۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۲:۱۳

مهر گزارش مي‌دهد/

حاصل دسترنج عشاير در جيب دلالان/ دام‌هايي كه 15 كيلو نشده، فروش مي‌روند

حاصل دسترنج عشاير در جيب دلالان/ دام‌هايي كه 15 كيلو نشده، فروش مي‌روند

يزد - خبرگزاري مهر: عشاير و زندگي كوچ نشيني گرچه زيبايي هاي خاص خود را دارد اما مشكلاتي نيز دارد كه از ديد همگان حتي مسئولان عشاير پنهان مانده و دلالان از اين غفلت سوء استفاده كرده و به تاراج دسترنج عشاير پرداخته اند.

به گزارش خبرنگار مهر، عشایر کشور مشکلات بسیاری دارند که عمده آنها مشکلات مالی است و کمبود نقدینگی، اصلی ترین این مشکلات است که عشایر را ناگزیر به فروش زودهنگام دام های خود کرده است.

در ظرف چندماه گذشته دومین مسئول عشایری کشور پا به شهرستان ابرکوه گذاشت تا بتواند با کمکها و راهنمایی‌های خود، گره‌ای از مشکلات 170 خانوار عشایری این شهرستان که جمعی از تولیدکنندگان حدود 20 درصد از گوشت کشور هستند، باز کند.

فروش زودهنگام دام/ دلالان نتایج زحمات عشایر را به جیب خود می ریزند

مدیرکل امور تعاون و مشارکت‌های مردمی سازمان امور عشایری کشور در بازدید از مراتع عشایری ابرکوه در شهرستان خرمبید پای درد دل نمایندگان عشایر نشست.

عشایر شهرستان در این دیدار بازهم دردهای خود را واگویه کردند و عمده آنها به مسائل مالی باز می گشت.

یکی از عشایر گفت: سال گذشته یک کامیون دام خود را در وزن های 15 کیلو و با قیمت مجموعأ حدود یک میلیون تومان به فروش رساندم تا بتوانم پاسخگوی چک های پرداختی بابت خرید علوفه باشم.

یکی دیگر از نمایندگان عشایر نیز بيان داشت: حدود یک سال تلاش می کنیم تا گوسفندی به وزن 15 کیلو برسد و ناگزیر به فروش آن در این وزن هستیم و دلالها این دام را خریداری مي كنند و بعد از دو ماه نگهداری، آن را با وزن 50 کیلو به فروش می رسانند و زحمات یکساله ما را به جیب خود می ریزند.

وی افزود: اگر دولت با پرداخت تسهیلات مناسب به یاری عشایر بیاید، می توان درآمد عشایر را به چندین برابر افزایش داد.

طرح پرواربندی امانی حلال مشکلات عشایر است

مدیرکل امور تعاون و مشارکت‌های مردمی سازمان امور عشایری کشور نیز که خود از خانواده عشایری است، در این دیدار با بیان این که با دردهای عشایر آشنایی کامل دارم، سخنان امیدوارکننده ای به زبان آورد.

حسن ایرانپاک از اجرای طرح پروار بندی امانی دام در سطح کشور سخن راند که چند ماه پیش یکی دیگر از مسئولان کشوری عشایر در ابرکوه از اجرای آزمایشی آن در دو استان کشور خبر داده بود.

وی در این مورد گفت: در این طرح، هزینه پروار بندی دام به صورت 70 درصد کنسانتره دامی و 30 درصد نقدی به عشایر پرداخت می شود و آنان مکلف می شوند که دام خود را به مدت چهارماه نگهداری و بعد از رسیدن به وزن مطلوب به فروش برسانند.

ایرانپاک ادامه داد: بعد از این مدت چنانچه عشایر خود موفق به فروش دام خود نشدند، دام های آنان توسط دولت خریداری می شود.

تشکل های عشایری در حال ساماندهی است

اما نکته جالب توجهی که در صحبت های این مدیر بسیار به چشم آمد و در دیدار وی با مسئولان شرکت تعاونی دامداران و عشایر ابرکوه نیز تنها به آن پرداخته شد، نقش پر رنگ این تعاونی ها در اجرای این برنامه و دیگر برنامه های مرتبط بود.

ایرانپاک در این مورد اظهار داشت: برنامه راهبردی ساماندهی به فعالیت سازمان تشکل های عشایری کشور شامل چند طرح در زمینه های مختلف که طرحی زیرساختی است و وابسته به تغیییرات مدیریتی نیست از سال 85 در حال اجرا شدن است که نتایج خوبی به دنبال داشته است.

وی افزود: طرح ساماندهی دام عشایر، ساماندهی صنایع دستی، آموزش و ترویج در جامعه عشایری و سازماندهی تشکل‌های عشایری برای ارائه خدمات مطلوب به عشایر از عمده طرح‌های در دست اجرا برای جامعه عشایری کشور است.

ايران‌پاك در مورد تشكل‌هاي عشايري بيان کرد: در سطح كشور 214 شركت تعاوني، 21 اتحاديه تعاوني‌هاي عشايري و يك اتحاديه مركزي، تشكل‌هاي عشايري را تشكيل مي‌دهند و عمده فعاليت‌‌ آن ها  بر اساس اساس‌نامه، تهيه و تامين نهاده‌هاي دامي عشاير و خريد و فروش محصولات توليدي عشاير است كه در سال‌هاي گذشته اين امر تنها به كالا رساني به عشاير و كارهاي خدماتي خلاصه ‌شده و تلاش می کنیم آن را به سمت خرید محصولات به خصوص محصولات دامی عشایر سوق دهیم.

تعاونی ها باید بازاریاب محصولات عشایر باشند

وی با اشاره به اینکه عشایر 10 برابر مصرف خود تولید می کنند، ادامه داد: تعاونی ها باید برای فروش تولیدات عشایر با قیمت های مناسب تلاش بیشتری داشته باشند.

ایرانپاک ادامه داد: یکی از ارکان اجرای طرح پرواربندی امانی دام عشایر نیز تعاونی ها هستند و دولت با در اختیار قرار دادن تسهیلات مالی به آنان و استفاده عشایر از این تسهیلات، راه را برای افزایش درآمد این قشر هموار می کند.

وی افزود: تعاونی ها باید در صورتی که عشایر بعد از دوران پرواربندی موفق به فروش دام خود نشدند، محصولات آنان را خریداری كرده و با بازاریابی مناسب، نسبت به فروش آنها اقدام کنند.

ایرانپاک ادامه داد: برای اولین بار در کشور تشکل های عشایری اقدام به احداث کارخانه ها و کارگاه های خوراک دام کرده اند که هم اکنون 240 هزار تن خوراک دام در سال توسط این کارخانه ها تولید می شود و همین امر نیز می تواند تعاونی های کشور را برای دسترسی به خوراک دام سالم با قیمت های مناسب یاری دهد.

وی با اشاره به تشکل های موجود عشایری کشور از تعاونی های عشایری خواست که برای استفاده از امکانات خوب این تشکل ها به عضویت این مجموعه ها درآیند.

آنچه مسلم است، عشاير اكنون نقش بسيار تاثيرگذاري در تامين فرآورده هاي لبني، گوشت و حتي برخي محصولات كشاورزي دارند اما بي توجهي به آنها، انگيزه كوچ نشيني را از بسياري از چادرنشينان گرفته و جوانان آنها به زندگي راحت تر در شهرها تمايل دارند.

آنچه در اين بين مي تواند انگيزه زندگي در دل طبيعت و تلاش براي تامين مايحتاج مردم را ايجاد كند، حمايت از آنها به ويژه در بعد مالي است.

كمك به خريد علوفه، نگهداري از دام ها، كوتاه كردن دست دلالان، بازاريابي مناسب محصولات و قيمت گذاري عادلانه، تا حد زيادي مي تواند براي عشاير كوچ نشين انگيزه ايجاد كند.

کد خبر 2052005

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha