به گزارش خبرنگار مهر، دانشگاهها در سال تحصیلی 91 به تبع برخی مشکلات مالی در کشور، واگذاری امور رفاهی به بخش خصوصی، کاهش و دیرکرد در اختصاص بودجه، نسبت به سال های گذشته با مشکلات بیشتری دست به گریبان بودند که همه دست به دست هم داد تا سال تحصیلی 91 سال سختی برای آموزش عالی باشد.
در زیر به مهمترین مشکلات دانشگاهها اشاره می کنیم و مروری بر این رخدادها خواهیم داشت.
قطع دسترسی دانشگاه ها به پایگاه های علمی بین المللی
یکی از مشکلاتی که دانشگاهها در سال گذشته با آن مواجه شدند، قطع دسترسی بسیاری از دانشگاهها به پایگاههای استنادی بین المللی مانند ISI به دلیل پرداخت نشدن حق عضویت بود یا سایر مشکلات بود که این مساله باعث شد اعضای هیئت علمی و دانشجویان به ویژه تحصیلات تکمیلی به دلیل عدم دسترسی به منابع اطلاعاتی مورد نیاز در تبیین و تحلیل مقالات علمی و پایان نامه با مشکل مواجه شوند.
کمبود یارانه غذایی در ماه های پایانی سال
بسیاری از دانشگاهها در روزهای پایانی سال 91 با کمبود یارانه تغذیه دانشجویی مواجه شده و اعلام کردند در صورتی که مساعدتی در این زمینه صورت نگیرد دچار مشکل می شوند، دانشگاه تهران هم به عنوان نماد آموزش عالی کشور از این قاعده مستنثنی نبود به طوریکه برای حل این مشکل قرار شد جلسه ای توسط مسولان ذی ربط تشکیل شود.
افزایش قیمت غذا و کاهش کیفیت
بخشنامهای تحت عنوان "هدفمند کردن غذای دانشجویی" به دانشگاه ها ابلاغ شد، هدف وزارت علوم از ابلاغ این بخشنامه، هدفمند کردن امور تغذیه در راستای ارائه غذایی با کیفیت بالاتر، تقویت نقش حاکمیتی و نظارتی بهتر دانشگاه در زمینه امور تغذیه دانشجویی و ایجاد تنوع غذایی بود اما به گفته دبیران شورای صنفی بیشتر دانشگاهها در سال گذشته، فقط هزینه غذا افزایش یافت و تغییری در کیفیت غذا به صورت محسوس رخ نداد.
مشکلات مالی آموزش عالی
یکی از حادترین مشکلاتی که دانشگاهها درسال گذشته با آن مواجه شدند عدم اختصاص کل بودجه تخصیصی به ویژه بودجه عمرانی بود که این مساله منجر به توقف اجرای پروژههای عمرانی در برخی از دانشگاهها شد و دانشگاههای دیگر نیز پروژه های عمرانی را اولویت بندی کرده و تنها پروژه هایی را احداث کردند که واقعا ضروری بود، دانشگاهها در سال گذشته سعی کردند با بکارگیری اقتصاد مقاومتی، صرفه جویی، درآمدهای اختصاصی و راههای دیگر کسری بودجه را جبران کنند.
کمبود خوابگاه در 50 دانشگاه سراسری
براساس اطلاعات دفترچه کنکور سراسری سال 91 حدود 50 دانشگاه اعلام کردند که فاقد خوابگاه هستند و یا در ارائه خوابگاه به دانشجویان محدودیت دارند و مجبورند دانشجویان خود را در خوابگاههای خودگردان اسکان دهند. به دنبال این مشکل اکثر دانشجویان مجبور به اسکان در خوابگاههای خودگردان و پانسیون های دانشجویی شدند .
گرفتن آزمون دکتری در رشته های بی ظرفیت دانشگاه ها
یکی از مشکلاتی که برای داوطلبان آزمون دکتری، در سال گذشته رخ داد، اعلام عدم پذیرش در برخی رشته های برخی دانشگاهها بود. این دانشگاهها بعد از آزمون اعلام کردند پذیرش دانشجو ندارند.
ماجرای بورسیههای جامانده از تحصیل
سال گذشته دانشجویان بورسیه خارج به دلیل نوسانات ارزی بیشترین مشکل را در میان دانشجویان کشور داشتند و روزی نبود که خبر جدیدی در مورد بورس خارج اعلام نشود.
دانشجویان بورسیه خارج به دنبال اعلام وزارت علوم مبنی بر وجود مشکل برای اعزام این افراد و ارائه راهکارهایی مانند تبدیل بورس خارج به داخل، دچار سرگردانی شده و برای ادامه تحصیل خود در داخل و خارج بلاتکلیفی های زیادی را تحمل کردند.
تبعات راهاندازی واحد بینالملل در یک دانشگاه
مسئولان دانشکده منابع طبیعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری سال گذشته در راستای ایجاد واحد بین الملل، دانشجویان دانشکده منابع طبیعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری را به خوابگاه دانشگاه منتقل کرده و دانشکده را به واحد بین الملل تبدیل کردند که این مساله باعث بروز مشکلاتی برای دانشجویان این دانشکده شد.
کمبود فضای فیزیکی در دانشگاه مراغه
دانشگاه مراغه یکی از دانشگاههایی بود که سال گذشته دچار کمبود فضای آموزشی بود و این مساله باعث شد دانشجویان برای استفاده از کلاس های درس در بیرون از کلاس بنشینند. دکتر محمد زاد شکویان رئیس دانشگاه مراغه گفت: این مشکل به دلیل کمبود فضای فیزیکی دانشگاه و رشد صددرصدی ظرفیت ایجاد شده است.
دانشگاهی که آب آشامیدنی نداشت
دانشگاه گرمسار دانشگاهی بود که سال گذشته پس تاسیس به دلیل اینکه بتواند به سرعت دانشجو پذیرش کند، امکانات رفاهی و آموزشی ضعیفی را برای دانشجویان ایجاد کرد این دانشجویان اب آشامیدنی نداشته و کلاس های درس آنان در ساختمان اداره منابع آب گرمسار برگزار می شد.
تبدیل نمازخانه به خوابگاه دانشجویی
دانشگاه زنجان سال گذشته برای جبران کمبود خوابگاهی نمازخانه و سالن تلویزیون این دانشگاه را به خوابگاه تبدیل کرد رئیس دانشگاه نیز اعلام کرد که 19 سال است خوابگاهی در دانشگاه زنجان احداث نشده ولی ظرفیت ها افزایش یافته است.
نظر شما