مطهرنیا در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه سوریه در سالی که گذشت در وضعیت گذاری خطرناک و فرسایشی قرار گرفت، افزود: این روند باعث شده است سوریه در دو سال گذشته منطق گذاری بصورتی بحران زا و بحران زی داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه نتیجه این اتفاقات فرسایش توان ملی سوریه و تخریب دستاوردهایی بود که در چندین دهه توسط سوری ها بدست آمده است، تاکید کرد: سوریه پس از دو سال اکنون چهره ای غمگین دارد که در آن هر کدام از جناح های درگیر خود را پیروز میدان می دانند.
مطهرنیا با اظهار اینکه آنچه مشخص است شکست خورده این ماجراها ملتی است که سرمایه های ملی اش تخریب شده است، بیان کرد: هر دو طرف درگیر در بحران سوریه هزینه های گزافی را برای مبارزه علیه یکدیگر پرداختند.
این تحلیل گر مسائل سوریه با بیان اینکه دولت اجازه نداده است که دولت پسابشاراسدی شکل گیرد، تاکید کرد: شکل گیری ائتلاف مخالفین به رهبری معاذ خطیب و به رسمیت شناختن آن توسط 130 کشور در سال 1391 زمینه ساز شروع دوران پسابشار اسدی شد.
مطهرنیا ادامه داد: البته مقاومت بشار اسد و حامیان او در صحنه عملیاتی سوریه طی این سال مانع از شکل گیری دولت پسابشار اسدی شد.
وی با بیان اینکه کسانی در سوریه به دنبال کمرشکن کردن مقاومت بودند، اظهار داشت: کسانی برنده اصلی در سوریه شدند که خواهان سوریه به صورت سرزمینی سوخته بودند.
سفر پوتین به آنکارا باعث ایجاد زاویه در نظرات تهران و مسکو بر سر سوریه شد
این تحلیل گر مسائل بین المللی با اظهار اینکه آنچه بیش از هر موضوع در اتفاقات سوریه به چشم آمد شکل گیری جبهه مقاومت و جبهه موافقت بود، افزود: در این سال جبهه موافقت با محوریت ترکیه، عربستان و قطر و در پیوستگی آشکار با کشورهای غربی بویژه آمریکا شکل گرفت.
مطهرنیا با تاکید بر اینکه غرب موفق شد یک جبهه موافقت در برابر جبهه مقاومت شکل دهد، گفت: اکنون نیز در دیگر بحران های منطقه ای ما شاهد همکاری میان اعضای آن محور با یکدیگر و با حامیان فرامنطقه ای شان هستیم.
وی با تاکید بر اینکه ما شاهد شکل گیری نوعی همکاری میان حامیان بشار اسد نیز بودیم، بیان کرد: ایران، روسیه و چین در این زمینه با یکدیگر همکاری داشتند.
این استاد دانشگاه با اظهار اینکه هر کدام از این کشورها بر اساس منافع و اهداف ملی تعریف شده خود به دفاع از بشار اسد پرداختند، تاکید کرد: در این میان ایران به دلایل ایدئولوژیک خاص خود و حفظ سوریه در محور مقاومت بیشترین میزان همکاری را برای حفظ بشار اسد انجام داد.
وی با بیان اینکه در میان حامیان سوریه به روس ها این انتقاد وارد می شد که در مراحل اولیه بیشتربه فکر حفظ بشار اسد بودند تا توجه به منافع ملت سوریه، اظهار داشت: با موفقیت های نسبی مخالفان، آرام آرام شاهد اعوجاج در سیاست های مسکو بودیم.
مطهرنیا با تاکید اینکه این اعواج را به خصوص در تاخیر دوماه ی پوتین برای سفربه ترکیه شاهد بودیم، گفت: پس از سفر آنکارا بود که تکیه روس ها بیش از حفظ بشار اسد در صحبت هایشان معطوف به دفاع از ملت سوریه شد و از موضع صریح خود در دفاع از شخص بشار اسد عقب نشینی کردند.
وی با اظهار اینکه این موضوع باعث ایجاد زاویه میان ایران و روسیه بر سر مسئله سوریه شد، بیان کرد: در همین فضا بود که ائتلاف مخالفان اسد با حضور 130 کشور شکل گرفت.
واکنش غرب به چراغ سبز ایران و روسیه بازگذاشتن دست اسد در سرکوب رادیکالیسم سوریه بود
این تحلیل گر مسائل بین المللی با اظهار اینکه پس از این شناسایی بود که صالحی و لاوروف در کنفرانس مونیخ با معاذ الخطیب دیدار کردند، اظهار داشت: این گفتگو به منزله شناسایی خطیب به عنوان رهبر مخالفان دولت سوریه بود.
مطهرنیا افزود: این چراغ سبز روسیه و ایران به معاذالخطیب باعث شد کشورهای غربی که خواهان ایجاد فضای مثبت برای عدم ورود کشورهای فرامنطقه ای به محیط عملیاتی سوریه بودند از آن بهره برداری لازم را انجام دهند.
وی با تاکید بر اینکه پس از این چراغ سبز شاهد رفتارهایی از سوی غربی ها بودیم که در واقع عکس العملی به آن بود، افزود: کاهش کمک های نظامی به مخالفان و بازگذاشتن دست بشار اسد برای سرکوب رادیکالیسم برخواسته از القاعده در میان گروه های سیاسی و نظامی موجود در سوریه از جمله این رفتارهای غرب بود.
غرب منتظر فرصت مقتضی برای تشکیل دولت پسابشار اسدی است
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه در این فضا بود که جنگ سوریه وارد مرحله فرسایش خود شد، اظهار کرد: در این شرایط غربی ها نیز تنها به حضور در دوران پسا بشاراسدی بسنده کردند.
وی با اشاره به بسنده کردن غربی ها به دوران پسابشار اسدی اظهار داشت: در این دوران از یکسو ارتش سوریه رادیکالیسم موجود در سوریه را هدف قرار دهد و از سویی تفکرات القاعده ای رادیکالیستی در سوریه ارتش سوریه را به چالش کشاند.
مطهرنیا با تاکید بر اینکه درگیری بین این دو جناح در نهایت به تضعیف آنها طی روندی فرسایشی و به نفع غرب تمام می شود، بیان کرد: غرب منتظر یک موقعیت مقتضی است تا با شناسایی مخالفانی که کمترین هزینه ها را برای تشکیل دولت پسابشار اسدی دارند، آرام آرام زمینه را برای تشکیل آن دولت فراهم آورد.
وی ادامه داد: بنابراین در آینده شاهد نوعی وزن کشی میان دو جناح موافق و مخالف بشار اسد برای چگونگی تشکیل دولت پسابشار اسدی خواهیم بود.
مطهرنیا افزود: از یکسو بشار اسد و حامیانش سعی خواهند کرد که این روند را به انتخابات آینده سوریه متصل کنند بگونه ای که انتخابات توسط خود بشار اسد و با حضور او برگزار شود و از سوی دیگر رقیب این جناح تلاش می کند تا با حمایت از معاذالخطیب و گروه های مسلح، زمینه ساز تشکیل حکومت پسا بشاراسدی برای کنترل انتخابات آینده شود.
راه حل بحران سوریه توجه به منافع مردم و تحقق دموکراسی بومی است
این تحلیل گر مسائل سوریه با اظهار اینکه مسئله اصلی در آینده سوریه زمان تشکیل دولت پسابشار اسدی است، بیان کرد: بنابراین هم حامیان بشار اسد و هم مخالفان اگر صادقانه در فکر آینده مردم سوریه هستند باید به دنبال بالابردن نقش مردم این کشور بر اساس یک دموکراسی اصیل باشند.
مطهرنیا با تاکید بر اینکه هر دو جناح باید در مواضع خود در مورد چگونگی تشکیل دولت پسا بشاراسدی عدول کنند، اظهار داشت: حامیان بشار اسد باید بپذیرند که اسد حدود دو دهه بر سوریه حاکم بوده است و یک دموکراسی اصیل حکومت بیش از یک دهه را برای یک کارگزار سیاسی نمی پسندد.
وی ادامه داد: بنابراین حامیان بشار اسد باید به جای حمایت از بشار اسد به حمایت از یک مردم سالاری بومی بپردازند.
مطهرنیا با تاکید بر اینکه مخالفین بشار اسد نیز باید برای تشکیل یک دولت ملی هماهنگ با خواست مردم سوریه و دموکراسی بومی شده باشند، تاکید کرد: آنها هم باید بپذیرند که انجام یک انتخابات آزاد و با نظارت بین المللی که در آن حامیان بشار اسد هم جزو کارگزاران اصلی در کنار سایرین باشد، منجر به تشکیل دولت پسا بشار اسدی می شود.
وی با اظهار اینکه اگر نشستی میان موافقان و مخالفان می شود باید ناظربه تشکیل دولت پسابشار اسدی با ویژگی های پیش گفته باشد، تاکید کرد: تشکیل این دولت باید با توجه به منافع ملت سوریه و با حضور تمامی نیروهایی باشد که در این بحران هزینه های متفاوتی را پرداخت کرده اند.
دوران پسابشار اسدی آغاز شده است
این استاد دانشگاه با اشاره به پیش بینی خود که از سال 2013 به بعد دوران پسابشار اسدی آغاز خواهدشد، گفت: اگر چه دوران پسابشار اسدی شروع شده است، ولی دولت پسابشار اسدی هنوز تشکیل نشده است.
وی با تاکید بر شروع این دوران جدید در سوریه اظهار داشت: اگرچه بشار اسد هنوزبر سوریه حاکم است ولی این دوران جدید آغاز شده است.
مطهرنیا با اذعان به اینکه حاکمیت عنصر ذهنی اعمال قدرت است، اظهار داشت: اکنون این عنصر ذهنیِ برتافته از دولت بشار اسد، مشروعیت بخش نظام حکومتی کنونی در سوریه نیست.
نظر شما