دکتر مسعود امید، رئیس موسسه علامه تبریزی و استاد فلسفه دانشگاه تبریز در گفت و گو با خبرنگار مهردر مورد اینکه آیا فیلسوفان اسلامی در خصوص مفهوم عدالت نظریه پردازی جامعی کرده اند؟ گفت: قطعاً هم فیلسوفان و هم مفسران ما در باب عدالت، نظریه پردازی کرده اند. منتها این نظریه عدالت ذیل اندیشه یونانی از عدالت قرار گرفته است.
وی افزود : بخش دیگری هم به علت یک سلسله تنش های سیاسی و اجتماعی که وجود داشته و دارد شاید در بعضی از نظریه های درون تمدنی هم مطرح شده باشد. اما اصل این قضیه را نمی شود منکر شد.
استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز ادامه داد: منتها نسبت به مباحث و نظریات جدید درباره عدالت شاید زیاد مورد توجه فیلسوفان اسلامی قرار نداشته است. اینکه در دنیای زیست مدرن عدالت با این شیوه زیستن چه معنایی می تواند داشته باشد در این باب کمتر کارشده است.
امید درباره اینکه در مقایسه با مفهوم آزادی، فلاسفه اسلامی بر تقدم عدالت بر ازادی تأکید دارند یا برعکس هم تصریح کرد: این مسئله اصلاً برای فیلسوفان اسلامی مطرح نبوده است. این موضوع جدیدی است هر کدام از این دو در جای خود مهم است. فرض کنیم بگوییم آزادی بر عدالت تقدم دارد حال سؤال این است که آیا این تقدم به عدالت لطمه ای وارد می کند و یا بر عکس. آیا تقدم یکی برآن یکی موجب از بین بردن یا کاهش ارج و قرب آن یکی می شود. اینها مسائلی است که باید مورد بحث قرار گیرد. اصل این تقدم برای فیلسوفان اسلامی مطرح نبوده است.
نظر شما