بررسی وضعیت پژوهش در دانشگاه های ایران
در مهرماه 91 گروه دین و اندیشه خبرگزاری مهر موضوعات مختلفی را بررسی کرد از جمله به وضعیت پژوهش در دانشگاهها پرداخته شد. دکتر مصطفی عباسی مقدم، عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان در این مورد گفت: در بحث پژوهشهای دانشگاهی باید نگاهی به محصولهای پژوهش در دانشگاه ها داشته باشیم، محصول دانشگاه یا فارغ التحصیلانی هستند که در دانشگاه آموزش دیدند یا پرورش پژوهشگرانی است که در عرصه های مختلف تحقیق می کنند و یا تولید دانش است. ملاک ISI نه تنها گویای پیشرفت علمی، حتی گویای پیشرفت پژوهشی و تولید دانش محض ما هم نیست، در واقع ما به نقشه جامع پژوهشی کشور نیاز داریم تا نیازها و اقدامات را طراحی و برنامه ریزی و دستگاه ها را به انجام آن ملزم کند.
حجتالاسلام دکتر علیرضا پیروزمند، معاون فرهنگستان علوم اسلامی قم نیز ملاک تعداد مقالات منتشر شده در ISI، را ملاک کاملی برای سنجش رشد علمی کشور ندانست و گفت: البته در شرایط فعلی نباید با تحرک علمی ولو با معیار ISI بی تفاوت باشیم، باید به این سمت حرکت کنیم که شبکه مستقلی را تعریف کنیم که در آن موضوع، روش و نتایج تحقیق متناسب با معیارهای بومی و اسلامی مورد ارزیابی و قضاوت قرار گیرد.
حجت الاسلام دکتر رضا برنجکار رئیس پردیس قم دانشگاه تهران نیز با بیان اینکه چاپ مقالات در مجلات بین المللی ازجمله مؤسسه ISI از جهات مختلف برای ما مفید است، گفت: اما این بدان معنی نیست که ارزیابی مقالات ما خصوصا مقالات علوم انسانی که از محدودیتهایی برای چاپ برخوردار است، توسط آنها صورت گیرد. دکتر محمدصادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه شرط مقالات در چارچوب ISI اتفاق واقعی نیست که به صورت جدی قابل توجه باشد، گفت: رتبه بندی ISI هیچ واقعیتی ندارد و مقالات باید مشکلی از مشکلات جامعه را حل کند.
حجت الاسلام دکتر حمیدرضا شاکرین، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه باید پایگاه استنادی جهان اسلام را تقویت کرد، گفت: باید نظام اعتباربخشی متناسب با نیازهای داخلی قائل شویم و بالاترین امتیازها را به مقاله ای بدهیم که بتواند به بهترین وجهی نیازهای داخل را تأمین کند. دکتر محمد محمدرضایی، عضو هیئت علمی پردیس قم دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه مسیر علم و دانش در دانشگاه ها باید مهندسی فرهنگی شود، گفت: دانشها باید برای رفع نیازهای داخلی به کار گرفته شود و انتشار آن در محافل بین المللی جنبه ثانوی دارد. دکتر حمیدرضا آیت اللهی رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ISI را دارای ضعفها و نقصهای بسیار دانست و گفت: اگر پایگاه استنادی جهان اسلام بتواند خود را گسترش دهد و جایگاه خوبی در سطح جهانی پیدا کند، می تواند به عنوان جایگزینی برای ISI مطرح شود.
ذی القعده؛ ماه زیارتی امام رضا(ع)
19 مهرماه مصادف بود با زیارت مخصوصه امام علی بن موسی الرضا(ع)؛ هرچند که ماه ذی القعده را که در آن ولادت امام رضا(ع) و زیارت مخصوصه ایشان ذکر شده است، می توان ماه امام رضا(ع) نامید که بر زیارت آن حضرت از دور و نزدیک بسیار سفارش شده است. در این ماه ولادت حضرت معصومه(س) و نیز احمدبن موسی شاهچراغ(ع) وجود دارد که حد فاصل این ایام تا ولادت امام رضا(ع) «دهه کرامت» نامیده شده است و در ایران و سراسر جهان شیعیان با برپایی جلساتی مختلف ارادت خود را به خاندان عصمت و طهارت نشان می دهند. در خصوص زیارت امام رضا(ع) علامه مجلسی می گوید: زیارت حضرت رضا(ع) در روزهای مقدس اسلامی افضل است؛ خصوصا روزهایی که اختصاص به آن حضرت دارد. مثل روز ولادت (11 ذی القعده) و روز شهادت آن حضرت (مطابق مشهور آخر ماه صفر) سپس از کتاب اقبال مرحوم سید بن طاووس استحباب زیارت آن حضرت را در روز 23 ذی القعده (طبق روایتی روز شهادت آن حضرت) نیز نقل می کند و در پایان می نویسد: استحباب زیارت آن حضرت در ماه رجب گذشت (بحار الانوار جلد 99 صفحات 43 و 44) . مرحوم محدث قمی روز 25 ذی القعده را نیز به این موارد ضمیمه کرده است.
خدمتکار پاپ به یکسال و نیم زندان محکوم شد
گابریله 46 ساله که در ماه می سال جاری میلادی و پس از آنکه انتشار برخی اسناد ارایه شده توسط وی به رسانه ها از وجود فساد مالی و درگیری های داخلی در واتیکان پرده برداشت، تفهیم اتهام شده بود. گابریله در دادگاه گفته بود که احساس یک سارق را ندارد. پیش از این نیکولا پیکاردو دادستان واتیکان خواستار حکم سه سال زندان برای خدمتکار ویژه پاپ شده بود که نهایتا دادگاه حکم به یک سال و نیم حبس داد.همچنین طبق این تصمیم، دادگاه گابریله را از کار کردن در مشاغل رسمی واتیکان برای همیشه محروم است. از آنجا که در واتیکان زندانی وجود ندارد گابریله محکومیت خود را در زندانی در ایتالیا سپری می کند.
انتشار گزارشاتی درمورد منزلت زن در اسلام/ بحثی درباره طلاق و علل آن
در اسلام برای صیانت سلامت زن از آفات زمان و محیط دستورالعملهای خاصی صادر شده که در درجه اول همگی به نفع خود زن است و در درجه دوم به نفع خانواده و جامعه است. گروه دین و اندیشه خبرگزاری مهر، در مهرماه سال 91 سلسله گزارشاتی را درمورد منزلت زن در اسلام منتشر کرد که "جایگاه زن در قرآن و حدیث/ اسلام تبعیض جنسی را باطل میداند"، "تفاوت حجاب اسلامی با پوشش رهبانی " ، "نقش های چندگانه زن؛ از نقش اجتماعی تا اهمیت مادری"، "تاثیر فعالیت سیاسی و اجتماعی زنان در مقابله با تهاجم فرهنگی"، " زن و مرد؛ نفس یگانه با دو تجلی "، " قصه پرغصه طلاق/ وعده هایی که جدایی می آورند"، "نقش اولی زن در خانه/ لزوم پیوند خانواده و اجتماع " و "زن محور اصلی توسعه اجتماعی است/ زنانگی زن باید حفظ شود"از جمله عناوین این گزارشات به شمار می رود.
از دیگر موضوعاتی که در این ایام در گروه دین و اندیشه بدان پرداخته شد، بحثی در مورد طلاق و علل آن بود. طلاق یکی از پدیده های اجتماعی است که روز به روز گسترش می یابد و خانواده های بیشتری گرفتار آن می شوند، فلذا بررسی ماهیت و ابعاد آن اهمیت دارد. " انتظارات کودکان طلاق/ راهکارهایی برای کاهش اثرات منفی جدایی والدین"، " آسیب شناسی طلاق در جوامع نوین/ اصالت "خود" طلاق را افزایش می دهد"، " پیامدهای منفی طلاق؛ از احساس گناه تا انزوا و تنهایی"، "طلاق آخرین مرحله است/ محبت و عشق وام بانکی نیست"، " آثار منفی طلاق در زندگی فرزندان/ کودک نمی تواند پدر و مادر خود را طلاق دهد"، " طلاق در ادیان مختلف؛ از آئین زرتشت و یهود تا شرایط و انواع آن در اسلام" و... عناوین برخی از این گزارشات هستند.
بررسی فلسفه قاره ای و تحلیلی
در اواسط مهرماه موضوع دیگری که در خبرگزاری مهر بدان پرداخته شد؛ بررسی تفاوت فیلسوفان تحلیلی و قاره ای در گفتگو با فلاسفه و اساتید خارجی بود. پروفسور متیو کرامر استاد فلسفه سیاسی و فلسفه حقوق دانشگاه کمبریج و مدیر برنامه فلسفه سیاسی و فلسفه حقوق در این دانشگاه با اشاره به اینکه فیلسوفان قارهای فیلسوفانی گزافهگو و قلنبه نویس هستند، گفت: در مقابل آنها فیلسوفان اخلاق در سنت تحلیلی با دقت مفروضات و فرضیههای خود را مشخص میکنند. فلسفه اخلاق در سنت فلسفه تحلیلی از دقت، غنا و قوت بیشتری در مقایسه به سنت فلسفه قارهای برخوردار است.
پروفسور سوزان هاگ منطقدان معاصر و استاد فلسفه و حقوق دانشگاه میامی آمریکا نیز با اشاره به اینکه فیلسوفان تحلیلی به طور عمیق به فلسفه اخلاق نپرداختهاند، گفت: این موضوع که فیلسوفان تحلیلی توجه بیشتری به فلسفه اخلاق در مقایسه با فیلسوفان قارهای داشتهاند، درست نیست. پروفسور مایکل آلن گلسپی استاد فلسفه و علوم سیاسی دانشگاه دوک آمریکا نیز بر آن است که در مقایسه با سنت فلسفی آلمان، در سنت فلسفی فرانسوی فلسفه اخلاق چندان مورد توجه جدی قرار نگرفته و می توان گفت که سنت فلسفی آلمان توجه جدیتری به فلسفه اخلاق داشته تا سنت فرانسوی. پروفسور آلن وود عضو آکادمی هنر و علوم آمریکا و استاد فلسفه دانشگاه استنفورد گفت: ریشه و مبنای فلسفه تحلیلی، سنت قارهای و به ویژه آلمانی است. بر این اساس شاهد هستیم که متفکران و اندیشمندان اصلی در سنت تحلیلی اصالتاً آلمانی یا اتریشی بودند.
جنبههای مثبت غدیر تبیین شود/ قدرشناس نعمت ولایت باشیم
سومین نشست جهانی دهه غدیر شنبه 22 مهرماه به مناسبت گرامیداشت روز ولایت و عید غدیر خم که در اواسط آبان ماه 91 بود، در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد و آیتالله محمدرضا مهدوی کنی طی سخنانی به احادیثی از پیامبر(ص) اسلام در مورد جایگاه امام علی(ع) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) اشاره و تاکید کرد: در مساله غدیر آنچه که در عمل تاریخی موثر بوده جنبههای اثباتی قضیه بوده و خداوند در قرآن به این جنبه تاکید داشته که میفرماید "بلغ ما انزل الیک". مشکل این است که به خیلیها مساله اصل رسالت پیامبر(ص) که همان ولایت و امامت است نرسید، تبلیغ با صحبت فرق میکند، تبلیغ یعنی رساندن. اگر مطلبی را به کسانی برسانیم تبلیغ میشود، لذا پیامبر(ص) مامور به تبلیغ میشوند. همه پیامبران خدا وظیفه ابلاغ رسالت را داشتند، خداوند در آیه تبلیغ تاکید دارد که اصل رسالت به مردم نمیرسد مگر اینکه اصل ولایت بیان شود چون برای رساندن این جایگاه تنها رسالت نبی کافی نیست، بلکه ولایت ولی هم لازم است.
سالروز شهادت جوادالائمه(ع)
سه شنبه 25 مهرماه مصادف با 29 ذیقعده، سالروز شهادت امام جواد بود.امام جواد (ع) به رغم فشارها و تنگناهای بسیاری که با آن روبرو بودند اقدام به ایجاد شبکه ارتباطی وکالت نموده و در سراسر قلمرو حکومت عباسی کارگزارانی را اعزام کردند تا با فعالیت گسترده خود بتوانند از تجزیه نیروهای شیعی جلوگیری کنند.
برپایی نشست «کرامت ادیان و محکومیت اهانت به مقدسات دینی» /توهین به پیامبر اسلام(ص) مقدمه توهین به دیگر ادیان است
در پی موج اعتراضات شدید مسلمانان جهان به افزایش توهین به مقدسات اسلامی و پیامبر اکرم، نشست «کرامت ادیان و محکومیت اهانت به مقدسات دینی» سه شنبه 25 مهرماه با حضور برخی از نمایندگان رهبران اقلیتهای دینی ایران در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامب برگزار شد.
دکتر اعتصامی قائممقام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این نشست توهین به مقدسات دینی در غرب را به بهانه آزادی بیان محکوم کرد و گفت: این توهین نه تنها با اصل فطرت بشر مخالف است بلکه با آموزه های علمی خود آنها نیز در تعارض است. چراکه امروز مبانی فرهنگ در ساختار نظری غرب بر دوش متفکران و جامعه شناسان آنها انسان شناسی را به عنوان خاستگاه فرهنگ تلقی می کنند؛ آنها اگر علم خودشان را زیر سوال ببرند ناراحت میشوند چه رسد به توهین دینی. زیرا فطرت بشر اصل توهین را نمیتواند بپذیرد.
اسحاق مدنی مشاور رییسجمهور در امور اهل سنت نیز در این نشست، با اشاره به آیاتی از قرآن کریم در نهی توهین به مقدسات مشرکین گفت: خداوند در قرآن مسلمانان را از توهین به مقدسات مشرکین برحذر می دارد چه رسد به مقدسات ادیان الهی که اعتقاد به دیگر پیامبران الهی به مانند اعتقاد به حضرت محمد(ص) لازمه ایمانی ما است.
مشاور رییسجمهور در امور اهل سنت با اشاره به اینکه اهانت در هر جامعهای غیرقابل پذیرش است، از رفتار دوگانه غربیان نسبت به مقدسات دینی اظهار تعجب کرد و گفت: غربیان که امروز مدعی فرهنگ و تمدن و پیشرفت هستند به اسم آزادی بیان اهانت به پیامبر اسلام(ص) را جایز و قانونی می دانند و هیچ توجهی به اعتقاد بیش از 1.5 میلیارد مسلمان نمی کنند.
تظاهرات مسلمانان انگلیس علیه گوگل/ فیلم موهن را از اینترنت خارج کنید
یکشنبه 14 اکتبر مصادف با 23 مهرماه هزاران نفر از مسلمانان انگلیس با تظاهرات در مقابل شرکت گوگل در لندن نسبت به فیلم موهن و ضد اسلامی در آمریکا اعتراض کردند و از این شرکت خواستند که فیلم مورد نظر را از اینترنت خارج کنند.
روز ازدواج و خانواده
چهارشنبه 26 مهر(اول ذیحجه) سالروز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) بود که روز «ازدواج و خانواده» نامگذاری شده است. تحقق ازدواج علی (ع) وفاطمه (س) براساس وحی آسمانی و توسط پیامبر (ص) و با رضایت قلبی هر دو بزرگوار صورت گرفت. حضرت علی (ع) در سن 21 سالگی وفاطمه (س) در سن 9 سالگی در تاریخ اول ذی الحجه سال دوم هجری زندگی خود را آغاز کردند.
نگاهی به زندگی و اندیشه سیاسی خواجه نظام الملک
28 مهرماه سالروز تولد خواجه نظام المک بود. بسیاری به دلیل مطالبی که نظام الملک در خصوص پادشاه ومملکت داری بیان کرده مدعی شده اند که وی در پی اعاده نظریه پادشاه آرمانی بوده است اما به نظر میرسد این مدعا کاملا غلط میباشد. بحث مهم واساسی که نظام الملک در آیین مملکت داری به آن اشاره میکند و میتوان از آن به عنوان یک حرکت فرهنگی تاثیرگذار یاد کرد این است که او معتقد بود استفاده از گروههای متفاوت مانند غزها تنها در هنگام نبرد و برای جنگیدن در سپاه اشتباه است زیرا اینان بعد از مدتی طغیان کرده و مدعی حکومت می شوند. او معتقد است برای اینکه این اتفاق نیافتد باید افراد را به فرهنگ حکومت آشنا کرد وبه تعبیر بهتر به آنان بال فرهنگی داد. زیرا مساله مربوط به فرهنگ تاثیر گذارتر میباشد.
نظر شما