است

دسترسی آسان و برپایی فرهنگ اعتماد به مردم از اهداف ایستگاه‌های مطالعه است

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران گفت: طرح ملی ایستگاه‌های مطالعه برای دسترسی آسان و برپایی فرهنگ اعتماد به استفاده کنندگان در کشور انجام می شود.

به گزارش خبرنگار مهر نشست خبری اسفندیار مبتکر سرابی مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران عصر امروز شنبه 19 اسفند با موضوع آشنایی و تبیین اهداف طرح ملی ایستگاه مطالعه در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.

مبتکر سرابی در ابتدای این نشست گفت: ما روز 29 تیرماه سال 89 به خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و با ارائه گزارش کارهایمان فکر کردیم کارهای بزرگی انجام داده ایم اما وقتی افق دید ایشان را دیدیم متوجه وسعت آن شده و فهمیدیم که به پای ایشان نمی رسیم. ایشان در آن جلسه منویاتی داشتند و از آن تاریخ به بعد نهاد کتابخانه های عمومی کشور سعی کرد برای پاسخ به این منویات و خواسته ها، برنامه های تازه ای ارائه بدهد و باعث دسترسی آسان مردم به اطلاعات مکتوب شود.

وی افزود: به این ترتیب سعی شد در تمام کتابخانه ها بخش مستقل کودک و همچنین بخش دفاع مقدس در نظر گرفته شود و کتابهای کتابخانه ها هم با نظر و کمک اعضای آنها خریداری شود. امروز نهاد کتابخانه ها طرح "کتاب من " را مقابل ما گذاشته که اگر عنوانی در کتابخانه ها وجود نداشت درخواست شده و در حدود 15 روز خریداری و وارد کتابخانه ها می شود. شبکه کتاب خوانان حرفه ای هم یکی از شبکه هایی است که هر ماه 20 مسابقه در آن برگزار می شود. در تمام کتابخانه ها نرم افزار نمایه نشریات به روز شده و بیش از یک میلیون و 300 مقاله در آن قابل دسترسی است. هر ماه هم 7 هزار مقاله به این نرم افزار مرکزی و مشترک افزوده می شود.

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران ادامه داد: با همین رویکرد بود که تصمیم گرفتیم در اماکن پرتردد مانند ترمینال ، راه آهن و فرودگاهها ، ایستگاههای مطالعه راه اندازی کنیم. در سال آینده نیز در هر شهر بالای 50 هزار نفر جمعیت، ایستگاه‌های مطالعه نصب می شود تا در هر هر جای ایران دسترسی آسان و رایگان به کتاب فراهم شود. وجه دیگر این طرح برپایی فرهنگ اعتماد به استفاده کنندگان است. مخاطب اگر از کتابی خوشش بیاید می تواند آن را به منزل ببرد ولی باید ظرف 15 روز آن را به یکی از ایستگاه‌های مطالعه بازگرداند.

وی در پایان سخنانش گفت: هر ماه در هر ایستگاه مطالعه 15 کتاب تهیه شده است که این کتاب ها هر ماه عوض می شوند و بر اساس تمام سلایق علمی علاقه مندان طبقه بندی شده اند. در حال حاضر استان تهران با 16 ایستگاه مطالعه در فرودگاه امام، مهرآباد و راه آهن تهران بیشترین میزان ایستگاه مطالعه در کشور را دارد.

در ادامه این برنامه مهدی تاج الدینی کارشناس ایستگاه مطالعه گفت: مهمترین رویداد در سال 90 دیدار کتابداران با مقام معظم رهبری بود که در تاریخ انقلاب نمونه ای ندارد. مهمترین نکته ای هم که در این دیدار مطرح شد بحث سرانه مطالعه در سطح کشور بود و بعد از دیدار مذکور اقداماتی صورت گرفت.

مبتکر سرابی افزود: اما نمی توان انتظار داشت هر فرد و هر خانواده کتابخانه ای تخصصی داشته باشد این بود که بحث عضویت در کتابخانه ها مطرح شد اما موضوع عضویت در کتابخانه ها ممکن است باعث کاهش رغبت عمومی شود به همین دلیل به این نتیجه رسیدیم که انگیزه های مطالعه را با آوردن کتاب به میان مردم بیشتر کنیم. بنابراین طرح ایستگاه‌های مطالعه کلید خورد که هدف از آن این بود که هر کس که هم کتابخوان نیست کتابخوان شود و در آن کتابهایی قرار دادیم که با ذائقه عمومی مخاطب متناسب باشد.

کارشناس ایستگاه مطالعه افزود: هر ایستگاه 15 عنوان کتاب دارد که مردم می توانند به آنها مراجعه کرده و بعد از 15 روز قرض گرفتن کتاب را بازگردانند البته قرار نیست کتاب به همان ایستگاهی که از آن قرض گرفته شده بود بازگردانده شود بلکه مردم می توانند آن را به دیگر ایستگاه‌های مطالعه بازگردانند و انتظار ما حفظ و نگهداری کتاب‌هاست. اگر هم می خواهند کتاب را برای خود نگهدارند مبلغ 2 هزار تومان به شماره حساب 123 در بانک تجارت یا بانک ملی یا شماره کارت 6037991199516588 موسسه انتشارات کتاب نشر واریز کنند.

وی گفت: مرحله اول کار ما شناسایی بود و مکانهای پرتردد را در نظر گرفتیم سپس ایستگاه‌ها جانمایی شدند در حال حاضر در تهران 16 ایستگاه داریم که 8 ایستگاه آن در فرودگاه مهرآباد، 5 ایستگاه در فرودگاه امام خمینی و 3 ایستگاه در راه آهن وجود دارد. ایستگاه‌ها هر روز شارژ می شوند و زمانی وجود ندارد که خالی از کتاب باشند.

تاج الدینی گفت: در هر ایستگاه 10 عنوان کتاب بزرگسال، دو عنوان کتاب نوجوان و سه عنوان کتاب کودک داریم. تا به حال 78 درصد کتابهای عرضه شده در ایستگاه‌ها توسط مردم عزیزمان برگردانده شده اند. در آینده در طرح توسعه سطح بندی، ایستگاه‌ها به سطوح یک و دو و سه تقسیم می شوند.

به گفته وی در حال حاضر ایستگاه‌ها در سطح استانی فعال هستند اما به زودی در سطح شهرستانی هم فعال خواهند شد و در نهایت به مکانهای مشخصی در کل کشور برپا خواهند شد. نیمه دوم فروردین 92 هم سری جدید کتابها در قفسه ایستگاههای مطالعه جاگذاری خواهند شد.

اسفندیار مبتکر سرابی در پایان این نشست درباره هزینه هر ایستگاه مطالعه گفت: برای هر ایستگاه در طول سال 50 میلیون تومان هزینه می شود.

کد خبر 2015058

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha