به گزارش خبرنگار مهر، خشكسالهايي كه طي چند سال گذشته در استان فارس واقع شده، در بخشهاي مختلفي آسيبهاي خود را نمايان ساخته است.
يكي از آسيبها ، خسارت زدن به سفره هاي آب زيرزميني است به اين ترتيب كه با كاهش نزولات آسماني، كشاورزان براي تامين آب مورد نياز خود به سمت سفره هاي آبي درون زمين روي آوردند كه اين امر در نهايت باعش كاهش سطح و شوري اين نوع آبها مي شود.
اخيرا اساتيد دانشگاه مبادرت به انجام تحقيقاتي درخصوص وضعيت سفره هاي آب زيرزميني در استان كرده اند كه نتايج آن نشان مي دهد كه سفره هاي آب زيرزميني فارس در حال طي روند افزايشي شور شدن است.
عضو هیئت علمی بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با خشکسالی و اثرات منفی روی کیفیت آبهای زیر زمینی و بررسی روند تغییرات هدایت الکتریکی در فارس گفت: هدايت الكتريكي آب نشان دهنده يونهاي موجود در آب است زيرا يونها جريان الكتريسته را هدايت مي كنند.
مسعود نوشادي افزود: يونهاي منفي به طرف قطب مثبت ويونهاي مثبت به طرف قطب منفي حركت مي كنند، هدايت آب خالص بسيار كم است وبا افزايش غلظت يونها هدايت آن بالا مي رود.
وي با بيان اينكه آب خالص دارای مقاومت بالای الکتریکی و هدایت ویژه پایین است، ادامه داد: آب خالص قابلیت هدایت الکتریکی ندارد ولی با حل شدن املاح هدایت الکتریکی آن افزایش می یابد و از این نظر که قابلیت هدایت الکتریکی ویژه نسبت معین و مستقیمی با TDS (مواد محلول موجود در آب) دارد.
عضو هیئت علمی بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز بيان كرد: اندازه گیری آن بهمنظور کنترل کیفیت آب از اهمیت زیادی برخوردار است، در مسائل مربوط به آب و خاک با اندازه گیری هدایت الکتریکی محلول خاک و آب آبیاری توسط دستگاه هدایت سنج (کنداکتیومتر) درجه شوری یا میزان املاح حل شده در آب را مشخص می کنند.
وي با اشاره به اينكه هدایت الکتریکی خود تابعی از دماست و قابلیت هدایت الکتریکی آب با افزایش دما ازدیاد پیدا می کند، اظهار داشت: نتایج ارائه شده پيرامون وضعيت آبهاي زيرزميني استان حاصل بررسی تغییرات هدایت الکتریکی به صورت فصلی در حدود 500 حلقه چاه در نقاط مختلف استان فارس در طی سالهای 88-78 است.
نوشادي افزود: بر اساس اين بررسيها در اکثر شهرستانهاي استان از سال 86 به بعد روند افزایش شوری با شدت زیادی رخ داده، به عنوان نمونه در شهرستان خرم بید، ارسنجان، استهبان، مهر و لار مقدار شوری آبهای زیرزمینی در سال 88 به ترتیب 0.81، 2.23، 1.54، 1.5 و 4.3 دسی زیمنس بر متر بوده است.
عضو هیئت علمی بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز بيان كرد: مقدار شوری طی سالهای 78-88 بترتیب 23 صدم ، 3.1، 5.0، 0.96 و 3.1 دسی زیمنس بر متر افزایش یافته است.
وي با بيان اينكه طبق شوری با یک روند بسیار شدید در حال افزایش است، گفت: با افزایش شوری با همین روند فعلی به زودی در یک سری از شهرستانهای استان فارس مشکلات جدی بوجود خواهد آمد، البته به غیر از شوری به دلیل تغییر ترکیبات شیمیایی آب نیز مشکلات دیگری به ویژه برای سلامتی مصرف کنندگان آنها پیش خواهد آمد.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی نيز در اين رابطه گفت: وضعيت آبهاي سفره آبهاي زيرزميني به دليل خشكساليهاي اخير بيلان منفي داشته كه اين امر ناشي از مصرف آب بيشتر از ظرفيت آن است.
جعفر قادري بيان كرد: با توجه به مصرف زياد آب در استان شاهد هستيم كه روز به روز ميزان آبهاي كيفي در فارس رو به اتمام است و اين امر در آينده مشكلاتي را به وجود مي آورد.
وي با تاكيد بر لزوم كنترل توسعه كشاورزي در استان فارس افزود: در اين راستا بايد محصولاتي كه آب كمتري نياز دارند در استان فارس استفاده شود و از اين طريق جلوي رشد كمي و توسعه كشاورزي را در استان گرفت.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با تاكيد بر لزوم مديريت استفاده از منابع آبي موجود گفت: علاوه براين بايد به بخش صنعت نيز توجه شود و از اين طريق نسبت به انتقال آب از دريا به استان اقدام كرد.
وي با اشاره به ظرفيتهاي موجود در غرب استان بيان كرد: در اين رابطه بايد با استفاده از اين ظرفيتها آب را از دريا به نواحي مركزي و شرق فارس منتقل كنيم زيرا با ادامه اين روند در سالهاي آينده با مشكلاتي روبه رو خواهيم بود.
قادري همچنين در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در خصوص اينكه قرار بود چند سال قبل آب از دريا به فارس منتقل شود، ادامه داد: در حال حاضر طرح انتقال آب از درياي مازندران، عمان و خليج فارس مطرح و در رديف بودجه گرفته است و انتقال آب از خليج فارس نيز شامل استان فارس مي شود كه اميدواريم در كميسيون تلفيق حفظ و از نظر مالي تقويت شود.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی از در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به انتقال آب شيرين استان فارس به سمت جنوبي خليج فارس گفت: در اين راستا با استفاده از آب شيرين كن همانگونه كه آب از فارس به خليج فارس مي رود عكس آن يعني انتقال آب از دريا به اين استان نيز بايد مورد توجه قرار گيرد و با استفاده از آب شيرين كن آب دريا را شيرين و وارد فارس كرد.
نظر شما