۱۹ فروردین ۱۳۹۲، ۹:۰۳

گزارش مهر؛

فشارخون ایرانیها در سربالایی مرگ

فشارخون ایرانیها در سربالایی مرگ

فشارخون بالا، اولین عامل مرگ و میر ایرانیهاست. این در حالی است که نیمی از افراد مبتلا به این بیماری خطرناک و کشنده، از عارضه خود خبر ندارند.

به گزارش خبرنگار مهر، شعار امسال روز جهانی بهداشت "فشارخون را جدی بگیریم"، نامگذاری شده است. زیرا، بررسیها نشان می دهد اغلب مردم دنیا دچار عارضه فشارخون بالا هستند که این بیماری زمینه ساز بیماریهای خطرناکی همچون سکته های مغزی و قلبی است.

سیاوش آرین عضو شورای عالی نظام پرستاری با بیان اینکه عارضه پرفشاری خون علامت خاصی ندارد جز در موارد حاد و بحرانی، می گوید: پرفشاری خون در ایران و جهان علت اصلی بروز بیماریهای قلب و عروق است که هم اکنون نخستین علت مرگ ایرانیان را تشکیل می دهد و از پرفشاری خون به عنوان قاتل خاموش یاد می شود.

به گفته وی، عارضه پرفشاری خون بی سرو صدا و به مانند موریانه ای اعضای اصلی و داخلی بدن را نابود می کند و در این شرایط حتی بیمار احساس سلامتی هم دارد.

آرین می افزاید: این عارضه می تواند تا مراحل نهایی نیز بدون علامت باشد اما بروز حاد و ناگهانی پرفشاری خون با علائمی چون سردرد، خواب آلودگی، گیجی، کرختی دست و پا و خونریزی از بینی همراه است.

عواملی چون چاقی و اضافه وزن، استعمال دخانیات، مصرف الکل، رژیم غذایی حاوی نمک، کم تحرکی، استرس و... از علل بروز پرفشاری خون است که با اصلاح آن می توان مانع از بروز بسیاری از مرگ و میرها شد.

دکتر محمدشریعتی رئیس ستاد اجرایی برنامه کشوری پزشک خانواده می گوید: اصولا فشار خون در طبابت از قانون "نیم ها" پیروی می کند، به این ترتیب که نیمی از افراد مبتلا به فشارخون نمی دانند فشار خون دارند، نیمی از آنها هم که می دانند اقدامی برای درمان نمی کنند و نیمی از آنها هم که اقدام می کنند درمان نمی شوند.

شریعتی می افزاید: بیماری فشار خون علائم ظاهری ندارد و برای پیشگیری از آن کافی است که یک پزشک خانواده در اولین اقدام پس از مراجعه بیمار به او از وی فشار خون بگیرد. اگر فردی فشار خونش بالا باشد باید بداند که باید به صورت مداوم دارو مصرف کند و این بیماری مانند بیماریهای دیگر نیست که با مصرف مقطعی دارو مشکل بیمار برطرف شود.

در همین حال دکتر طاهره سماوات رئیس اداره قلب و عروق وزارت بهداشت، معتقد است که ناقص ماندن درمان دارویی فشارخون، خطر ابتلا به خونریزی مغزی را افزایش می دهد.

وی می گوید: اگر بيمار به طور خودسرانه دارويش را قطع كند فشار او بيشتر از قبل بالا مي‌رود چون بدن او با آن وضعيت تطابق پيدا كرده و وقتي يك دفعه دارو را قطع مي‌كند به دليل مكانيزم‌هاي بدن، فشارخون بالاتر مي‌رود و خطر خونريزي مغزي به‌ وجود مي‌آيد.

در همین زمینه پرفشاري دکتر محمود شبستري رئيس مرکز تحقيقات پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي دانشگاه علوم پزشکي مشهد، با اشاره به اينکه پرفشاري خون اختلال شايع در جوامع پيشرفته است که با بالا رفتن سن، شيوع آن افزايش مي يابد، می گوید: اين اختلال،‌ قاتل خاموش ناميده مي شود. زيرا اغلب تا بروز عوارض جدي آن شامل سکته قلبي، يا مغزي و آسيب کليه ها تشخيص داده نمي شود .

وی می افزاید: اگر چه پيشگيري و کنترل فشار خون چندان مشکل نيست ،‌عدم تشخيص و کنترل به موقع آن موجب شده که 50 درصد افراد مبتلا به پرفشاري در اثر بيماريهاي قلبي عروقي فوت کنند و 33 درصد از سکته مغزي و 10 تا 15 درصد در اثر نارسايي کليوي از بين بروند .

رئيس دانشگاه علوم پزشکي مشهد در خصوص تاثير وزن در کاهش يا پرفشاري خون نیز می گوید: کاهش 5 درصد از وزن بدن (حداقل 5/4کيلوگرم) ، نقش مهمي در کاهش فشار خون دارد و در مقابل، افزايش وزن به ميزان 10 درصد سبب افزايش هفت ميلي متر جيوه در فشار خون مي شود و محدود کردن انرژي دريافتي و افزايش فعاليت بدني کم شاياني به کاهش وزن خواهد کرد .

کد خبر 2027710

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha