به گزارش خبرنگار مهر، روز جهانی زمین پاک روزی است که در آن بسیاری از مردم جهان به پاکسازی محیط زیست پرداخته و به حفظ آن کمک می کنند.
در ايران نيز همزمان با ديگر كشورهاي جهان هفته زمين پاك از روز دوم ارديبهشت به مدت يك هفته در سراسر كشور برپا ميشود و نخستين روز اين هفته (دوم ارديبهشت ماه) به نام روز زمين پاك نامگذاري شدهاست.
آلودگی آبها، دفع غیربهداشتی زباله، استفاده بی رویه از سموم کشاورزی و عدم جایگزینی طرح مبارزه بیولوژیک به جای مبارزه شیمیایی از جمله عمده ترین معضلات زیست محیطی هستند.
حال با وجود این عوامل مخرب این سوال پیش می آید که "چگونه باید زمین را پاک نگه داریم؟"
صرفه جویی در استفاده کاغذ ،اولویت استفاده از قطار در سفرها نسبت به هواپیما به خاطر تولید کمتر دی اکسید کربن توسط قطار، صرفه جویی در مصرف آب و تمیز نگه داشتن منابع آبی طبیعی از جمله رودخانه ها و مدیریت زباله ها از دیگر راهکارهای پیشنهادی برای داشتن زمینی پاک است.
از سوی دیگر زباله خانگي شايد مهمترين بخش زباله محسوب شوند كه در صورت تفكيك و مديریت صحيح بتوانند بخشي از سرمايه هاي ملي را باز گرداند.
امروزه به دليل افزايش جمعيت، زباله هاي شهرها نيز افزايش يافته و از آن گذشته رواج فرهنگ مصرف سبب شده است در شهرهاي بزرگ ایران هر فرد روزانه حدود 900 گرم زباله توليد كند.
زباله هاي خانگي از جمله پسماندهاي مواد خوراكي، كاغذ، شيشه، فلزات، پلاستيك، پارچه و ...از جمله زباله هایی است که بیشتر تولید شده و آسیب هایی را متوجه محیط زیست می کند.
بايد توجه داشت تمام موادي كه از نظر ما به درد بخور نيستند، دور ريختني نيست، اگر به هزينه هاي جمع آوري و دفن زباله نگاهي بيندازيم، متوجه خواهیم شد كه با كمي دقت مي توان از استهلاك چه سرمايه قابل توجهي جلوگيري كرد.
هر تن زباله حدود 400 متر مكعب گاز گلخانه اي دي اكسيد كربن متصاعد مي كند و از هر تن زباله 400 تا 600 ليتر شيرابه خارج مي شود كه مي تواند تاثير خطرناكي روي آب و خاك داشته باشد و محل هاي دفن زباله هر روز گسترش بيشتري پيدا مي كنند.
اگر توليد زباله به همين ترتيب ادامه داشته باشد، مدت زيادي طول نخواهد كشيد كه تمام اراضي اطراف شهرها پر از زباله شده و محلي براي دفن زباله باقي نخواهد ماند.
بازگشت به طبيعت در مورد بسياري از مواد موجود در زباله به طول مي انجامد و اين مواد سال ها باعث آلودگي و آسيب به محيط زيست مي شوند.
از سوي ديگر، انباشته شدن زباله در محل و شهرها مكان خوبي براي رشد ميكروب ها و توليد و تكثير حشرات و جانوران موذي نظير موش است.
زباله 3 عامل رشد و تكثير اين جانداران يعني مواد غذايي، رطوبت و پناهگاه را با خود دارد.
مگس كه ناقل انواع اسهال، حصبه، وبا، سل و … است و موش كه تكثير آن بستگي به ميزان زباله دارد و تيفوس و طاعون را اشاعه مي دهد، در اثر انباشتگي زباله سلامت محيط انساني را تهديد مي كنند.
با توجه به موارد ذکر شده بحث مدیریت زباله ها از مهمترین نکاتی است که برای داشتن زمین پاک باید مورد توجه قرار گیرد، لذا مصرف درست مي تواند تا حد زيادي هزينه هاي خانواده و مصرف آب و انرژي را پايين بياورد و از توليد بيش از اندازه زباله جلوگيري كند.
مدیرعامل شرکت بازیافت کرمانشاه در این مورد به خبرنگار مهر گفت: براي مديريت زباله هاي منزل در درجه اول باید مواد قابل تجزيه مثل پسمانده هاي آشپزخانه و مواد غذايي را از ساير مواد اين مواد جدا کرد چرا که این مواد به سرعت تجزيه شده به طبيعت بر می گردد.
هایده شیرزادی افزود: پسمانده هاي گياهي نيز به كود كمپوست تبديل مي شود و براي اصلاح خواص خاك و جبران مواد غذايي از دست رفته آن مفيد است.
وی ادامه داد: با اجراي دقيق اين طرح مي توان روزانه 530 هكتار خاك كشور را احيا كرد.
مدیرعامل شرکت بازیافت استان کرمانشاه اضافه کرد: روزنامه ها، كاغذهاي باطله و دفترچه هاي تمام شده مشق از دیگر مواد قابل بازيافت است كه بايد جداسازي شود.
وی گفت: همچنين شيشه هاي به درد نخور منزل علاوه بر قابليت مجدد تبديل به شيشه در صورت بازيافت، فضاي دفن زباله را نيز اشغال نمي كند.
شیرزادی تصریح کرد: بنابراين شيشه ها را نيز در محل ديگري نگهداري کرده و وقتي انباشته شد آن را به ماموران بازيافت يا خريداران دوره گرد بفروشيد.
وی افزود: ظروف و قوطي هاي فلزي آلومينيوم را نباید دور ریخت چرا که بازيافت آلومينيوم مي تواند 90 درصد انرژي لازم براي ساخت آن را به صرفه جويي كند.
مدیرعامل شرکت بازیافت استان کرمانشاه گفت: با بازیافت آلومینیوم، آلودگي مرحله توليد آن نيز 95 درصد كمتر بوده و می توان اين قوطي ها را نيز جدا نگه داشته و به فروشنده هاي دوره گرد بفروشيد تا به قوطي، ظرف جديد، فويل و ظروف يكبار مصرف آلومينيومي تبديل شود.
شیرزادی، استفاده از کیسه های سالم پلاستیکی خریدها از دیگر راه های صرفه جویی در کاهش هزینه و همچنین جلوگیری از تولید مواد غیرقابل بازیافت دانست و گفت: براي كاهش خطرات ميكروب ها و حشرات، در سطل زباله از كيسه هاي پلاستيكي سالم جاي ميوه يا خريدهاي ديگر استفاده كنيد و هر شب در زمان مناسب زباله را به رفتگر تحويل دهيد.
وی افزود: كيسه هاي پلاستيكي، ضايعات پلاستيكي و لوازم پلاستيكي شكسته را جمع آوري كنيد و به خريداران دوره گرد تحويل دهيد.
مدیرعامل شرکت بازیافت استان کرمانشاه ادامه داد: تا جايي كه ممكن است از لباس ها و پارچه ها برای گردگیری استفاده كنيد.
شیرزادی گفت: استفاده از لوازم برقي از انواع لوازم باتري خور بهتر بوده و تا حد ممكن از اسباب بازي ها و لوازم باتري دار استفاده نكنيد زیرا باتري ها حاوي مواد سمي هستند و قرار گرفتن آن در دسترس بچه ها كار درستي نيست.
وی ادامه داد: از قرار دادن لامپ هاي سوخته در محلي كه قابل شكستن است، خودداري کرده چرا که مواد موجود در آنها به شدت آلاينده و مخرب است.
مدیرعامل شرکت بازیافت استان کرمانشاه گفت: ظروف غذا را ابتدا كاملا تخليه کرده و سپس بشویید چرا که اين كار باعث شده رطوبت كمتري وارد زباله ها شود.
وی گفت: خرده نان و پسمانده سفره را نيز مي توانيد براي پرنده ها ریخته و سعي كنيد فقط مواد قابل تجزيه را در كيسه ريخته و تحويل رفته گر دهید.
وی افزود: هنگام خريد از بسته بندي هاي زياد از سوي فروشنده جلوگيري کرده و خريد را به طور كلي انجام دهيد.
شیرزادی تصریح کرد: با اين روش كيسه هاي كمتري براي بسته بندي استفاده مي شود.
مدیرعامل شرکت بازیافت کرمانشاه گفت: اگر در حياط خانه تان باغچه داريد، مي توانيد مقداري از زباله ها و پسمانده هاي آشپزخانه مثل پوست تخم مرغ، استخوان، ضايعات سبزي و ميوه و ضايعات گوشتي و ديگر مواد قابل تجزيه را در گوشه باغچه تان به كمپوست تبديل كنيد.
شیرزادی در پایان آگاهی بخشی به افراد جامعه و فرهنگ سازی را مهمترین عامل در کاهش عوامل مخرب و تهدید کننده زمین دانست و گفت: برای رسیدن به زمینی پاک ابتدا باید فرهنگ مردم به این سمت سوق داده شده و مردم به آگاهی کامل در این زمینه دست یابند.
نظر شما