به گزارش خبرنگار مهر، مقوله ساخت و ساز غیرمجاز در مناطق ییلاقی و روستایی و گردشگری، مسئله امروز و دیروز نیست، بلکه این مشکل به تاکید کارشناسان حداقل ریشه ای بیش از 10 سال دارد و اکنون بصورت یک غده در مناطق طبیعی نمایان شده است.
طبق قانون، مسئولیت بررسی و برخورد با تخلفات ساخت و ساز در مناطق روستایی بر عهده کمیسیون ماده 99 و در مناطق شهری برعهده کمیسیون ماده 100 است.
با این حال و با اینکه در قانون، وظیفه دستگاه های اجرایی برای برخورد با تخلف روشن شده است، این پرسش مطرح می شود که چرا باز شاهد بروز تخلفات ساخت و ساز در گوشه و کنار استان هستیم.
به تاکید کارشناسان، پیشگیری، مقوله پنهان و مغفول مانده است که تا کنون توجی به آن نشده و بیشتر اقدامات مبارزه به تخلفات پس از بروز آن است و اقدامات پیشگیرانه ضعیف است.
در حال حاضر می توان نماهایی از ساخت و سازهای غیرمجاز را در روستاهایی نظیر زیارت، محمد آبادکتول، زرین گل، چه جا و ... مشاهده کرد.
حسن نوروزی مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری گلستان در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: از سال گذشته مسئولیت کمیسیون 99 به دفتر امور روستایی استانداری واگذار شده و با تمام بخشداران، دهیاران، فرمانداران و ... جلساتی در این بخش داشته ایم.
وی عنوان کرد: اگر ساخت و ساز غیرمجازی اتفاق افتاد در کمیسیون 99 بررسی و رای صادر و به شهرستانها ابلاغ می شود.
نوروزی یادآور شد: تاکنون کارهای خوبی در این بخش انجام شده و اجرای احکام صادره نیازمند همکاری همه دستگاههاست.
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری گلستان بیان داشت: از زمانی که کمیسیون ماده 99 به این دفتر واگذار شد، پرونده هایی منجر به صدور رای و ابلاغ شده و آن را ابلاغ کردیم.
علاوه بر ساخت و ساز در مناطق روستایی، چندسالی است که پای بساز و بفروشها به مناطق بکر داخل محدوده جنگل نیز باز شده است.
تجاوزها به عرصه های جنگلی به صفر رسید
رئیس کل دادگستری گلستان در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در حوزه جنگلی در ساخت و سازها مشکلی نداریم، گفت: تجاوزها در حوزه جنگلی به صفر رسیده است.
احمد فاضلیان در عین حال عنوان کرد: در برخی مواقع شاهد هستیم که در نتیجه اجرای طرح دولتی مانند جاده ابر و یا جنگل گلستان شاهد بروز تجاوز وتخلفاتی هستیم که با مجوزهای قانونی انجام می شود. این درحالیست که تجاوزات غیرقانونی به حوزه های جنگلی در استان نداریم و یا به حد صفر رسیده است.
وی تاکید کرد: با هر گونه تخلف و تجاوز به عرصه های جنگلی بسرعت رسیدگی می شود و اجازه استمرار این تخلف را نمی دهیم.
مشکل تغییر غیرمجاز کاربری اراضی
فاضلیان مهمترین مشکل در حوزه استان را تغییر غیرمجاز کاربری اراضی برشمرد و گفت: این مشکل را در زیارت، محمد آباد، زرین گل و ... شاهد هستیم.
رئیس کل دادگستری گلستان یادآورشد: همچنین ساخت و سازهایی صورت می گیرد که بیشتر این ساخت و سازها در مستثنیات اشخاص در حال انجام است و در داخل اراضی جنگلی نیست.
وی افزود: رسیدگی به این تخلفات از حوزه اختیارات دستگاه قضایی خارج است و همه این تخلفات باید در کمیسیون ماده 99 رسیدگی شود و آنجا باید رای داده شود و در این بخش ضعف هایی را احساس می کنیم و برخوردهای خوبی صورت نمی گیرد.
مشکل ساخت و ساز در حاشیه مناطق پرخطر
ساخت و ساز در مناطق حاشیه رودخانه و مناطق پرخطر نیز از دیگر مشکلاتی است که گریبان گلستان را گرفته است.
عبدالرضا دادبود معاون امور عمرانی استاندار گلستان در این زمینه می گوید: به جهت مخاطرات بسیار جانی و مالی این موضوع، ضمن فرهنگ سازی لازم در بین مردم، نهادهای مسئول باید نقش خود در مقابله با این ساخت و سازها را جدی تلقی نمایند.
وی اظهار داشت: با توجه به تاثیرات پیشگیری در کاهش خسارت های بحران، باید در استراتژی های طراحی شده مدیریت بحران به آن به عنوان یکی از موثرترین مولفه ها ، توجه جدی داشت.
دادبود خاطرنشان کرد: از اینرو ضمن برگزاری آموزش های لازم برای گروه های مختلف شهروند و روستانشین باید در زمینه هایی همچون جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز، جابجایی روستاهای در معرض خطر، مقاوم سازی ساخت و سازها ، و ... تلاش حداکثری داشت.
بر اساس آمارها بیشترین تخلفات مربوط به ساخت و سازهای غیرقانونی و غیرمجاز در این استان از سوی نهادهای دولتی صوررت گرفته است، در حالی که این دستگاه ها باید خود مروج قانون گرایی و قانون مداری باشند.
به اعتقاد شهروندان، متولیان امر به جای تعیین تکلیف و برخورد با بخش خصوصی و اشخاص در زمینه ساخت و ساز غیرمجاز نسبت به جلوگیری از اقدام بخش های دولتی در این زمینه، تدابیر ویژه ای اتخاذ کنند.
آنها تاکید کردند: اگر قانونی تصویب و اجرا می شود باید نسبت به همه بخش ها اعم از دولتی و خصوصی یکسان اعمال و اجرا شود و مسئولان و دستگاه های اجرایی قبل از برخورد با سازندگان غیرمجاز بنا، خود در این زمینه تخلف نکنند.
طبق آمار فقط شش هزار مترمربع ساخت و ساز غیرقانونی و غیرمجاز توسط یک ارگان دولتی در شهرستان گرگان انجام شده است و نکته قابل توجه در بروز این مسئله استفاده از برخی امکانات دولتی است.
به هر حال ساخت و سازهای غیرمجاز می تواند تبعات منفی گسترده ای برای شهرها در پی داشته باشد و اگر مسئولان اقدامات جدی در این زمینه نکنند به طور قطع در آینده ای نه چندان دور با معضلات جدی در شهرسازی مواجه می شوند و البته طبیعی است که در این زمینه ابتدا باید از خود شروع کنند.
مشکل اجرای احکام صادره
اجرای احکام قلع و قمع ساخت و ساز غیرمجاز از جمله مشکلاتی است که تاکنون سبب شده برخی از احکام صادره مسکوت باقی ماند و مهمترین دلیل آن نداشتن ماشین آلات سنگین مانند لودر و بیل مکانیکی و عدم همکاری بخش خصوصی با دستگاههای اجرایی در این حوزه عنوان شده است.
نظر شما