به گزارش خبرنگار مهر، امسال نیز چون سالهای دیگر مردم ایران خود را برای استقبال از سال نو آماده می کنند و در این ایام یکی از آیین هایی که سالیان سال اجرا می شود سنت زیارت اهل قبور و دیدار با خانواده های عزادار است.
مردم ایران در آستانه سال نو رسم و رسوم زیادی دارند که یاد از دست رفتگان در جمعه آخر سال یکی از آنها است، این سنت در نوع خود ارزشمند و همچون دید و بازدید سال نو علاوه بر صفای باطن و تلطیف روح یاد نو شدن در جهان دیگر را به ارمغان می آورد.
یاد رفتگان یادگار ایرانیان باستان
دیدار از اهل قبور سنتی باستانی است و از سالیان دورایرانیان در مناسبتی به نام "پنجه" یعنی یک روز از پنج روز پایان سال را به بزرگداشت درگذشتگان اختصاص می دادند و اعتقاد داشتند که فروهر نیاکان یا روح درگذشتگان در چنین روزی انتظار بازماندگان را می کشند.
زیارت اهل قبور با ورود اسلام به ایران رنگ و بوی اسلامی به خود گرفت و ایرانیان همان آداب را با تغییراتی در شب جمعه آخر سال تاکنون برگزار می کنند.
مردم ما هر شامگاه پنجشنبه بویژه در شب جمعه آخر سال دسته دسته بر سر قبور و مزار وابستگان خود که اسیر خاک شده اند حاضر شده و با خیرات حلوا، خرما، نان و... روح رفتگان خود را شاد می کنند.
آنها با پاشیدن گلاب، شستن قبور با آب زلال و نثار گل و ذکر صلوات و ختم سوره یاسین سعی می کنند یاد رفتگان را در دلها زنده و بهار را با یاد عزیزان از دست داده آغاز کنند.
زیارت مزار شهدا تجدید بیعت با آرمانهای والا
زیبایی این رسم وقتی بیشتر می شود که خیلی از افراد بر سر مزار شهدا می روند و با عطر افشانی و چیدن سفره هفت سین بر روی مزار شهدا همراه با تبرک جستن، با آرمان های شهدا برای سال پیش رو تجدید بیعت می کنند.
در روزهای آخر سال مادران شهدا نسبت به سایر اقشار با اشتیاقی بیشتر از هر هفته مزار فرزند شهیدش را غبار رویی و گلاب پاشی می کنند و گاه یک روز تمام را در کنار شهیدش می گذرانند.
دیدن چهره های درد آشنا و پر از مهر و محبت بر سر مزارها صفای آن روز ارزشمند را دو چندان می کند و به لطافت روح و نرمی قلبها می افزاید.
خیلی از شهروندان این کار را نزدیکی بیشتر با شهدا و نوعی احترام و پاسداشت آرمانهای آنها می دانند.
لیلا وارسته در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: شهدا در راه آرمانها و ایدههای مقدس شهید شده اند و ما با حاضر شدن بر سر مزار فرزندانمان آرمانهای آنها را مقدس شمرده و خود را پیرو راهشان می دانیم.
اعتقاد به عاقبت به خیری با یاد اهل قبور
به گفته این شهروند ما به هنگام زیارت قبور بویژه انسانهای مومن و شهدا پیمان میبندیم که در زندگی جز بر راه و روش آنان، گام برنداریم و از خدا می خواهیم همچون آنها عاقبت به خیر شویم.
علی صاحبی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، زیارت اهل قبور و یاد کردن مردگان را سنتی ارزشمند دانست و گفت: پرداختن به مسائل دنیوی ما را از خیلی کارهای مهم باز داشته است و اجرای این سنت کمک می کند لحظه ای به خود آمده و مرگ و زندگی را درک کنیم.
این شهروند عنوان کرد: ما با دست کشیدن به تربت و قبور رفتگان خود آرامشی را برای خود کسب کرده و انس و الفتی را نسبت به بازماندگان بدست می آوریم.
شب جمعه آخر هر سال این روزها بسیار جا افتاده است و به عنوان یک رسم پسندیده، برای هر فرد جامعه محسوب می شود تا جایی که در شهرهای بزرگ در این روز مقررات ویژه ترافیکی وضع می شود و برنامه ریزی برای حضور در قبرستان و چگونگی برنامه های آن و توزیع خیرات در آنجا، وقت زیادی از خانواده ها را به خود اختصاص می دهد.
آیین دیدار از بازماندگان در چهارشنبه سوری
در استان اردبیل علاوه بر این روز در شب چهارشنبه سوری مردم به منازل خانواده هایی که در سالجاری عزیزی را از دست داده اند می روند و با ذکر دعا و صلوات خود را در غم آنها شریک دانسته و برای اهل خانه آروزی سالی خوش و پر از شادی می کنند.
کوچه پس کوچه های شهر و روستاها در این شب مملو از رفت و آمد های مردم همچون عید نوروز می شود با این تفاوت که هدف و نیت یاد اموات و خوشحال کردن بازماندگان است.
به جا آوردن این سنت پسندیده توسط پیامبران و ائمه اطهار نیز بسیار سفارش شده چرا که بدست آوردن دل مصیبت دیدگان و یاد مومنی که اسیر خاک شده پیام آور خوبی برای رسیدن به اهداف تعالی است.
هرچند اینطور بنظر می رسد که به خاطر افزایش بی رویه قیمت ها و کاهش شدید قدرت خرید مردم دلها بیشتر از هر سال دیگری شور میزند اما بهار می آید تا دلهایمان را بهاری کند به قلبهایمان آرامش ببخشد، نوید شادابی و سرزندگی دهد و نوروز بر تار روزگار خوش بنوازد ...باید این بهار را با عزیزان از دست رفته قسمت کرد.
نظر شما