به گزارش خبرنگار مهر، استان بوشهر در این ایام که نوروز است و بهار، میزبان گردشگراني است كه صد البته همه دشواري راه طولانی تهران و همدان و اصفهان و شیراز و اقصي نقاط كشور تا بوشهر را مي پيمايند تا علاوه بر تفریحات و گردش بین راهی، رسیدن به سواحل و آبهای زیبای خلیج فارس را به همراه ساعاتی گردش و تفریح بر دریا و لنجسواری و قایقسواری تجربه كنند.
به همین منظور قایقهای تفریحی در بنادر صیادی و دو فروند لنج در کانال بوشهر برای همه مسافران نوروزی که میهمان مردم و شهر بوشهر هستند اختصاص یافته و مسافرین با پرداخت کرایه، اوقاتی زیبا و به یاد ماندنی در دریا به سر میبرند.
گویا در این رابطه قبل از ایام عید ستادی متشكل از ادارات ذیربط برای ساماندهی و نحوه گردش مسافران در دریا با شناورهای تفریحی تشکیل شده و صورتجلسات و مقرراتی خاص نیز به تصویب رساندهاند که قاعدتاً میبایست همه جوانب امر و بهویژه مواردی که در سالهای گذشته موجبات مشکل برای مسافران یا مردم بوشهر در این رابطه بوده در نظر گرفته و رفع ميشد.
در همین ایام بخشی از مسافرین نوروزی میهمانان اختصاصی خانوادههای بوشهری بوده که به نوعی علاوه بر مسافرت نوروزی، برای دید و بازدیدهای خويشاوندي به بوشهر آمدهاند و نه در چادرها بلکه در منازل قوم و خویش خود سکونت دارند و انتظار دارند اقوامشان آنان را به تفریحات دریایی ببرند.
در این بین خانوادههایی نیز هستند که میهمانان جامعه ماهیگیر بوشهر بوده و ماهیگیران نیز مانند همه اقشار دیگر در نظر دارند میهمانان خود را به دریا که به تعبیری باغ و مزرعه جامعه صیادی است، همراه با شناور خصوصی خود که به نوعی وسیله نقلیه دریایی میزبان است، به گردش دریایی ببرند؛ آن هم در حالی که شناورشان هیچ تفاوتی با شناورهای تفریحی ندارد.
حتی شماري از خانوادههای ماهیگیران، از سرپرست خانواده انتظار دارند در این ایام تفریح و بهار با شناور خودشان ساعاتی را در دریا به سر ببرند؛ کما اینکه به طور سنتی بعضی از ماهیگیران در ایام سیزده بدر خانوادههای شان را به جزیره و شبهجزیرههای اطراف بوشهر مانند شیف، علفدون و سهدندون میبرند.
اما در کمال تعجب بزرگواران و آقایانی که ساماندهنده نحوه تفریحات دریایی هستند، با تنظیم مقرراتی که از صدر تا ذیل آن را خودشان رعایت نمیکنند، عملا از تفریح دریایی خانواده ماهیگیران و مهمانان نوروزی آنان جلوگیری میکنند.
اين محدوديت براي جامعه صيادي در شرايطي است كه همه مسئولان ذیربط اعم از بندر و دريانوردي میهمانان خصوصی خود را با یدککشهای دولتی و اجارهای بندر، میهمانان نیروی انتظامی با قایقهای گلف و خانوادههای نیروی دریایی با ناوچههای خودشان که امری مرسوم نیز است، برای تفریح دريايي در نوروز هیچ مانعی ندارند و این حق خانوادههای آنان و میهمانان خصوصیشان است که همه ساله برقرار بوده است؛ حال چگونه است که مقررات را طوری تنظیم میکنند که مالکان شناورهای صیادی اعم از لنج و یا قایق حق ندارند خانوادهها یا میهمانان خصوصیشان را با شناور خود به تفريح دريايي ببرند؟
این محدوديت فقط گريبانگير جامعه ماهیگیر شده است
قاعدتا کسی نمیتواند معترض ادارات و یا کارکنان استخدامی در بندر و یا دریابانی و نیروی دریایی باشد که در این ایام از مجموعه امكانات دریاییشان برای تفریح خانواده و یا میهمانانشان در دریا بهره ميبرند، از اين رو براي بخش ماهیگیری نیز که دارای وسیله دریانوردی است همین انتظار پديد آمده است.
اما قابل تعجب این که برای ماهیگیران یا شدنی نیست و یا طی کردن هفت خان رستم اداری لازم است و متأسفانه معلوم نیست بر اساس کدام دلیل منطقی اين محدوديت پيش آمده است!
از سوی دیگر مواردي مانند بیمه حوادث و یا بهکارگیری و الزامات جلیقه نجات نیز از موضوعاتی است که برای همین نهادهای اداری ذیربط حل شده است، اما بهانهای شده برای جلوگیری از تفریح دریایی ذیحقی که هم خانواده ماهیگیران و هم میهمانان آنان انتظار دارند.
همه مردم در کانال بوشهر و در دریا شاهدند که دهها میهمانی که در شناورهای دولتی به تفریح میپردازند هیچکدامشان ملزم به پوشیدن جلیقه نجات نیستند و یا اصولاً چنین چیزی در یک تفریح کوتاه مدت شدنی نیست؛ چرا كه پوشیدن جلیقه برای اوقات اضطراری است وگرنه نه در هواپیما كه جلیقههای متعدد وجود دارد و نه در شناورهای مسافربری دریایی که طی مسیر میکنند پوشیدن جلیقه جز در ساعات حادثه و اضطرار الزامی نیست.
لذا از فرماندار محترم بوشهر که خود نیز مدتها فرماندار بزرگترین بندر صیادی (شهرستان دير) بوده است، انتظار ميرود همراه با مسئولان ذیربط، با تصمیمات مردمدار و مقررات سهل و آسان در این ایام که اوقات تفریح و گردشگری مردم است، زمینه بهرهمندی هر چه بیشتر شهر بوشهر را از درآمدهای توریستی و جذب مسافرین نوروزی فراهم کنند.
اگرچه ممکن است بعضی مواقع حوادث ناخوشایند و ناگواری نیز رخ دهد که این امر در خشکی و جادهها نیز اجتنابناپذیر است و قطعا در اثر خطاهای انسانی است نه عدم ایمنی وسیله مورد استفاده، همانگونه که اواخر سال 90 برای کشتی بزرگ مسافربری ایتالیایی به نام کاستاکونکوردیا نیز با همه تجهیزات و دستگاههای مدرن کمک ناوبری و حتی بهرهگیری از دو فرمانده باتجربه آن هم در روز و با داشتن همه امکانات نجات، حادثه پيش آمد و نزدیک به 32 کشته، دو مفقود و قریب 64 زخمی حادث میشود.
لازم به توضیح است جامعه ماهیگیر استان بوشهر با شناورهای دارای استاندارد دریانوردی غالبا نقشی فعال در جلوگیری از خسارتها و حوادث دریایی را ایفا میکنند و در امر نجاتغریق فعالانه و با تمام توان حتی در شرایطی که برای شناورهای اختصاصی نجات امکان موثر در محل حادثه و شرایط طوفانی نیست، حضور دارند و به طور شبانهروزی به لحاظ فعالیت در صیدگاههای گسترده خلیج فارس، تحت فرمان ستاد ایمنی و نجات سازمان بنادر و دريانوردي قرار دارند، کما اینکه در نجات پرسنل شناور "کوشا 1" كه زمستان امسال در آبهاي استان رخ داد، قبل از این که شناورهایي با مأموریت نجات حضور پیدا کنند، لنجهاي صيادي نقشی اثرگذار و به یادماندنی داشتهاند.
لذا انتظار میرود همانگونه که مسئولان بزرگوار دریایی مختلف برای میهمانان و خانوادههای خودشان حق تفریحات دریایی را در این ایام قائل هستند، ماهیگیران را نیز جزو جامعه دریانورد محسوب کرده و تفريح به وسيله صياديشان براي خانواده و ميهمانهاي شان محدود نكنند.
بدیهی است ماهیگیران نیز در شرایط تفریح، استانداردهای لازم را مانند دیگر بخشها رعایت میکنند.
البته به لحاظ وجود شائبههای غیراخلاقی در بعضی بنادر کشورهای کوچک همجوار، شایسته نیست که به زمینههای سهل و آسان بودن تفریحات دریایی در آنجا اشاره شود.
در پايان جامعه صيادي استان در انتظار اقدام خداپسندانه و مردمدار مسئولان است.
عبدالرسول غریبی - مدیر عامل تعاونی صیادان جفره ماهینی
نظر شما