به گزارش خبرنگار مهر، دانش پژوهان مرکز پزشکی ساوت وسترن دانشگاه تکزاس به سرپرستی دکتر "هاشم صادق" نشان داده اند که ژن "Meis1 " توانایی احیا و بازآفرینی قلب نوزاد را تنظیم می کند. عملکرد ژن Meis1 در قلب پیش از این شناخته نشده بود.
صادق که استادیار پزشکی داخلی در بخش قلب این بیمارستان و مجری این طرح است، افزود: دریافته ایم که فعالیت Meis1 به طور چشمگیری در سلول های قلبی و درست پس از تولد یعنی زمانی که سلول های ماهیچه ای قلب تقسیم شدن خود را متوقف می کنند، افزایش می یابد.
وی اظهار داشت: بر اساس این مشاهدات، یک سئوال ساده را مطرح کردیم: اگر ژن Meis1 از قلب حذف شود آیا سلول های قلبی به تقسیم خود در دوران بزرگسالی ادامه می دهند؟
این محققان در سال 2011 در مطالعات آزمایشگاهی خود نشان دادند قلب نوزاد پستانداران توانایی احیا کنندگی شدید آسیب دیدگی در طول تقسیم سلول های خود را دارد، اما همانطور که نوزاد بزرگ می شود قلب او نیز به سرعت توانایی خود را برای احیا و ترمیم آسیب هایی مانند سکته قلبی را از دست می دهد.
این گروه از دانش پژوهان اعلام کردند حذف ژن Meis1 ، دوره تکثیر را در قلب نوزاد موش افزایش داده و همچنین دوباره فرایند احیا را در قلب موش های بالغ بدون هیچ گونه عوارض خطرناکی بر روی عملکرد قلبی فعال می کند.
این یافته های جدید حاکی از آن است که Meis1 یک فاکتور مهم در فرایند احیا محسوب می شود و شناخت عملکرد این ژن می تواند به گزینه های درمانی برای احیای قلب بالغ شود.
این نتایج همچنین جایگزین احتمالی برای تحقیقات کنونی احیای قلب بالغ فراهم می آورد که بر روی استفاده از سلول های بنیادی برای جایگزینی سلول های قلبی آسیب دیده متمرکز است.
ژن Meis1 یک عامل رونویسی است که مانند یک برنامه نرم افزاری کار می کند و توانایی کنترل عملکرد دیگر ژنها را دارد . صادق گفت: در این مورد دریافتیم Meis1 چندین ژن را کنترل می کند که به طور معمول مانند ترمزی برای تقسیم سلول عمل می کنند.
در این حالت Meis1 احتمالا به عنوان یک کلید روشن / خاموش برای تقسیم سلول های قلبی بالغ عمل می کند.
این پژوهشگران می گویند اگر این مطالعات و آزمایشات با موفقیت انجام شود این توانایی تازه کشف شده می تواند عصر جدیدی را در درمان نارسایی قلبی ایجاد می کند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Nature منتشر شده است.
نظر شما