شهریار افندی زاده که به منظور شرکت در هفتمین کنگره ملي مهندسي عمران به زاهدان سفر کرده بود در حاشیه این همایش در گفتگو با مهر اظهار داشت: توسعه بندر چابهار به عنوان یکی از پتانسیل های بالقوه در راستای افزايش روابط بين الملل و سهم صادرات کالا به کشور های اسیایی حائز اهمیت است.
وی افزود: بررسی كوريدورهاي جهان نشان می دهد ايران نقش بسزايي در مسير ترانزيت کالا دارد.
رئيس سازمان راهداري و حمل و نقل کشور افزود: وجود5 هزار كيلومتر مرز خشكي و بيش از 2400 كيلومتر مرز آبي و اتصال به آبهاي آزاد و همچنین قرار گرفتن در مسير كريدورهاي مهم ترانزيتي موجب شده است تا مسیر مطمئن و ارزانی برای حمل کالا از طریق ایران برای کشور های آسیایی فراهم شود.
وي ادامه داد: حجم تبادلات جهاني در سال 2012 بیش از 16 هزار ميليارد دلار بوده است که سهم آسيا و اروپا معادل 5 هزار و سيصد ميليارد دلاراست.
وی با اشاره به اینکه 10 درصد از این حجم مبادلات به صنعت حمل و نقل اختصاص داشته است افزود: سهم حمل و نقل از این مبادلات رقم بسیار چشمگیری است که اهمیت و توسعه زیرساخت ها و همچنین بازاریابی در ترانزیت کشور را دوچندان می کند.
وی با بیان اینکه 51 درصد صادرات کالا در بين كشورهاي آسيایی صورت می گیرد ادامه داد: حجم صادرات کالا از اسیا به اروپا 16 درصد،آمریکا 12 و آفریقا 2 درصد است.
افندی زاده گفت: با توجه به میزان جابحایی کالاهای صادراتی در آسیا لذا جمهوری اسلامی ايران دارای پتانسیل و نقش بسیار مهمی برای جذب و به دست گرفتن این بازار دارد.
وی گفت: توسعه سیستم های ریلی در محورشرق علاوه بر ایجاد اشتغال می تواند به منظور ایجاد شبکه ای مطمئن و ایمن در انتقال کالا بر سهم ایران در دستیابی به بازار های اسیا بیفزاید.
نظر شما