به گزارش خبرنگار مهر، از سري برنامه هاي جشن فرهنگ گناوه، دومين روز همايش تاريخ و فرهنگ گناوه با حضور احسان عبدي پور كارگردان مطرح سينماي كشور و ايرج شمسي زاده شاعر محلي سراي بزرگ جنوب ايران زمين و محمد مظفري مسئول انجمن هنرهاي نمايشي استان بوشهر در سالن خليج فارس گناوه برگزار شد.
مورخ مطرح گناوهاي در اين جشن به تشريح اوضاع حاكمان گناوه در دوره زنديه و قاجاريه پرداخت و اظهار داشت: كريم خان زند وقتي كه از آزاد خان افغان شكست ميخورد از حمكرانان مناطق ساحلي جنوب كمك مي خواهد كه در حدود چهار هزار نفر با تفنگ هاي چخماقي آزاد خان را شكست دادند و كريم خان آنها را تا اصفهان برد.
اميرحسين حياتداوودي گفت: اما محمد حسن خان اصفهان را محاصره كرد و كريم خان ناگزير به طرف شيراز عقب نشيني كرد و دشتستاني ها هم اسير شدند كه وقتي آزاد شدند ميرحسين، ميرمهنا و قائد حيدر حاكم گناوه به منطقه آمدند، اما مير مهنا مرتب به قائد حيدر حاكم گناوه حمله مي كرد.
وی ادامه داد: عاقبت قائد حيدر به هلني ها به مدت سه سال پناهنده شد كه دوباره بعد از تلاش هاي بسيار به گناوه برگشت و هلندي ها نيز به وسيله مير مهنا در جزيره خارگ شكست خوردند و از خليج فارس رانده شدند.
حیاتداوودی افزود: در زمان ميرعلي خان پسر قائد حيدر نيز يكبار ديگر لطفعلي خان زند از حاكم گناوه كمك خواست و حكمرانان ساحلي را به ياري گرفت و زال خان خشتي و مير عليخان به كمك او شتافتند و در دشت خشت رضا قلي خان فرستاده آقا محمد خان را شكست دادند.
وی گفت: زال خان خشتي هم به دست آقا محمد خان زبانش بريده شد و مير عليخان نيز از زخمي كه در كمارج برداشته بود كشته شد و همه اين مناطق به دست شيخ نصر آل مذكور افتاد، زيرا از لطفعلي خان حمايت نكرده بود و در عوض به آقامحمد خان قاجار در اين راستا كمك كرده بود.
يكي از مداحان گناوه هم در اين همايش به بيان شروه ها و سرود هاي مردم گناوه در هنگام شادي و غم پرداخت و اظهار داشت: در قبال مرثيههاي بوشهري آهنگهاي غمانگيز بوشهري است كه به اين اشعار در ادبيات فارسي دوبيتي ميگويند.
حسن توزي گفت: اين اشعار داراي آهنگي هايي شاد و گاهي هم غم انگيز هستند و بيت خواني هم در مراسم هاي مذهبي چون محرم و صفر و هم در مراسم هاي شادي گناوه اي ها به اجرا در مي آيد.
وي ادامه داد: در نزد مردم گناوه بيت خواني به سرور شهرت دارد و در ايام محرم مثل مجالس حجله قاسم و در شاديها همچون عروسيهاي گناوه كاربرد بسياري دارد.
توزي در پايان گفت: بيده گوني در منطقه شمال استان بيشتر رايج است و شامل اشعاري شاد و غم انگيز مي باشد كه در مراسم هاي ترحيم از آن استفاده مي شود.
در اين همايش ايرج شمسي زاده شاعر بزرگ محلي سراي گناوه اي چندين بار به روي سن آمد و به سخنرانان هداياي آنها را اعطا كرد و در پايان شعري از اشتري خواند و گفت: خودش براي مراسم امروز متاسفانه چيزي آماده نداشته است؛ با اين وجود وي چندين بار مورد تشويق هاي پياپي شركت كنندگان در مراسم قرار گرفت.
لوح تقدير عزيز افتخاري، امير حسين حياتداوودي، احسان عبدي پور و پدرش و سيد نواب موسوي عكاس برجسته گناوه اي فيلم تنهاي تنهاي تنها توسط شمسي زاده به آنها اعطا شد.
كارگردان فيلم تحسين شده جشنواره فجر يعني تنهاي تنهاي تنها نيز در اين جشن اظهار داشت: گناوه داراي برجستگان فراوان در حوزه هاي مختلف فرهنگي و هنري استان بوشهر است و بايد به گناوه در عرصه هنر يوجه بيشتري شود.
احسان عبدي پور سپس به بيان خاطراتي از دوره همكاري با هنرمندان تئاتر گناوه پرداخت و گفت: از استاد محمد ابراهيم زاده مطلق درس هاي بسياري در زمينه تئاتر آموختم و همكاري با هنرمندان تئاتر گناوه از افتخارات من است.
در اين همايش سه كار موسيقي توسط حسين رئيسي، محمدرضا فاريابي و اكبر يوسفزاده از هنرمندان برتر موسيقي گناوه اجرا شد كه كار دوم به علت نوآوري و اينكه شعري بومي داشت، با سيل خروشان تشويقهاي حاضران در سالن مواجه شد.
در پايان اين مراسم گزيده اي از فيلم تنهاي تنهاي تنها ساخته احسان عبدي پور و تحسين شده در جشنواره بينالمللي فيلم فجر تنها براي هنرمندان تئاتر گناوه اكران شد.
نظر شما