به گزارش خبرنگار مهر، عمليات كربلاي چهار به وسعت 25 كيلومتر مربع در سوم دي ماه سال 1365 درحد فاصل شلمچه تا جزيره مينو به وقوع پیوست.
در اين عمليات 12 لشكر حضور داشتند تا بتوانند با فتح جاده دسترسي فاوه - بصره زمينه تصرف اين شهر مهم را فراهم نموده و به نوعي زمينه پايان جنگ را فراهم نمايند اما پيروزي هاي گذشته به خصوص در فاو فرماندهان را به خود مغرور كرده بود و همينطور به علت لو رفتن عمليات از سوي منافقين به دشمن بعثي و با وجود فتح ناقص اين خط و فدا شدن چهار هزار غواص شهيد كه 155 نفر آنان از لشكر انصار و گردان هاي 155 و152 بودند عمليات به نتايج از قبل پيش بيني شده خود دست نيافت، اما خون هاي ريخته شده اين شهيدان ايه گذار فتح عظيم در همين ماه وعمليات كربلاي پنج را ميسر كرد.
پس از سالها غربت اين منطقه كه در كرانه هاي غربي رودخانه اروند وشهر خرمشهر قرار دارد، عده اي از غواصان شركت كننده در اين عمليات و خادمان شهدا در استان همدان در اقدامي خود جوش نسبت به ساماندهي اين منطقه استراتژيك در استان خوزستان اقدام مي نمايند وهم اكنون يادمان علقمه در سومين سال بازگشايي خود ميزبان بسياري از زائران كربلاي ايران است.
پنج هزار نفر از يادمان عمليات كربلاي چهار بازديد كرده اند
مدير كل حفظ آثار ونشر ارزشهاي دفاع مقدس استان همدان در خصوص اقدامات سومين سال ساماندهي يادمان علقمه (شهداي غواص) در استان خوزستان و شهر خرمشهر عنوان كرد: تيم اجرايي كه شامل خادمان شهدا است از 15 اسفند ماه در اين مكان مستقر شده اند و تاكنون نيز پنج هزار نفر از يادمان عمليات كربلاي چهار بازديد كرده اند.
محمد جواد زمرديان عنوان كرد: اين يادمان به علت سهل الوصول بودن مسير آن و قرار گرفتن در مسير كاروان هاي راهيان نور زين پس مورد توجه قرار خواهد گرفت.
وي با تاكيد براينكه يادمان شهداي غواص مانند ديگر يادمان هاي استان خوزستان هنوز به طور ثابت برقرار نيست و تنها در نوروز امكان بازديد از آن وجود دارد، اظهار داشت: اين منطقه تنها از 15 اسفند تا 15 فروردين قابل بازديد بود و براي زائران روايت گري از عمليات كربلاي چهار و نمايشگاهي از شهداي شاخص و ارائه محصولات فرهنگي نيز در نظر گرفته شده است.
اما چندي پيش اداره كل بنياد شهيد استان همدان اقدام به ارائه نرم افزار فرهنگي با عنوان " دريا دلان" كرد كه مختص عمليات كربلاي چهار بود.
مدير كل حفظ آثار وارش هاي دفاع مقدس استان در خصوص اينكه آيا از اين محصولات فرهنگي نيز به زائران در اين منطقه ارائه شد، گفت: اين نرم افزار تهيه شده که البته اگر در مقياس بالا توليد شده باشد مي توان آن را ارائه كرد، نه آنكه دوستان بيايند و تعدادي توليد كنند و بگويند كاري انجام شده است.
اعتبارات براي يادمان ها به هشت ميليون تومان مي رسد
وي اذعان كرد: اعتبارات براي ساماندهي يادمان ها به هشت ميليون تومان مي رسد و مشكل اعتباري در كشور نيز كه گريبانگير كاهش اعزام ها در سال جاري شده سراسري است.
وي كه وظيفه اداره كل بنياد حفظ آثار استان همدان را برقراري و تعيين اعتبار براي يادمان علقمه بر مي شمرد، عنوان كرد: ايجاد فضاي مناسب برای بازديد وايجاد سرويس هاي بهداشتي سيار از ديگر اقدامات انجام شده در يادمان كربلاي چهار است.
ثابت نبودن يادمان خللي در بازيد زائران ايجاد كرد
وي در خصوص به سرانجام نرسيدن ساخت يادمان در اين منطقه، اظهار داشت: به دليل حساسيت منطقه و مرزي بودن، كسب مجوز ساخت يادمان نيز نيازمند طي مسيري زمان بري خواهد بود که البته ثابت نبودن يادمان خللي در بازيد زائران ايجاد نخواهد كرد.
وي با تاكيد براينكه نبايد نگاه بخشي به علت متولي بودن استان همدان در ساماندهي اين يادمان داشت، ادامه داد: خود شخصا به علت حضور در گردان جعفر طيار پي گير ايجاد يادمان شدم واين ادعا كه شيرازي ها اقدام به خريد زمين براي ساخت يادمان را كرده اند صحت ندارد، چرا كه خريد وفروش مناطق مرزي ممكن نيست.
وي با تاكيد براينكه اين منطقه محل تلاقي دو لشكر انصار والمهدي شيراز بوده است، اظهار داشت: شهدا نيز بخشي نگر نبودند و ما هم حق چنين نگاهي را نداريم.
زمرديان با اشاره به انتشار كتابي با عنوان " معماي پنج جلدي " در استان لرستان كه به بررسي عمليات كربلاي چهار می پردازد، پرداخت و اذعان كرد: نقش همه لشكرهاي عمل كننده در اين عمليات در اين كتاب بررسي شده واميدواريم بتوانيم در سال آينده محصولات فرهنگي مخصوص توليد شده براي عمليات را در يادمان ارئه دهيم.
وي عنوان كرد: پنج هزار نسخه بروشور كه در خصوص عمليات توضيحاتي را ارائه مي دهد به زائراني كه به اين منطقه مي آيند، ارائه مي شود.
حسينيه براي زائران ساخته می شود
وي گفت: درصدد هستيم با ياري خيرين دفاع مقدس زميني را در بلوار ورودي به اين مكان خريداري كرده و حسينيه اي براي زائران بسازيم.
مدير كل حفظ آثار وارش هاي دفاع مقدس استان همدان با اشاره به اينكه هم اكنون سه يادمان در مناطق عملياتي هنوز به طور ثابت قابل استفاده نيستند، گفت: نگهداري از يادمان ها هزينه بر است و بايد در ساخت آن ها اولويت بندي شود.
وي با اشاره به ديگر اقدام اين اداره در حوزه فرهنگ و شهادت به انتشار كتاب "مسير عشق" اشاره و از همكاري استانداري همدان تشكر و بيان كرد: به صورت نمادين در موزه دفاع مقدس همدان نيز درختی به نام شهدا كاشته شد.
وي ادامه داد: سياست ستاد كل راهيان نور كشور اين است كه با ايجاد يادمان در منطقه اي زمينه كسب وكار اهالي منطقه را نيز فراهم كرده و به اعتماد سازي متقابل بپردازيم.
ايجاد رشته روايت گري در دانشگاه علمي كاربردي
وي با اشاره به اينكه بايد تاثير گذاري فرهنگي داشته باشيم، عنوان كرد: اميدواريم بتوانيم راويان را نيز در سال آينده افزايش دهيم و هم اكنون نيز 600 نفر راوي در استان همدان وجود دارد كه در آينده قصد ايجاد رشته روايت گري در دانشگاه علمي كاربردي همدان را نيز داريم.
اما نام گذاري اين يادمان نيز حكايت جالبي دارد، در روزهاي پس از عمليات ناموفق كربلاي چهار پيكر تعدادي از غواصان شهيد لشكر 33 المهدي اعزامي از استان فارس از همان نهري كه نقطه رهايي شان بود با مد اروند به همان جا باز مي گردد كه رزمندگان نيز نهر را به علقمه نام گذاري مي كنند.
از غواصان معروف استان همدان كه در اين نقطه به شهادت رسيده مي توان به داريوش ساكي از نفرات برتر كنكور اشاره كرد.
وي در وصيت نامه خود آورده است: اي خدا، ما را از آن بندگان مقرر ساز كه نهال شوق ديدارات در باغ دل هايشان هميشه سبز وخرم است و سوز وشرار محبتت سراسر قلب آنان را فراگرفته است.
جانم از آن توست و آن را به تو مي دهم كه امانتي در نزد من بيش نيست، اي كاش از آن بهتر داشتم تا در پپيشگاه مقدست عرضه مي داشتم.
وي آورده است: بار الها اين دنيا برايم مانند قفسي شده؛ زندگي در آن برايم بي مفهوم است، جوار تو را طلب مي كنم همان طور كه حسين مي گويد: مرگ از زندگي ننگين بهتر است و زندگي ما نيز به سبب معصيت ننگي بيش نيست!.
اين راهي بود كه بايد مي پيموديم و راهي بود كه با آگاهي انتخاب كردم، راهي بود كه حسين به من آموخت كه بذل جان كنم تا مكتبمان بماند و راهي بود كه امام عزيزمان آن را بر ما هموار ساخت.
غريبستان علقمه با ني زارهايش كه سوداي خون هزاران غواص شهيد را ندا مي كند واگويه هاي بسياري دارد كه مشتاق ديدار زائران كربلاي ايران است.
نظر شما